Quantcast
Channel: سیستم مدیریت محتوا –پایگاه دانش میزبان‌فا
Viewing all 405 articles
Browse latest View live

آموزش رایگان وردپرس به صورت صفر تا صد

$
0
0

همان طور که می دانید وردپرس یکی از محبوب ترین سیستم های مدیریت محتوایی است که امروزه مورد استفاده قرار می گیرد و هر شخص بدون دانش برنامه نویسی قادر است وب سایت مورد نظر خود را به واسطه این CMS محبوب راه اندازی نماید. از طرفی وجود افزونه های متعددی که برای گسترش قابلیت های وردپرس ارائه شده این امکان را فراهم می سازند تا به سادگی بتوانیم امکانات دلخواه خود را پیاده سازی کنیم. حتما می پرسید اصلا چرا وردپرس را انتخاب کنیم؟ در ادامه در پایگاه دانش میزبان فا به این سوال و اینکه هاست مخصوص وردپرس چیست و بهترین سرویس برای میزبانی وردپرس کدام است پاسخ های جامعی خواهیم داد. پس با ما در دوره آموزش وردپرس به صورت 0 تا 100 همراه باشید.

چطور با وردپرس کار کنم؟

در خصوص راه اندازی سایت با وردپرس و نحوه کار با این سیستم مدیریت محتوا ابتدا می بایست با پیش نیازهای آن جهت نصب و راه اندازی آشنا شوید پس از آن می آموزید که وردپرس روی هاست و لوکال هاست به چه شکل پیاده سازی و نصب می شود. در ادامه نیز با ورود به پیشخوان با بخش های مختلف آن آشنا خواهید شد. در نهایت نیز با نصب قالب امکانات و قابلیت های کلی و همچنین ظاهر وبسایت خود را تعیین و به واسطه افزونه ها قابلیت های سایت خود را گسترش خواهید داد. در پایان این دوره آموزشی قادر به راه اندازی وبسایت خود خواهید بود. 😍

آموزش رایگان وردپرس

دقت داشته باشید تمام آموزش های قدم به قدم وردپرس پس از انتشار در این صفحه قرار می گیرند و این آموزش به صورت منظم، بروزرسانی خواهد شد. پس در بازه های زمان کوتاه آن را چک نموده و فصل های آموزش وردپرس را همراه با میزبان فا دنبال کنید. 😍

فصل 1: نکات اولیه در خصوص وردپرس

قبل از شروع کار بهتر است بدانید که اصلا وردپرس چیست و چرا وردپرس را انتخاب کنیم؟ همچنین پیشنهاد می کنیم در خصوص سایر cms ها نیز تحقیقاتی به عمل آورید تا در نهایت با اطمینان کامل بتوانید سیستم مدیریت محتوای خود را انتخاب کنید. پس برای شروع پیشنهاد می کنیم راهنمای مقایسه سیستم های مدیریت محتوا را مطالعه نمایید و پس از آن به سراغ آموزش های قدم به قدم بروید.

اکنون با مطالعه راهنمای بهترین سرویس های مدیریت محتوا و ویژگی های وردپرس باید پاسخ مناسبی برای سوالتان که چرا وردپرس را انتخاب کنیم؟ یافته باشید. در حال حاضر ما به درک عمیقی از ارزشمند بودن این سیستم مدیریت محتوای محبوب رسیدیم و می دانیم درصد بسیار بالایی از وبسایت ها بر پایه وردپرس پیاده سازی شده اند. خیلی خب بهتر است هر چه زودتر به فصل دوم برویم و با هم یاد بگیریم که چطور وردپرس را نصب کنیم. 😍

مزایای وردپرس چیست

فصل 2: نصب وردپرس روی هاست

اکنون که وردپرس را انتخاب کردید، باید در خصوص اتخاب هاست مناسب وردپرس هم تصمیم بگیرید. بعد از خرید هاست نیز نوبت نصب و راه اندازی سیستم مدیریت محتوا فرا می رسد. خب حالا می پرسید چه هاستی برای وردپرس بهتر است؟ نگران نباشید به این سوال هم پاسخ خواهیم داد تا در نهایت بدانید هاست مخصوص وردپرس چیست و چه ویژگی هایی دارد. اکنون می دانید که سیستم های مدیریت محتوای محبوب و متعددی ارائه شده که در خصوص راه اندازی وب سایت های فروشگاهی و غیرفروشگاهی مورد استفاده قرار می گیرند. از میان آن ها می توان به سیستم مدیریت محتوای وردپرس اشاره نمود.

به منظور داشتن بهترین و عالی ترین بهره وری، می بایستی هاستی تهیه نمایید که مخصوص وردپرس کانفیگ و بهینه سازی شده باشد. میزبان فا برای اولین در کشور اقدام به ارائه هاستی نموده که مخصوص وردپرس بهینه سازی شده و روی سرورهای میزبان تعداد سایت های بسیار کمی نگهداری می شود بر همین اساس منایع بسیار بالایی در اختیار هر کاربر قرار دارد.

هاست مخصوص وردپرس

وردپرس پتانسیل بسیار بالایی دارد و بر اساس نیاز خود می توانید آن را روی هاست یا لوکال هاست نصب و اجرا نمایید. امکان نصب وردپرس روی ساب فولدر، ادان دامین یا ساب دامین بنا بر نیاز و شرایط شما متغیر است. پس قبل از نصب می بایست سایت خود را نیازسنجی نموده و سپس اقدام نمایید.

🟢🔵 نکته بسیار مهم قبل از نصب وردپرس روی هاست: حتما دقت داشته باشید که قبل از نصب وردپرس دامنه شما تایید و فعال شده باشد و همچنین از ست و نشر DNSهای هاست روی دامنه خود مطمئن شوید.

🟢🔵 حتما دقت کنید در صورتی که از بسته نصبی استفاده می کنید نیاز به نصب وردپرس نخواهید داشت و تنها کافیست بسته نصبی را اجرا کنید. چرا که با راه اندازی بسته نصبی آسان وردپرس نصب و چیزی مشابه دمو خواهید داشت. (برای این منظور به فصل 4 مراجعه کنید.)

روش های نصب وردپرس روی هاست

حتما می پرسید هر کدام از این موارد بالا در چه شرایطی کاربرد دارند؟ اگر بخواهیم به صورت سریع و اجمالی به موارد فوق اشاره کنیم بدین صورت می توان گفت که:

  • ادان دامین امکانی فراهم می کند که دو یا چند سایت مجزا با محتوای کاملا متفاوت از یکدیگر روی یک هاست داشته باشید.
  • با نصب وردپرس روی ساب فولدر می توانید وردپرسی کاملا مجزا داشته باشید که از امتیازات دامنه اصلی بهره می گیرد. فرض کنیم ساب فولدر شما blog نام دارد در نتیجه آدرس دهی آن به صورت mizbanfa.net/blog خواهد بود.
  • ساب دامین نیز امکانی فراهم می کند که زیر شاخه ای از دامنه اصلی خود ایجاد و وردپرس مجزایی روی آن نصب نمایید. ساب دامین مثل ساب فولدر مستقیما ارزش دامنه خود را نمی گیرد و تفاوت های تکنیکالی با ساب فولدر دارد. فرض کنیم ساب دامین blog را ایجاد کرده اید آدرس دهی ساب دامین شما به شکل blog.mizbanfa.net خواهد بود.
 

فصل 3: نصب وردپرس روی لوکال هاست

برخی از کاربران در ابتدای راه هستند و تمایل دارند وردپرس را یاد بگیرند و بعد از تکمیل دوره آموزشی خود و آزمون و خطا در خصوص نصب وردپرس روی هاست و راه اندازی سایت اقدام کنند. برخی دیگر نیز ترجیح می دهند ابتدا سایت خود را کامل با وردپرس طراحی و راه اندازی کنند و سپس بعد از اتمام کار، وردپرس را کامل به هاست منتقل کنند. اگر جزء این دسته افراد هستید و تمایلی به خرید هاست ندارید اصلا نگران نباشید چرا که به راحتی می توانید وردپرس را روی کامپیوتر شخصی خودتان نصب و راه اندازی کنید. به این کار اصطلاحا نصب وردپرس روی لوکال هاست گفته می شود. در واقع کاری می کنید که سیستم شما حالت میزبان داشته باشد و وردپرس را روی کامپیوتر خودتان نصب می کنید پس دیگر نیازی به هاست نخواهید داشت. حتی امکان انتقال اطلاعات از لوکال هاست به هاست نیز میسر است. 😊

🟢🔵 نکته مهم: اگر قصد راه اندازی بسته نصبی آسان را دارید نیازی نیست که وردپرس را نصب کنید. با راه اندازی بسته، وردپرس نیز نصب خواهد شد. (برای راهنمایی بیشتر به آموزش راه اندازی بسته نصبی وردپرس فصل 4 مراجعه کنید.)

خب حالا که با یکی از روش های بالا وردپرس را روی لوکال هاست نصب کردید باید به سراغ آموزش بخش های مختلف آن برویم.

وردپرس چیست و چه کاربردی دارد؟

فصل 4: آموزش راه اندازی بسته نصبی وردپرس

برخی کاربران هنگام نصب قالب با این مشکل مواجه هستند که قالب نصبی آن ها شبیه دمو نیست، چیدمان ابزارک ها متفاوت است و ظاهری که در خروجی می بینند با دموی قالب تفاوت دارد. در چنین حالتی یا باید به دنبال تنظیمات ابزارک ها باشید و یک به یک آن ها را در محل مشخص شده ای قرار دهید با بر اساس سلیقه خود چیدمان آن ها را تعیین و ظاهر دلخواه خود را بسازید. یک روش ساده و سریع برای راه اندازی وردپرس و قالب آن دقیقا مشابه دمو، این است که از بسته نصبی آسان استفاده کنید. بسته های نصبی راه کاری سریع و ساده هستند و این امکان را به شما می دهند که تنها با چند کلیک قالب و وردپرس خود را در کسری از زمان نصب نمایید. قالب نصب شده دقیقا مشابه دمو خواهد بود و نیازی نیست که ابزارک ها را جداگانه اضافه کنید. دقت داشته باشید در این شیوه قبل از  اجرای بسته، نیز به نصب وردپرس نیست.

آموزش کامل بسته نصبی آسان وردپرس

فصل 5: انواع روش های ورود به پیشخوان وردپرس + بررسی مشکلات ورود

حالا که وردپرس را با موفقیت نصب کردید، نوبت به آن رسیده که وارد پیشخوان وردپرس خود شوید. حالا سوال اینجاست که چگونه وارد وردپرس شویم؟ ممکن است در مراحل ورود به وردپرس هم با مشکلاتی مواجه شوید که لاینحل نیستند. در ادامه به انواع روش های ورود به وردپرس پرداختیم به عنوان مثال می توانید به جای وارد کردن نام کاربری و رمز عبور، از طریق اکانت گوگل خود وارد پیشخوان شوید.

فصل 6: آموزش کار با برگه ها در وردپرس

پس از اینکه وردپرس را نصب و به آن وارد شدید، کم کم باید با بخش های مختلف پیشخوان آشنا شوید. به این ترتیب گام به گام یاد می گیرید که چطور با وردپرس کار کنید. در مراحل ابتدایی بهتر است به سراغ برگه و نوشته ها بروید. در واقع محتوایی که روی سایت قرار می گیرد از این دو بخش قابل کنترل و مدیریت است. حالا سوالی که برای اغلب کاربران پیش می آید این است که تفاوت برگه و نوشته در وردپرس چیست؟ میزبان فا پیشنهاد می کند قبل شروع آموزش های این فصل، به درکی از تفاوت برگه و نوشته برسید و بعد ادامه آموزش را طی کنید.

ساخت برگه در وردپرس

امروزه با توجه به محبوبیت وردپرس اکثر وب سایت ها بر پایه این سیستم مدیریت محتوا پیاده سازی شده اند. بر همین اساس آموزش های متعددی در این حوزه تهیه و منتشر شده است. تمام تلاش بر این بوده تا آموزش های جامع و دقیقی را به صورت قدم به قدم و کاملا رایگان در اختیار بازدیدکنندگان قرار دهیم تا در نهایت نحوه کار با وردپرس را فراگرفته و قادر باشند در آخر این دوره آموزشی وردپرس، بدون دانش کدنویسی یک وبسایت وردپرسی راه اندازی کنند. پس در  این دوره با هم یاد می گیریم که چطور با وردپرس کار کنیم.  آموزش های مورد نیاز و سوالات خود در حوزه وردپرس را از طریق دیدگاه ها در زیر این آموزش درج کنید تا در برنامه ریزی آموزشی قرار دهیم. 😍

هاست مخصوص وردپرس

نوشته آموزش رایگان وردپرس به صورت صفر تا صد اولین بار در پایگاه دانش میزبان‌فا پدیدار شد.


آموزش ایجاد دسته بندی نوشته ها در وردپرس

$
0
0

خیلی از افراد تمایل دارند که وب سایت وردپرسی خود را راه اندازی نمایند. به طور معمول بعد از خرید هاست مخصوص وردپرس و نصب و راه اندازی این cms روی هاست، باید اقدام به بررسی تنظیمات آن کرد. دسته بندی ها در وردپرس نقش بسیار مهمی را در زمینه سازماندهی و مدیریت مناسب صفحات ایفا می کنند. همچنین تاثیر بسزایی روی جلب نظر کاربران و کسب رضایت آنها خواهد داشت. به همین دلیل در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تصمیم داریم به بررسی دسته بندی ها در وردپرس و آموزش ایجاد دسته بندی نوشته ها در وردپرس بپردازیم. با استفاده از آموزش می توانید در کوتاه ترین زمان ممکن دسته ها در وردپرس را مدیریت کرده و مناسب ترین دسته بندی را برای نوشته های خود داشته باشید. پس اگر تمایل دارید با این بخش از وردپرس بیشتر آشنا شوید تا انتهای این مقاله با ما همراه شوید.

ایجاد دسته بندی نوشته ها در وردپرس

  • دسته بندی وردپرس یک روش بسیار عالی برای سازماندهی کردن نوشته ها در وردپرس است.
  • با استفاده از این قابلیت قادر خواهید بود نوشته های خود را به شکلی منظم و با ترتیبی مشخص در معرض دید کاربران قرار دهید و در نهایت، رضایت آنها را کسب کنید.
  • یکی از قابلیت های بسیاری مهمی که ایجاد دسته بندی نوشته ها در وردپرس دارد این است که به شما امکانی می دهد تا یکسری دسته مادر تهیه کرده و برای هر یک از آنها زیر دسته هایی قرار دهید و نظم بیشتر و منطقی تری را به وجود بیاورید.
  • علاوه بر این، قابلیت دیگری که دسته بندی در وردپرس دارد این است که شما می توانید برای یک نوشته با توجه به محتوای آن و در صورت نیاز بیش از یک دسته را انتخاب کنید.

این امر به شما کمک می کند تا بتوانید به شکل بهتری محتواهای خود را در معرض دید بازدیدکنندگان وب سایت خود قرار دهید و در نتیجه آن عملکرد بهتری را داشته باشید. به منظور ایجاد دسته بندی نوشته ها در وردپرس باید به ترتیب زیر پیش بروید:

  1. در اولین گام به کمک آموزش نحوه ورود به وردپرس و با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور خود وارد پیشخوان وردپرس شوید.
  2. سپس همانند تصویر زیر از منو «نوشته ها» موجود در پیشخوان زیر منو «دسته ها» را انتخاب نمایید.
    آموزش دسته ها در وردپرس
  3. بدین ترتیب صفحه ای همانند تصویر زیر به شما نمایش داده می شود که باید اطلاعات خواسته شده را در فیلدهای موجود وارد کرده و سپس روی دکمه «افزودن دسته تازه» کلیک کنید.
    دسته بندی نوشته ها در وردپرسفیلدهایی که باید با اطلاعات مناسب پر شوند، شامل موارد زیر می باشند:
    • نام: در این قسمت عبارتی که می خواهید به عنوان نام دسته بندی به بازدیدکنندگان وب سایت وردپرسی شما نمایش داده شود را وارد نمایید.
    • نامک: این بخش در واقع همان آدرس دسته است که در مرورگر نشان داده می شود. بهتر است که فیلد نامک دسته بندی نوشته ها در وردپرس را با معادل انگلیسی نام دسته کامل نمایید.
    • دسته مادر: با کمک این بخش تعیین می کنید که دسته ای که ایجاد می شود زیر مجموعه یک دسته مادر است یا خود به عنوان یک دسته مادر در نظر گرفته می شود. اگر دسته ای که ایجاد می کنید خودش دسته مادر نیست باید به کمک این بخش دسته ای که قرار است زیر آن قرار بگیرد را تعیین نمایید. در واقع زیر مجموعه ها را از این قسمت مشخص می کنیم.
    • توضیح: شما می توانید در صورت نیاز هر گونه توضیحی که تصور می کنید به کاربران در زمینه استفاده از دسته بندی ایجاد شده کمک خواهد کرد را در این بخش وارد کنید. پر کردن این بخش الزامی نیست و شما می توانید در صورت صلاح دید خودتان این بخش را با توضیحات لازم کامل نمایید.

در نهایت با کلیک روی دکمه آبی رنگ “افزودن دسته تازه” دسته بندی خود را ایجاد نمایید. اکنون دسته مورد نظر شما ایجاد شده و در جدول سمت چپ صفحه نمایش داده می شود.

🟢🔵 نکته بسیار مهم: موضوعی که لازم است به آن اشاره شود این است که در انتخاب نام و نامک دقت لازم را داشته باشید. همانطور که اشاره شد نامک در واقع همان آدرس دسته بندی است. در نتیجه اگر به درستی انتخاب نشود و قصد تغییر آن را داشته باشید با خطای 404 مواجه می شوید.

تغییر دسته بندی ها در وردپرس

سوالی که ممکن است در این مرحله از کار برای شما مطرح شود این است که آیا امکان ویرایش و تغییر دسته بندی ها در وردپرس وجود دارد؟ اگر محتوایی را به اشتباه در دسته نامربوط قرار دادم چه کنم؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که خوشبختانه بعد از ایجاد دسته بندی نوشته ها در وردپرس شما این امکان را دارید که در صورت نیاز آنها را تغییر داده و ویرایش نمایید. حتی می توانید دسته مربوط به نوشته را نیز تغییر دهید. در صورتی که قصد دارید هر گونه تغییری را دسته بندی ایجاد شده اعمال نمایید، باید به ترتیب زیر پیش بروید:

  1. همانند روش قبل، بعد از وارد شدن به پیشخوان وردپرس از قسمت نوشته ها، زیر منو «دسته ها» را انتخاب نمایید.
  2. سپس از جدولی که در سمت چپ صفحه قرار گرفته است، دسته مورد نظر خود را پیدا کنید.
    نکته: در نظر داشته باشید اگر دسته های شما زیاد هستند و نمی توانید به صورت چشمی دسته مورد نظرتان را پیدا کنید، می توانید از باکس جستجو قرار گرفته در بالای صفحه استفاده نمایید. تنها کافی است که نام دسته را در فیلد موجود وارد کرده و سپس روی دکمه «جستجوی دسته ها» کلیک کنید. بعد از پیدا کردن دسته مورد نظرتان ماوس را روی آن دسته نگه دارید.
    آموزش ایجاد دسته بندی در وردپرسبدین ترتیب منویی در زیر عنوان به شما نمایش داده می شود که شامل چهار گزینه اصلی است:
    • ویرایش: با کلیک روی این گزینه امکان ویرایش تمامی اطلاعات وارد شده در مرحله ایجاد دسته بندی نوشته ها در وردپرس را خواهید داشت.
      ایجاد دسته بندی در وردپرس
    • ویرایش سریع: اگر این گزینه را انتخاب کنید می توانید به صورت سریع و بدون نیاز به رفتن به صفحه ای جدید اقدام به تغییر نام و نامک دسته مورد نظر نمایید.
      دسته بندی ها در وردپرس
    • پاک کردن: اگر روی این گزینه کلیک کنید در واقع دسته بندی مورد نظر را به طور کامل حذف می کنید. در صورت تمایل به حذف دسته، ابتدا در خصوص نوشته های موجود در این دسته بازبینی داشته باشید.
    • نمایش: اگر این گزینه را انتخاب نمایید، می توانید به راحتی دسته بندی را در وب سایت خود مشاهده نمایید.

تنظیمات صفحه category در وردپرس

همانند تصویر زیر در بالای صفحه باکسی تحت عنوان «تنظیمات صفحه» وجود دارد که از طریق آن می توانید مشخص نمایید که چه اطلاعاتی در صفحه دسته بندی نوشته ها در وردپرس نمایش داده شود. این اطلاعات شامل نمایش بخش های «توضیح»، «نامک» و «تعداد» در ستون ها و همچنین «تعداد» دسته های نمایش داده شده در هر برگه می شود.

دسته بندی نوشته ها در وردپرس

آموزش مدیریت دسته بندی نوشته ها در وردپرس

وردپرس این امکان را به شما می دهد که بتوانید دسته بندی های ایجاد شده را مطابق نیاز خود مدیریت نمایید. بدین ترتیب شما می توانی تعیین کنید که دسته های ایجاد شده در فهرست به نمایش گذاشته شوند یا نه. همچنین می توانید مشخص کنید که به چه شکلی در فهرست نشان داده شوند. برای مدیریت دسته ها در وردپرس شما باید از طریق منو «نمایش» و زیر منو «فهرست ها» اقدام کنید. در آموزش های آتی به بررسی دقیق تر این بخش از وردپرس و نحوه کار با آن خواهیم پرداخت. 😊

تفاوت دسته و برچسب در وردپرس

همانطور که در این مقاله گفته شد دسته ها به منظور سازماندهی دادن به نوشته ها مورد استفاده قرار می گیرند. اما در طرف مقابل شما از تگ ها برای ارائه یک توضیح کلی درباره نوشته مورد نظر استفاده می کنید. در واقع از تگ یا همان برچسب برای دسته بندی های ریزتر و داخلی استفاده می شود. یکی از اصلی ترین تفاوت هایی که می توان به آن اشاره کرد این است که شما باید از دسته بندی برای نوشته های خود استفاده کنید. چرا که اگر نوشته ها دسته بندی نداشته باشند،  تحت دسته به نام «دسته بندی نشده» قرار می گیرند که از نظر بصری به هیچ عنوان اتفاق جالبی به شمار نمی رود. اما استفاده از برچسب ها الزامی نیست و شما می توانید در صورت تمایل آنها را قرار داده یا به طور کلی این بخش را نادیده بگیرید.

نکته دیگری که می توان به آن اشاره کرد این است که دسته بندی و تگ در آدرس نوشته ها نمایش داده می شود و کاربران می توانند به راحتی متوجه این موضوع شوند که با استفاده از یک برچسب به نوشته شما رسیده اند یا از طریق دسته بندی وارد صفحه مورد نظر شده اند. اما به طور کلی شما باید به این نکته توجه داشته باشید که به هیچ عنوان نباید از اهمیت دسته ها در وردپرس غافل شوید و باید با انتخاب نام و نامک مناسب برای آنها بهترین و مناسب ترین دسته بندی ها را ایجاد نمایید.

نکته: شما این امکان را خواهید داشت که دسته های مورد نظر خود را به برچسب تبدیل کنید. برای این کار تنها باید همانند تصویر زیر روی لینک «برگردان دسته به برچسب» کلیک کنید و سپس با انتخاب یکی از افزونه های معرفی شده عمل درون ریزی را دسته به برچسب را انجام دهید.

تفاوت دسته و برچسب در وردپرس

در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تلاش بر این بود  تا با ارائه آموزشی کامل در زمینه ایجاد دسته بندی در وردپرس در کنار شما همراهان عزیز باشیم. بدین ترتیب می توانید به راحتی اقدام به ایجاد دسته بندی نوشته ها در وردپرس کرده و مطابق با نیاز خود آنها را ویرایش یا حتی حذف نمایید. در صورتی که در زمینه ایجاد و مدیریت دسته ها در وردپرس با مشکلی رو به رو شدید، از طریق بخش دیدگاه های این مقاله مشکل مورد نظر را با ما در میان بگذارید تا در سریع ترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشیم.

آموزش رایگان وردپرس

نوشته آموزش ایجاد دسته بندی نوشته ها در وردپرس اولین بار در پایگاه دانش میزبان‌فا پدیدار شد.

نحوه برچسب گذاری در وردپرس به صورت حرفه ای

$
0
0

راه اندازی وب سایت وردپرسی یکی از بهترین انتخاب هایی است که افراد علاقه مند به فعالیت در بستر اینترنت می توانند داشته باشند. چرا که وردپرس این امکان را حتی به مبتدی ترین افراد می دهد که بتوانند به راحتی و در کوتاه ترین زمان ممکن وب سایت خود را راه اندازی نمایند. در گام اول نیاز است که یک دامنه خریده و سپس یک هاست مناسب تهیه کنید. در واقع شما باید بعد از بررسی هاست های مختلف و انتخاب بهترین هاست برای وردپرس با توجه به معیارهای اصلی یک هاست وردپرسی خوب، اقدام به مدیریت درست بخش های مختلف وب سایت خود مثل نوشته ها، دسته ها یا برچسب ها در وردپرس نمایید. البته در نظر داشته باشید که شما این امکان را دارید که کار خود را با پلن های ساده تر مثل هاست ایران آغاز کنید و بعد از رشد مناسب وبسایت، سرویس هاست خود را به پلن حرفه ای تر که به صورت ویژه برای وب سایت های وردپرسی طراحی شده است، ارتقاء دهید. در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا یاد می گیرید که نقش برچسب در وردپرس چیست و با کسب آموزش افزودن برچسب و یادگیری نحوه برچسب گذاری در وردپرس به صورت حرفه ای به یکی از افراد حرفه ای در این زمینه تبدیل خواهید شد.

آموزش برچسب گذاری در وردپرس

برچسب گذاری در وردپرس یک روش معمول برای ارائه توضیحات درباره یک نوشته به شکلی کامل و کوتاه است. داشتن دانش لازم درباره برچسب وردپرس امری بسیار ضروری است. چرا که در صورت نداشتن اطلاعات لازم در خصوص کاربرد برچسب در وردپرس و همچنین چگونگی افزودن برچسب در وردپرس، ممکن است اقدام به ایجاد برچسب هایی نمایید که نه تنها مفید نبوده که سبب گمراهی بازدیدکنندگان نیز می شود. در این مقاله به بررسی دقیق تر نحوه برچسب گذاری در وردپرس می پردازیم. بدین ترتیب یاد می گیرید که دقیقا به چه دلیلی از برچسب در وردپرس استفاده می کنید و باید به چه شکلی برچسب ها را ایجاد کرده و آنها را مدیریت نمایید. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا نکات کلیدی در مورد برچسب ها را به شما بگوییم. 🙂

زمانی برچسب در وردپرس می تواند روی سئو وب سایت شما و رتبه آن در نتایج گوگل تاثیر مثبت داشته باشد که به شکلی درست و اصولی مورد استفاده قرار بگیرد. در غیر این صورت نه تنها تاثیر مثبتی نمی بینید، بلکه حتی ممکن است با انتخاب اشتباه برچسب ها به سئو وب سایت خود نیز آسیب برسانید.

استفاده اصولی از برچسب ها در وردپرس

کاربرد برچسب ها در وردپرس

برچسب گذاری در وردپرس یکی از مهم ترین اقداماتی است که می توانید برای سئو و بهینه سازی وب سایت خود انجام دهید. همانطور که پیش تر نیز اشاره شد با برچسب گذاری در وردپرس شما توضیحاتی کلی و کاربردی درباره نوشته ها و صفحات مورد نظر خود ارائه می دهید. این توضیحات نه تنها برای بازدیدکندگان مفید خواهد بود، بلکه به موتورهای جستجو کمک می کند تا به شکل بهتری محتوای صفحات مختلف وب سایت شما را بررسی و ایندکس کنند.

اما برخی اشتباهات در زمینه برچسب در وردپرس می تواند تاثیرات بسیار منفی داشته باشند. یکی از معمول ترین اشتباهاتی که افراد در هنگام انتخاب عنوان مناسب برای برچسب های خود مرتکب می شوند این است که عنوانی مشابه عنوان دسته بندی موجود را انتخاب می کنند. با این کار در واقع شما یک دسته بندی و یک تگ کاملا یکسان در وردپرس دارید. این امر باعث می شود که موتورهای جستجو گیج شده و نتوانند تشخیص دهند که کدام یک از آنها را در رتبه بالاتر قرار دهند. به همین دلیل است که روی استفاده صحیح و اصولی از این قابلیت مهم در وردپرس تاکیید زیادی می شود.

نحوه افزودن برچسب در وردپرس

اگر قصد دارید از قابلیت برچسب گذاری در وردپرس استفاده کنید، باید به ترتیب زیر پیش بروید:

  1. در گام اول به کمک آموزش ورود به پیشخوان وردپرس و با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور خود وارد پیشخوان وردپرس وب سایتتان شوید.
  2. در ادامه باید از طریق منو «نوشته ها» که در سمت راست صفحه پیشخوان قرار گرفته است، زیر منو «برچسب ها» را انتخاب نمایید.
    برچسب در وردپرس چیست
  3. در این مرحله صفحه مربوط به «برچسب ها» به شما نشان داده می شود. در سمت راست صفحه شما این امکان را دارید که با پر کردن فیلدهای خواسته شده اقدام به ایجاد برچسب جدید نمایید. همچنین می توانید برچسب های ایجاد شده را در سمت چپ مشاهده و آنها را مدیریت نمایید.
    نحوه نوشتن برچسب در وردپرس در صورت تمایل به افزودن برچسب در وردپرس باید فیلدهای زیر را کامل نمایید:
  • نام: در این قسمت کلمه ای که می خواهید به عنوان برچسب به بازدیدکنندگان و موتورهای جستجو نمایش داده شود را وارد نمایید.
  • نامک: این بخش نیز مربوط به کلمه ای است که در لینک برچسب ایجاد شده نشان داده می شود. در نظر داشته باشید که بهتر است نامک انتخابی معادل انگلیسی نام برچسب باشد.
    نکته: توجه داشته باشید که شما امکان تغییر نامک را ندارید، چرا که با تغییر آن با خطای 404 مواجه می شوید. پس در انتخاب نامک دقت لازم را داشته باشید.
  • توضیح: این قسمت نیز به توضیحات شما درباره برچسب ایجاد شده در وردپرس مربوط می شود. اگر تمایل دارید بازدیدکنندگان در هنگام کلیک روی هر یک از برچسب ها با آنها بیشتر آشنا شوند، می توانید این قسمت را با توضیحات مورد نظر خود کامل نمایید.

در نهایت نیز با کلیک روی دکمه «افزودن برچسب» می توانید تغییرات اعمال شده را ذخیره نمایید.

مدیریت برچسب گذاری در وردپرس

گاهی ممکن است شما نیاز داشته باشید که به هر دلیلی اقدام به ویرایش برچسب ها در وردپرس نمایید. در این حالت این سوال برای شما به وجود می آید که به چه شکلی می توانید بعد از برچسب گذاری در وردپرس آنها را ویرایش کرده و مطابق با نیاز خود تغییر دهید. به منظور ویرایش برچسب در وردپرس باید به ترتیب زیر پیش بروید:

در گام اول باید مثل افزودن برچسب در وردپرس با وارد کردن اطلاعات خود وارد قسمت «برچسب ها» شوید. در مرحله بعد نیز می توانید از طریق جدولی که در سمت چپ صفحه نمایش داده می شود، اقدام به ویرایش برچسب مورد نظر خود نمایید. برای اینکار باید تگ مورد نظرتان را پیدا کرده و همانند تصویر زیر روی یکی از گزینه های موجود کلیک کنید.کاربرد برچسب در وردپرسنکته: وردپرس این امکان را برای شما فراهم کرده است تا بتوانید برچسب مورد نظر خود را از طریق باکس قرار گرفته، جستجو نمایید. این قابلیت زمانی می تواند کمک کننده باشد که شما مجبور باشید یک برچسب مشخص را از میان تعداد زیادی تگ ایجاد شده پیدا کنید. برای این کار تنها کافی است نام برچسب موردنظرتان را وارد کرده و روی «جستجو برچسب ها» کلیک کنید. گزینه هایی که به منظور مدیریت برچسب ها در وردپرس می توانید از آنها استفاده نمایید، عبارتند از:

  • ویرایش: با استفاده از این گزینه شما می توانید تمامی اطلاعاتی که در هنگام ایجاد برچسب وارد کرده اید را تغییر دهید. اما در نظر داشته باشید که باید در هنگام اعمال هرگونه تغییری به ویژه در زمینه نامک محتاطانه عمل کنید. بعد از اعمال تغییرات مورد نظر خود روی دکمه «به روزرسانی» کلیک کنید.
    افزودن برچسب در وردپرس
  • ویرایش سریع: با کلیک روی این گزینه شما این امکان را خواهید داشت که به صورت سریع و بدون رفتن به صفحه ای جدید نام و نامک را تغییر دهید. بعد از اینکه تغییرات مورد نظرتان صورت گرفت، روی دکمه «به روزرسانی برچسب» کلیک کنید.
    نقش برچسب در وردپرس
  • پاک کردن: اگر این گزینه را انتخاب کنید، در واقع برچسبی که انتخاب کرده اید، از لیست حذف می شود.
  • نمایش: با انتخاب این گزینه می توانید ظاهر برچسب را در وب سایت مشاهده نمایید. در نتیجه با استفاده از این قابلیت می توانید مطمئن شوید که دقیقا همان چیزی که تمایل دارید، نشان داده می شود.

نکته: در نظر داشته باشید شما این امکان را دارید که تغییراتی را در صفحه برچسب ها در وردپرس اعمال نمایید. این تغییرات مربوط به ظاهر ستون ها و صفحه بندی است. برای این کار باید روی باکس «تنظیمات صفحه» قرار گرفته در بالای صفحه کلیک کنید و سپس همانند تصویر زیر تعیین کنید که اطلاعات مربوط به بخش های «توضیح»، «برگه» و «تعداد» در هر ستون و برای هر برچسب نمایش داده شود یا نه. همچنین می توانید تعیین کنید که در هر صفحه چند برچسب نمایش داده شود.

کاربرد برچسب ها در وردپرس

تفاوت دسته و برچسب در وردپرس

در صفحه برچسب گذاری در وردپرس لینکی تحت عنوان «برگردان برچسب به دسته» وجود دارد که می توانید با استفاده از آن برچسب های ایجاد شده را به دسته بندی تبدیل کنید. اما در این هنگام این سوال مطرح می شود که تفاوت دسته و برچسب در وردپرس چیست و استفاده از کدام یک از آنها ارجحیت دارد؟

نحوه برچسب گذاری در وردپرس

در تعریف این دو قابلیت باید گفت که دسته بندی در وردپرس در واقع به منظور سازماندهی دادن کلی به نوشته ها و صفحات مورد استفاده قرار می گیرد. اما از tag نوعی دسته بندی ریز و داخلی میان محتواهایی است که در دسته های مختلف قرار گرفته اند. همین تفاوت باعث می شود تا هر یک از آنها ویژگی های منحصر به فرد خود را داشته باشند. اصلی ترین موضوعی که می توان در هنگام مقایسه دسته و برچسب در وردپرس به آن اشاره کرد این است که شما برای نظم بخشیدن به نوشته ها و صفحات وب سایت خود حتما نیاز دارید که از دسته بندی استفاده کنید. در واقع حتی اگر شما خودتان نیز دسته ای را تعریف نکنید، باز مقالات شما تحت عنوان دسته «دسته بندی نشده» نمایش داده می شوند.

اما در خصوص برچسب شما این الزام را ندارید. در نتیجه اگر بخواهید می توانید یک برچسب مرتبط با موضوع نوشته یا صفحه ایجاد کنید و به کمک آن سئو وب سایت خود را بهبود ببخشید. اما اگر این کار را نکنید هم اتفاق خاصی پیش نخواهد آمد.

🟢🔵 در اصل با توجه به ضرورت انتخاب برچسبی مناسب و تاکید بر یکسان نبودن محتوای آن و دسته باید در زمینه تعیین برچسب برای وب سایت خود دقت نظر لازم را داشته باشید.

آموزش ایجاد دسته بندی نوشته ها در وردپرس

در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تلاش بر این بوده است تا به بررسی دقیق نقش برچسب در وردپرس با ارانه آموزشی کامل در زمینه نحوه برچسب گذاری در وردپرس در این مسیر در کنار شما عزیزان باشیم. بدین ترتیب شما به شکل بهتری می توانید نوشته های خود را برای بازدیدکنندگان وب سایت و موتورهای جستجو تعریف کنید و در نتیجه عملکرد بهتری را نیز در نظر هر دوی آنها خواهید داشت.آموزش رایگان وردپرس

نوشته نحوه برچسب گذاری در وردپرس به صورت حرفه ای اولین بار در پایگاه دانش میزبان‌فا پدیدار شد.

مدیریت دیدگاه ها در وردپرس و راهنمای حذف نظرات

$
0
0

حذف دیدگاه ها در وردپرس و مدیریت کامنت ها یکی از مواردیه که باید توجه ویژه‌ای به آن ها داشت چرا که یک راه ارتباط قوی بین مخاطبان سایت و ایجاد تعامل با کاربران از بخش دیدگاه ها صورت میگیره که در اون قادر هستند تا اقدام به ارسال نظر برای نوشته‌ها و مقالات تولید شده توسط شما اقدام کنند. بنابراین سایت شما در هر زمینه‌ای که فعالیت داره باید به اون اهمیت قائل شده و سعی کنید تا به نحو احسن از دیدگاه ها در وردپرس استفاده کنید. در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا قصد دارم تا به آموزش مدیریت دیدگاه‌ ها در وردپرس بپردازم تا با این محیط بیشتر آشنا شده و از امکاناتی که نظرات وردپرس در اختیار شما قرار میده بهرمند شوید.

آموزش رایگان وردپرس

تنظیمات دیدگاه ها در وردپرس

اما قبل از اینکه به مدیریت نظرات در وردپرس بپردازید لازمه تا ابتدا تنظیمات بخش دیدگاه ها در وردپرس را شخصی سازی کنید. برای این منظور پس از ورود به پیشخوان وردپرس به مسیر تنظیمات> گفت‌وگوها شده.

در صفحه‌ای که مشابه تصویر زیر می‌بینید بنا به توضیحاتی که در مقاله آموزش مدیریت تنظیمات وردپرس ذکر شد، به بخش گفتگوها مراجعه کرده و تنظیمات بخش دیدگاه ها را شخصی سازی کنید.

کامنت در وردپرس

حذف دیدگاه ها در وردپرس

حالا بعد از اینکه تنظیمات خودتون را شخصی سازی کردید برای دسترسی به بخش نظرات به مسیر دیدگاه‌ها در پیشخوان وردپرس مراجعه کنید.

تنظیمات دیدگاه در وردپرس

تا مشابه تصویر زیر صفحه نظرات وردپرس را مشاهده کنید.

آموزش مدیریت دیدگاه در وردپرس

همونطور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید در این صفحه قادر خواهید بود تا همه دیدگاه هایی که برای سایت شما ارسال شده‌اند را مشاهده کنید و یا اینکه با مراجعه به قسمت‌های در انتظار تایید، تایید شده، جفنگ و زباله‌دان به دیدگاه ها و نظرات وردپرس که در دسته‌های مورد نظر بر اساس وضعیتشون قرار گرفتن دسترسی داشته باشید. با بردن نشانگر ماوس رو هر دیدگاه میتونید به منوهایی که برای پذیرفتن، نپذیرفتن، پاسخ دادن، ویرایش، جفنگ، انتقال به زباله‌دان و… تعبیه شدن کلیک کنید و هر دیدگاه رو مدیریت کنید و اقدام به ویرایش و یا انتقال اونها به عنوان دیدگاه اسپم(جفنگ) یا زباله دان اقدام به حذف اونها کنید.

دیدگاه‌هایی که با پس‌زمینه قرمز رنگ هاور شده هستند نیاز به بررسی دارند تا اونها را مشاهده کرده و در صورت تایید کردن امکان نمایش اونها در سایت برای عموم کاربران را فراهم کنید. بعد از اینکه هر دیدگاه رو تایید کنید رنگ پس زمینه اونها به سفید تغییر پیدا خواهد کرد که جزوء دیدگاه های تایید شده قرار خواهد گرفت.

ویرایش و حذف دسته جمعی دیدگاه ها و نظرات در وردپرس

گاها پیش میاد که به دلیل ارسال دیدگاه اسپم در وردپرس توسط افراد سودجو سایت شما مورد حمله قرار میگیره. این کار توسط ربات‌ها انجام میگیره و یا اینکه قصد دارید تا کلیه نظرات موجود در یکی از دسته‌بندی‌های زباله‌دان، جفنگ، در انتظار بررسی و… که در سایت قرار دارند را حذف کنید، بنابراین اینجا لازمه تا از قابلیتی که در وردپرس تحت عنوان ویرایش دسته‌جمعی قرار داره استفاده کنید و به صورت یکجا دیدگاه‌های انتخابی خودتون را ویرایش و شخصی سازی کنید. برای این منظور مشابه تصویر زیر ابتدا دیدگاه‌های خودتون را انتخاب کنید و سپس از قسمتی که با عنوان کارهای دسته‌جمعی به صورت گزینه چند انتخابی وجود داره مشابه تصویر زیر یکی از گزینه‌های نپذیرفتن، پذیرفتن، نشانه‌گذاری به عنوان جفنگ و انتقال به زباله‌دان رو انتخاب کنید و در نهایت با کلیک روی دکمه اجرا عملیات مورد نظر برای انجام روی دیدگاه‌های انتخابی انجام بگیره.

تنظیمات دیدگاه در وردپرس

جستجو و صافی دیدگاه ها در وردپرس

یکی از دیگر قابلیت‌هایی که برای بخش نظرات وردپرس به اون نیاز پیدا خواهید کرد بخش جستجو و یا صافی کردن دیدگاه ها در وردپرس هستش که بتونید خیلی راحت‌تر و ساده‌تر هر زمان که به دنبال یکی از دیدگاه‌های سایت بودید اونو به راحتی پیدا کنید. برای همین منظور کافیه تا مشابه تصویر زیر از فیلد جستجو کلماتی از متن موجود در دیدگاه مورد نظر، نام نویسنده دیدگاه، ایمیل نویسنده دیدگاه، آدرس سایت نویسنده دیدگاه و یا هر نوع فیلد سفارشی که در دیدگاه‌ها با استفاده از افزونه‌ها ایجاد شده را وارد کرده و با کلیک روی دکمه جستجوی دیدگاه نتایج جستجوی خودتون را مشاهده کنید.

تنظیمات دیدگاه در وردپرس

با استفاده از صافی دیدگاه‌ها هم قادر خواهید بود تا دیدگاه‌ها و یا پینگ‌بک های وردپرس را به صورت جداگانه مشاهده و مدیریت کنید. برای این منظور کافیه تا از لیست چند انتخابی که با عنوان همه نوع دیدگاه وجود داره و در تصویر زیر هم اونو مشاهده می‌کنید یکی از گزینه‌های دیدگاه‌ها و یا پینگ‌ها را انتخاب کنید تا به هر یک از اونها دسترسی داشته باشید.

تنظیمات دیدگاه در وردپرس

 حالا که این تصویر رو مشاهده می‌کنید شاید این سوال برای شما پیش بیاد که پینگ یا همون بازتاب در وردپرس چیه؟!

پینگ بک یا بازتاب در نظرات وردپرس چیست؟

همینطور که در حال تولید محتوا و نوشتن در سایت خودتون هستید و به فعالیت می‌پردازید سایت‌هایی که میان و از مطالب شما استفاده می‌کنند، در برخی از موارد این سایت‌ها چه عمدا و چه سهوا در محتوایی که از سایت شما استفاده کردن و شما در محتوای خودتون لینک به صفحات دیگه سایت دادین همین لینک‌ها هم در نوشته قرار میگیرند و یا اینکه لینک نوشته شما را قرار داده و اونو نقل‌قول کنند، اینجاست که وقتی محتوایی از لینک سایت شما در سایت دیگه لینک میشه از طریق بازتاب میتونید تا از این موضوع مطلع بشن. در این زمان وردپرس یک بازتاب (ping back) برای شما در قالب یک دیدگاه ارسال میکنه که شامل نام صفحه‌ای که لینک شما را نقل کرده و لینک اون صفحه خواهد بود و محتوایی از خلاصه بخشی که در متن لینک شدید را بین دو کاراکتر براکت قرار میده، در این صورت شما میتونید به آدرس مقصد مراجعه کرده و از جزییات بازتاب ارسالی با خبر شوید.

پینگ بک در وردپرس

در این مقاله با بخش‌های مختلف در دیدگاه‌های وردپرس آشنا شدیم که در اون به نحوه مدیریت دیدگاه ها در وردپرس با استفاده از قابلیت‌های پذیرفتن، نپذیرفتن، ویرایش و انتقال دیدگاه به زباله‌دان و… پرداختیم، اما در نهایت چیزی که میشه از بخش دیدگاه‌ها در وردپرس نتیجه گرفت که در ابتدای مقاله هم اشاره‌ای به اون داشتم اینه که دیدگاه ها در وردپرس به عنوان یکی از اصلی‌ترین بخش‌های سایت هستند که با استفاده از اون قادر هستید تا با مخاطبان خودتون در ارتباط و تعامل مستقیمی باشید، بنابراین سعی کنید تا از بخش نظرات حداکثر استفاده برای رضایتمندی کاربران بهره ببرید و در کوتاه‌ترین زمان ممکن پاسخ دیدگاه کاربرانتون رو ارسال کنید. توام با همین موضوع مسئله مهمی که در نظرات وردپرس وجود داره مبحث اسپم هستش که برخی سودجویان با استفاده از بات‌هایی اقدام به ارسال نظرات اسپم در وردپرس کرده و سایت شما را مورد حمله قرار می دهند که در این مواقع باید از افزونه‌ها و قابلیت‌های وردپرس که برای جلوگیری از دیدگاه‌های اسپم مثل قرار دادن کد کپچا استفاده کنید.

🟢🔵 دقت داشته باشید برای اینکه بتوانید بهترین و عالی ترین بهره وری را داشته باشید می بایست از یک سرویس هاست مناسب برای راه اندازی وبسایت خود استفاده نمایید. استفاده از سرویس های هاست مخصوص وردپرس را پیشنهاد می کنیم که علاوه بر عدم محدودیت در پهنای باند دارای منابع بسیار بالا بدون لیمیت فنی هستند. برای مشاهده جزئیات این سرویس بینظیر روی بنر زیر کلیک کنید.

هاست وردپرس

امیدوارم که این آموزش هم مورد پسند و توجه شما قرار گرفته باشه و با استفاده از اون بتونید تا به حذف دیدگاه ها در وردپرس و مدیریت کامل دیدگاه‌ها در وردپرس خودتون بپردازید. در صورتی که در رابطه با آموزش سوالی داشتید و یا مشکلی در بخش دیدگاه‌ها برای سایت شما به وجود اومده در بخش دیدگاه‌ها مطرح کنید تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشم.

نوشته مدیریت دیدگاه ها در وردپرس و راهنمای حذف نظرات اولین بار در پایگاه دانش میزبان‌فا پدیدار شد.

آموزش کامل نحوه ورود به دروپال در چند ثانیه

$
0
0

دروپال یکی از سیستم های مدیریت محتوا محبوب در میان افراد است که در حال حاضر کاربران زیادی را دارد. موضوعی که بعد از نصب drupal ذهن افراد را به خود درگیر می کند این است که چگونه وارد پنل مدیریتی سیستم مدیریت محتوا دروپال شوند. در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تصمیم داریم نحوه ورود به پنل مدیریتی سیستم مدیریت محتوا دروپال را به شما آموزش دهیم. پس با ما همراه شوید تا بتوانید در کمتر از چند دقیقه نحوه ورود به دروپال را یاد بگیرید.

موضوعاتی که در این مقاله به آنها پرداخته خواهد شد، به شرح ذیل است:

 

نحوه ورود به دروپال

در اولین گام شما باید سیستم مدیریت محتوا دروپال را روی هاست خود نصب و راه اندازی کرده باشید. اگر تاکنون این کار را انجام نداده اید در ابتدا باید اقدام به نصب سیسم مدیریت محتوا drupal نمایید.

آموزش نصب دروپال روی دایرکت ادمین آموزش نصب دروپال روی هاست سی پنل

بعد از نصب دروپال، برای ورود به پنل مدیریتی آن باید مرال زیر را یک به یک طی نمایید:

  • در ابتدا به کمک وارد کردن آدرسی که در اختیارتان قرار گرفته است وارد بخش login دروپال شوید.
  • سپس نام کاربری و رمز عبور تعیین شده را در فیلدها قرار دهید تا بتوانید وارد پیشخوان drupal شوید.

دروپال چیست؟

دروپال یک سیستم مدیریت محتوا متن باز و رایگان است که به دلیل امکانات ویژه ای که ارائه می دهد به یکی از انتخاب های اصلی افراد برای مدیریت محتوای وب سایت خود تبدیل شده است. در حال حاضر میلیون ها نفر در سرتاسر جهان از این سیستم مدیریت محتوا استفاده کرده و به کمک آن وب سایت خود را مدیریت می کنند. شما شاید تاکنون بارها و بارها وارد وب سایت هایی شده باشید که با استفاده از دروپال نصب و راه اندازی شده اند اما به دلیل امکان شخصی سازی آن توسط کاربران متوجه این موضوع نشده اید.

  • سیستم مدیریت محتوا دروپال بسیار انعطاف پذیر می باشد.
  • می توانید آن را بر اساس نیازهای خود شخصی سازی کرده و قابلیت های مختلفی را به آن اضافه یا کم کنید.
  • علاوه بر این روش کار با این سایت ساز حرفه ای بسیار راحت است.
  • دلیل افراد با داشتن هر گونه سطح دانش فنی می توانند به راحتی آن را راه اندازی و از قابلیت های آن در راستای بهبود عملکرد وب سایت خود استفاده کنند.

آموزش گام به گام ورود به دروپال

بعد از نصب موفقیت آمیز این سایت ساز اگر می خواهید وارد پیشخوان دروپال خود شوید، باید مسیر زیر را دنبال کنید:

  1. در گام اول باید آدرس وب سایت خود را به صورت yourdomain.com/admin وارد نمایید. در نظر داشته باشید که بخش yourdomain.com باید با نام دامنه اصلی جایگزین شود.
  2. در مرحله دوم وارد صفحه ای همانند تصویر زیر می شوید. برای ورود به صفحه لاگین باید روی گزینه «login» کلیک کنید.
    نحوه ورود به دروپال
  3. در این مرحله صفحه login دروپال به شما نمایش داده می شود. در چنین حالتی شما باید نام کاربری و رمز عبوری که در هنگام نصب و راه اندازی دروپال تعیین نموده اید را به ترتیب در فیلدهای مشخص شده وارد نمایید. سپس روی دکمه «login» کلیک کنید.
    نحوه ورود به پنل مدیریتی دروپال
  4. اگر نام کاربری و رمز عبور وارد شده صحیح باشد، شما به راحتی و در کوتاه ترین زمان ممکن وارد پنل مدیریتی سایت ساز دروپال خواهید شد.

🟢🔵 نکته: در نظر داشته باشید که در صفحه ورود دروپال در صورت تمایل به ایجاد یک حساب جدید، قابلیت «ایجاد حساب جدید» و در صورت فراموشی رمز عبور نیز امکان «درخواست رمز عبور جدید» را خواهید داشت. برای این کار تنها کافی است روی لینک مربوطه کلیک نمایید.

با کلیک روی زبانه «Create new account» با صفحه ای همانند تصویر زیر رو به رو می شوید. فیلدهای موجود را با دقت و با اطلاعات صحیح و واقعی پر کرده و روی دکمه «Create new account» کلیک نمایید.

آموزش ورود به پیشخوان دروپال

با کلیک روی زبانه «Reset your password» نیز امکان بازیابی پسورد خود را خواید داشت. به همین منظور باید نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را در فیلد مشخص شده در تصویز زیر وارد کرده و روی دکمه «Submit» کلیک کنید.

آموزش ورود به پیشخوان دروپال

در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تلاش ما بر این بوده است تا نحوه ورود به دروپال را به صورت دقیق و با بیان جزئیات به شما آموزش دهیم. بدین ترتیب شما می توانید بدون نگرانی و در کوتاه ترین زمان ممکن به راحتی وارد پیشخوان دروپال شده و اقدامات لازم برای بهبود عملکرد وب سایت خود را داشته باشید.

در صورت تمایل به آشنایی با سایر سیستم های مدیریت محتوا، نحوه نصب آن ها و قیاس کامل پرستاشاپ با سایر CMSهای محبوب می توانید آموزش زیر را مطالعه نمایید.

بهترین سیستم مدیریت محتوا کدام است؟

نوشته آموزش کامل نحوه ورود به دروپال در چند ثانیه اولین بار در پایگاه دانش میزبان‌فا پدیدار شد.

آموزش بررسی سلامت سایت وردپرسی

$
0
0

در حال حاضر درصدی بسیار قابل توجهی از تمامی وب سایت های جهان از سیستم مدیریت محتوا وردپرس استفاده می کنند. نکته مهمی که باید به آن توجه داشت این است که بخش اعظمی از افرادی که این سیستم مدیریت محتوا را انتخاب می کنند، مبتدی بوده و به دلیل سادگی و قابل فهم بودن وردپرس آن را انتخاب کرده اند. این افراد بعد از خرید دامنه مناسب و در ادامه انتخاب بهترین هاست برای وردپرس ، وب سایت خود را راه اندازی می کنند. در مرحله بعد که در واقع همان مرحله مدیریت سایت است باید پیکربندی سایت را به بهترین شکل ممکن مدیریت کرد. در این مرحله استفاده از قابلیت بررسی سلامت سایت وردپرسی می تواند بسیار کمک کننده باشد. به کمک این بخش شما می توانید پیکربندی وب سایت خود را از نظر کارایی و امنیت مورد ارزیابی قرار داده و آن را بهبود ببخشید. در این مقاله از پایگاه دانش میربان فا تصمیم داریم درباره تست سلامت سایت وردپرسی اطلاعات جامعی را در اختیار شما همراهان عزیز قرار دهیم.

بررسی سلامت سایت از نظر امنیتموضوعاتی که در این مقاله به آنها پرداخته خواهد شد، به شرح ذیل است:

ضرورت بررسی سلامت سایت وردپرسی

بررسی سلامت سایت وردپرسی قابلیت بسیار مهمی است که وردپرس در اختیار کاربران خود قرار می دهد. با استفاده از این بخش کاربران وردپرس این امکان را دارند که عملکرد وب سایت خود را به شکلی دقیق مورد ارزیابی قرار دهند. بدین ترتیب با توجه به فاکتورهای مختلف تعیین شده امتیازی توسط وردپرس برای وب سایت شما در نظر گرفته می شود. تست سلامت سایت وردپرسی در دو زمینه اصلی پیش می رود:

هر یک از این موارد زیر مجموعه های مربوط به خود را دارند که در ادامه به معرفی و توضیح آنها خواهیم پرداخت.

1. بررسی سلامت سایت از نظر امنیت

تست سلامت سایت از نظر کارایی

امنیت سایت یک فاکتور بسیار مهم است که روی سلامت سایت تاثیر بسیار زیادی را دارد. امنیت علاوه بر جایگاه سایت در موتورهای جستجو می تواند ذهنیت مثبت یا منفی برای کاربران شما به وجود آورد. وجود مشکلات امنیتی تا سقوط یک کسب و کار نیز پیشروی خواهد کرد. به همین دلیل در هنگام بررسی سلامت سایت وردپرسی روی موضوعاتی که می توانند امنیت وب سایت را تحت تاثیر قرار دهند تاکید زیادی می شود. این موارد عبارتند از:

  • پاک کردن افزونه های غیرفعال: ازدید وردپرس بهتر است افزونه هایی که غیرفعال بوده و قرار نیست مورد استفاده قرار بگیرند به طور کلی حذف شوند. چرا که این افزونه ها می توانند خطر هک و حمله به وب سایت شما را افزایش دهند. فرض کنید یکی از این افزونه ها دارای باگ باشد وجود چنین موردی راه را برای نفوذ مهاجم ساده تر خواهد کرد.
  • پاک کردن پوسته های غیرفعال: یکی دیگر از مواردی که باید برای افزایش امنیت وب سایت به آن توجه داشت، حذف پوسته های غیرفعال است.
  • عدم استفاده از HTTPS: به طور کلی HTTPS یک راه بسیار مناسب برای بالا بردن امنیت وب سایت است. به همین دلیل به شما توصیه می شود که برای بالا بردن امنیت خودتان و کاربرانتان اقدام به فعالسازی HTTPS برای وب سایت نمایید. در خصوص فعالسازی گواهی ssl می توانید مقاله های فعالسازی SSL رایگان سی پنل و تمدید آن به صورت خودکار  و آموزش نصب ssl دایرکت ادمین را مطالعه نمایید.
  • نبود رابطه امن میان سایت شما با دیگر سرویس ها: وب سایت شما باید بتواند در فرآیندهایی که طی آن نیاز به برقراری ارتباط با سرورهای دیگر دارد (مثل مقوله فروش در وب سایت های فروشگاهی) امنیت لازم را داشته باشد. در صورتی که ارتباط وب سایت شما با دیگر سرویس امن نباشد با خطا رو به رو می شوید.
  • تنظیم سایت برای خروج اطلاعات اشکال زدایی: خیلی از افراد حالت اشکال زدایی را برای کسب اطلاعات بیشتر درباره یک خطا یا مشکل پیش آمده فعال می کنند. اما موضوعی که باید به آن توجه داشت این است که گاهی این اطلاعات جع آوری شده بسیار مهم و حساس هستند و می توانند امنیت وب سایت را تحت تاثیر قرار دهند.
  • عدم برقراری ارتباط با WordPress.org: وب سایت شما نیاز دارد که برای دریافت نگارش های جدید و به طور کلی نصب و به روزرسانی وردپرس و بخش های قرار گرفته در آن با wordpress.org ارتباط برقرار کند. اگر این ارتباط به درستی برقرار نشود شما در هنگام بررسی سلامت سایت وردپرسی خود با خطا مواجه می شوید.
  • عدم به روز رسانی های پس زمینه: زمانی که به روزرسانی در پس زمینه اجرا شود، شما می توانید اطمینان حاصل کنید که بروزرسانی های امنیتی به صورت خودکار صورت می گیرند. حال اگر این قابلیت غیرفعال باشد ممکن است با مشکلات امنیتی رو به رو شوید.
  • و…

2- تست سلامت سایت از نظر کارایی

یکی دیگر از موضوعاتی که می تواند در هنگام بررسی سلامت سایت وردپرسی به آن توجه کرد، کارایی سایت است. مطمئنا هر چقدر که عملکرد یک سایت بهتر باشد، آن سایت از نظر سلامتی بهتر بوده می تواند به شکل بهتری در مسیر پیشرفت در حرکت باشد. موضوعاتی که می توانند سلامت یک سایت وردپرسی را از نظر کارایی تحت تاثیر قرار دهند، عبارتند از:

  • به روزرسانی نسخه PHP: در هنگام بررسی سلامت سایت وردپرسی شما ممکن است با چنین هشداری رو به رو شوید. برای رفع این مشکل تنها کافی است نسخه PHP را به روزرسانی کنید تا عملکرد وبسایتتان بهبود پیدا کند.
  • عدم استفاده از ماژول های پیشنهادی: به طور کلی ماژول ها در بهبود عملکرد وب سایتتان نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند. در صورتی که هر یک از ماژول های اصلی و پیشنهادی توسط خود وردپرس فعال نباشد، شما با خطا رو به رو می شوید.
  • به روزرسانی نگارش وردپرس: شما باید برای داشتن عملکرد بهتر آخرین نسخه وردپرس را اجرا کنید. به همین منظور باید نسخه وردپرس خود را به روز رسانی کنید.
  • معتبر نبودن منطقه زمانی پیش فرض PhP: منطقه زمانی پیش فرض PHP در هنگام بارگذاری اولیه وردپرس تعیین می شود. در صورتی که این منطقه زمانی معتبر نباشد، شما با این خطا مواجه و باید اقدام به رفع آن نمایید.
  • به روزرسانی سرور SQL: از سرور SQL برای ذخیره محتوا و تنظیمات وب سایت شما استفاده می شود. در صورتی که به روز رسانی صورت نگرفته باشد باید برای این کار اقدام نمایید.
  • عدم پشتیبانی از UTF8MB4: از این برنامه برای ذخیره سازی پایگاه داده وردپرس استفاده می شود و به شما کمک می کند تا پشتیبانی بهتری از زبان های دیگر داشته باشید. اگر وردپرس شما از این نسخه پشتیبانی نکند با خطا مواجه خواهید شد.
  • عدم اجرا رویدادهای زمانبندی شده: از رویدادهای زمان بندی شده برای به روزرسانی دوره ای خود وردپرس و بخش های مختلف آن مثل افزونه ها یا پوسته ها استفاده می شود. اگر می خواهید کارایی وب سایتتان در هنگام بررسی سلامت سایت بدون مشکل باشد، باید رویدادهای زمان بندی شده را اجرا نمایید.
  • عدم کارکرد درست درخواست های HTTP: زمانی که درخواست های HTTP به شکلی که باید کار نمی کنند، این امکان وجود دارد که افزونه ها یا پوسته ها به آن شکلی که باید عمل نکنند.
  • در دسترس نبودن REST API: از این قابلیت برای برقراری ارتباط میان وردپرس و سرور استفاده می شود. اگر REST API در دسترس نباشد، آنگاه کارایی وب سایت وردپرسی شما با اختلال مواجه می شود.
  • عدم امکان اجرای درخواست های requests: از این درخواست ها برای اجرای رویدادهای برنامه ریزی شده و خیلی از اتفاقات پایه ای سایت استفاده می شود. به همین دلیل اگر این بخش دچار مشکل باشد، در هنگام بررسی سلامت سایت وردپرسی خود با خطا مواجه می شوید.
  • و …

3- بررسی سلامت سایت از نظر سئو

موضوع دیگری که می تواند سلامت یک وب سایت وردپرسی را تحت تاثیر قرار دهد، سئو سایت است. اگر وب سایت شما از نظر مسائل مربوط به سئو عملکرد مناسبی را داشته و فاکتورهای مورد نظر را رعایت کرده باشد، می تواند به عنوان یک سایت پویا و سالم شناخته شود. اگر از افزونه yoast seo روی وب سایت خود استفاده می کنید، در بخش سلامت سایت می توانید اطلاعات مربوط به سئو سایت را نیز مشاهده نمایید. برخی از اصلی ترین فاکتورهای سئو که در زمان تست سلامت سایت وردپرسی با آنها رو به رو می شوید، عبارتند از:

  • عدم نمایش نظرات در یک صفحه: به طور کلی توصیه ای که درباره نظرات می شود این است که تمامی آنها در یک صفحه نمایش داده شود. اگر این اتفاق برای نظرات وب سایت شما صورت نگیرد، شما با خطا رو به رو می شوید.
  • عدم دسترسی موتورهای جستجو به محتوای وب سایت شما: یوآست با استفاده قابلیت Ryte این امکان را به شما می دهد که ببینید موتورهای جستجو امکان دسترسی به وب سایت شما را دارند یا به هر دلیلی دسترسی آن محدود شده است. این موضوع به صورت یک مورد در گزارش بررسی سلامت سایت وردپرسی نمایش داده می شود.
  • نبودن نام پست در ساختار پیوند ها: اگر شما از نام پست خود در هر یک از نوشته ها و صفحات وب سایت خود استفاده نکرده باشید، این خطا را مشاهده خواهید کرد.
  • و…

نحوه تست سلامت سایت وردپرسی

خب حالا که با اهمیت سلامت سایت بیشتر آشنا شدید بهتر است  ایت خود را بازبینی کنید. به منظور بررسی سلامت وب سایت خود باید به ترتیب زیر پیش بروید:

  1. در اولین گام باید به کمک آموزش ورود به مدیریت وردپرس با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور خود وارد پیشخوان وردپرس شوید.
  2. سپس از طریق منو «ابزارها» زیر منو «سلامت سایت» را انتخاب نمایید.
    ضرورت بررسی سلامت سایت وردپرسی
  3. با انتخاب گزینه نامبرده، صفحه ای همانند تصویر زیر به شما نشان داده می شود که شامل دو زبانه اصلی «وضعیت» و «اطلاعات» است.
    نحوه تست سلامت سایت وردپرسی
    • وضعیت: در این قسمت شما می توانید مشاهده کنید که وب سایتتان از نظر سلامتی در چه وضعیتی قرار دارد. ممکن است بخشی به نام «مشکلات بحرانی» وجود داشته باشد که مشکلای که حل آنها ضروری می باشد را در خود جای دهد. در بخش «بهبود پیشنهادی» شما می توانید مواردی که چه از نظر امنیتی و چه از نظر کارایی نیاز به بهبود دارند را مشاهده نمایید. در ادامه نیز دکمه تحت عنوان «آزمایش های قبول شده» وجود دارد که با کلیک روی آن می توانید تمامی مواردی که بدون مشکل هستند را در جدولی به نام «مورد بدون مشکل شناسایی شد» مشاهده نمایید.
    • اطلاعات: با کلیک روی این زبانه می توانید تمامی جزئیات مربوط به پیکربندی وب سایت وردپرسی خود را مشاهده نمایید. همچنین در این صفحه این امکان برای شما فراهم می باشد که با کلیک روی دکمه «کپی اطلاعات سایت به کلیب برد» تمامی اطلاعات وب سایت خود را کپی کرده و در صورت تمایل روی سیسم خود ذخیره نمایید. در ادامه به تشریح این بخش می پردازیم.

حال شما باید روی هر یک از مشکلاتی که نمایش داده می شود، کلیک کرده و مطابق با دستورالعملی که عنوان شده است و با استفاده از لینک های ارائه شده، در خصوص بررسی سلامت سایت وردپرسی و رفع مشکل موجود اقدام نمایید. در ادامه به بررسی سربرگ اطلاعات خواهیم پرداخت.

اطلاعات سلامت سایت وردپرسی

شما می توانید به کمک این بخش اطلاعات لازم درباره پیکربندی وب سایت وردپرس خود را مشاهده و مورد بررسی قرار دهید. این اطلاعات به شما می گوید که دقیقا از چه نسخه وردپرسی استفاده کرده و چه قابلیت ها و امکاناتی را روی آن دارید. در واقع از بخش اطلاعات سلامت سایت وردپرسی می توانید در زمینه مدیریت بهتر وب سایتتان استفاده نمایید.

اطلاعات سلامت سایت وردپرسی

در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تلاش ما بر این بوده است تا به شما نحوه بررسی سلامت سایت وردپرسی را به شما آموزش دهیم. بدین ترتیب می توانید به شکل بهترین مشکلات وب سایت خود را شناسایی و اقدام به رفع آنها نمایید. این کار باعث می شود تا بتوانید عملکرد وب سایتتان را از نظر کارایی، امنیت و سئو بهبود ببخشید و وب سایت خود را به شکل بهتری مدیریت نمایید. در صورت داشتن هرگونه سوال یا ابهامی می توانید از طریق بخش دیدگاه های این مقاله با ما در ارتباط باشید.

آموزش رایگان وردپرس

نوشته آموزش بررسی سلامت سایت وردپرسی اولین بار در پایگاه دانش میزبان‌فا پدیدار شد.

نحوه افزودن کاربر در وردپرس و بررسی نقش های کاربری

$
0
0

افزودن کاربر در وردپرس و نقش های کاربری وردپرس یکی دیگه از اون بخش‌های مهم وردپرس هستش که باید توجه ویژه‌ای به اون داشته باشید و کاربرانی که مسئولیت‌های گوناگونی مثل مدیریت محتوا، مدیریت نظرات، پشتیبانی کاربران و… را در دست داشته باشند را به درستی انتخاب کنید تا ضمن استفاده مناسب از نقش کاربری و تعیین سطح دسترسی کاربران در وردپرس به شکل مناسب بتوانید امنیت وردپرس خود را نیز حفظ کنید. در وردپرس چندین نوع نقش کاربری وجود دارد که هر یک از این نقش‌های کاربری دسترسی به بخش‌های مختلفی از پیشخوان وردپرس را خواهند داشت که با استفاده از آن می‌توانید تعیین کنید که کاربری که در سایت اضافه می‌کنید تا چه حد بر روی بخش‌های گوناگون سایت شما کنترل داشته باشد. در این مقاله از پایگاه دانش میزبان‌ فا به آموزش افزودن کاربر در وردپرس و نقش های کاربری وردپرس می‌پردازم تا با استفاده از این آموزش یک آشنایی جامع با بخش کاربران وردپرس داشته باشید و به صورت مناسب کاربران خود را مدیریت کنید، پس تا انتها با ما همراه باشید.

در این مقاله آموزشی به مباحث زیر می پردازیم:

آموزش افزودن کاربر در وردپرس و نقش های کاربری وردپرس

اولین گامی که برای افزودن کاربر در وردپرس و تعیین سطح دسترسی کاربران در وردپرس باید بردارید اینه که به منوی تعیین شده در پیشخوان وردپرس مراجعه کنید، بنابراین بعد از ورود به پیشخوان وردپرس به مسیر کاربران مراجعه کنید.

آموزش افزودن کاربر در وردپرس و نقش های کاربری وردپرس

همونطور که در تصویر زیر هم مشاهده می‌کنید در این صفحه لیستی از کاربران موجود در سایت خودتون را خواهید دید که اطلاعات هر یک از اونها همچون نام کاربری، نام، ایمیل، نقش کاربری، تعداد نوشته‌ها و سایر اطلاعاتی که با نصب افزونه‌هایی که برای کاربران در سایت قرار دارن به این بخش اضافه شده و به شما نمایش داده خواهد شد.

تعریف کاربر در وردپرس

نحوه افزودن کاربر در وردپرس

برای افزودن کاربر در وردپرس همونطور که در تصویر مشاهده می کنید در صفحه کاربران روی دکمه افزودن کلیک کنید و یا اینکه به مسیر کاربران> افزودن در پیشخوان وردپرس مراجعه کنید تا وارد صفحه زیر شده و اطلاعات کاربر خودتون را بر اساس توضیحات ارائه شده در ادامه وارد کنید.

نحوه افزودن کاربر در وردپرس و نقش های کاربری وردپرس

  • نام‌کاربری (ضروری): در این فیلد نام کاربری را برای شخصی که میخواهید در سایت اضافه کنید را وارد کنید، کاربران با استفاده از این نام کاربری و رمز تعیین شده قادر به ورود در سایت خواهند بود، بنابراین دقت کنید تا از نام‌های کاربری مناسبی استفاده کنید که احتمال حدس زدن آن توسط سایرین کمتر باشد و صرفا این خود کاربر باشد که نام کاربری را به یاد داشته باشد.
  • ایمیل (ضروری): در این فیلد ایمیل کاربر خود را وارد کنید تا اطلاع‌رسانی‌های لازم به این ایمیل ارسال شده و همچنین در صورتی که برای نوشته‌های این کاربر دیدگاهی ارسال می‌شود کاربر از طریق ایمیل مطلع گردد.
  • نام: در این فیلد نام کاربر خود را وارد کنید.
  • نام خانوادگی: در این فیلد نام خانوادگی را برای کاربر خود وارد کنید.
  • وبسایت: در این فیلد نیز می‌توانید در صورتی که کاربر شما دارای وبسایت است آن را وارد کنید تا در پروفایل وی بسته به قالب استفاده شده در سایت و امکان نمایش پروفایل کاربر برای بازدیدکنندگان نمایش داده شود.
  • رمز: در این فیلد همونطوری که می‌بینید یک دکمه به شما نمایش داده می‌شود. درست بعد از یکی از نسخه‌های 3 وردپرس بود که تعیین رمز در آن دستخوش تغییراتی شد به این صورت که برای کاربران اضافه شده وردپرس به صورت خودکار خودش رمز می‌سازه و در اختیار کاربر قرار می‌ده، اما اگر مایل نیستید تا این رمز برای کاربر شما انتخاب بشه می‌تونید تا با کلیک روی دکمه نمایش رمز فیلد مربوط به رمز را مشاهده کرده و رمز دلخواهی برای کاربر خودتون تعیین کنید که در تصویر زیر اونو مشاهده می‌کنید.

تغییر رمز کاربر در وردپرس

  • فرستادن آگاه‌ساز به کاربر: با فعال کردن این گزینه ایمیل اطلاع رسانه که شامل آدرس سایت و اطلاعات ورود به سایت می‌باشد برای کاربر ارسال خواهد شد.
  • نقش: تعیین نقش کاربری مهمترین مسئله‌ای هستش که باید در این بخش دقت کافی داشته باشید و دسترسی صحیحی را برای کاربر خودتون تعیین کنید. در حال حاضر وردپرس به صورت پیشفرض از 5 نقش کاربری پشتیبانی می‌کنه که هر یک از این نقش‌های کاربری به بخشی از پیشخوان وردپرس دسترسی دارند و با تغییر نقش کاربری یک کاربر قادر هستید تا دسترسی وی به پیشخوان وردپرس را کمتر یا بیشتر کنید. با نصب برخی افزونه ها این لیست گسترده تر و نقش های بیشتری به اون اضافه میشه.

نحوه افزودن کاربر در وردپرس و نقش های کاربری وردپرس

حتما می پرسید هر نقش چه دسترسی هایی داره؟ کدوم رو انتخاب کنیم و چجوری تشخیص بدیم کدوم نقش برای ما کاربرد داره؟ در ادامه به بررسی تک تک این نقش ها می پردازیم.

نقش های کاربری وردپرس و تغییر دسترسی کاربران در وردپرس

  • مشترک: این نقش کاربری صرفا یک پروفایل در اختیار کاربران قرار خواهد داد که با استفاده از اون می‌تونید برای مواردی مثل این که برای ارسال دیدگاه کاربران باید وارد سایت شده باشند از این نقش کاربری استفاده کنید تا صرفا یک پروفایل ساده که شامل نام کاربر، تصویر آواتار کاربر، بیوگرافی و لینک شبکه‌های اجتماعی وی خواهد بود را در بخش دیدگاه‌ها و… نمایش دهید.
  • مشارکت کننده: این نقش کاربری به بخش نوشته‌ها در وردپرس دسترسی داره و قادر هستش تا برای سایت اقدام به ارسال نوشته کنه اما با این تفاوت که مطالبی که توسط کاربران مشارکت‌کننده ارسال می‌شوند به عنوان پیش‌نویس ذخیره شده و بعد از تایید مدیرکل امکان نمایش آنها در سایت به صورت عمومی فراهم خواهد بود. مقاله آموزش افزودن نوشته در وردپرس و مدیریت آن می‌تواند تا راهنمای خوبی برای شما باشد.
  • نویسنده: این نقش کاربری هم قادر خواهد بود تا نسبت به ارسال نوشته در وردپرس اقدام کرده و به صفحه نوشته‌ها در آن دسترسی داشته باشد. اما با این تفاوت که نویسندگان دسترسی به نوشته سایر اعضا ندارند، امکان تایید و مدیریت نظرات صرفا برای نوشته‌های خود آنها فراهم است و در نهایت اینکه برای انتشار نوشته نیازی به تایید مدیرکل نخواهند داشت.
  • ویرایشگر: همونطوری که از نام این نقش کاربری مشخص هستش این نوع نقش کاربری می‌تونه تا به مطالب و نوشته سایر کاربران دسترسی داشته باشه و آنها را ویرایش کند. در نظر داشته باشید که سایت شما در زمینه تولید محتوا فعالیت داره و یا اینکه بخش وبلاگ برای شرکت خودتون راه‌اندازی کردید و در اون اقدام به تولید محتوای مرتبط در زمینه کسب و کار خودتون می‌کنید، در این صورت لازم دارید تا شخصی که در نویسندگی و بهینه‌سازی محتوای مطالب تخصص کافی داره را استخدام کنید تا با ایجاد یک پیوند مناسب کلیه صفحات مربوط به نوشته‌ها را بهینه‌سازی کنه تا یک ارتباط قوی بین تمام نوشته‌های شما ایجاد کند.
  • مدیرکل: اصلی‌ترین نقش کاربری در وردپرس خواهد بود که دسترسی کامل به تمامی بخش‌های سایت را دارا خواهد بود. کاربری که دارای نقش مدیرکل می‌باشد می‌توانید سایر کاربران را مدیریت کرده و به تمامی بخش‌های دیگر پیشخوان وردپرس دسترسی داشته باشد. دقت کنید که این نام کاربری صرفا مختص خود شما باشد که سایت را مدیریت می‌کنید.

حالا که با نقش‌های کاربری در وردپرس آشنا شدید یکی از نقش‌های کاربری مناسب برای کاربر خودتون را که در حال اضافه کردن اون هستید را انتخاب کرده و در نهایت روی دکمه افزودن کاربر تازه کلیک کنید تا عملیات افزودن کاربر در وردپرس انجام گرفته و بعد از ارسال مشخصات از طریق ایمیل و یا ارائه مشخصات ورود به کاربر مربوطه قادر به وارد شدن در پیشخوان وردپرس باشد و بر اساس نقش کاربری تعیین شده در وردپرس برای کاربر به بخش‌های قابل دسترسی در پیشخوان وردپرس دسترسی داشته باشد.

ویرایش کاربران در وردپرس و تغییر سطح دسترسی کاربران در وردپرس

حالا که اقدام به افزودن کاربر در وردپرس کردید اگر قصد ویرایش کاربران خودتان را در وردپرس دارید برای این کار ابتدا به صفحه کاربران در وردپرس مراجعه کنید و سپس کاربر مورد نظر که قصد ویرایش آن را دارید انتخاب کرده و روی دکمه ویرایش کلیک کنید تا به صفحه ویرایش کاربر مورد نظر هدایت شوید.

بعد از کلیک روی این گزینه به صفحه ویرایش کاربر هدایت خواهید شد که مشابه تصویر زیر می‌تونید اطلاعات کاربر، نقش کاربری، پروفایل کاربر، رمز کاربر و سایر جزییات کاربران که امکان تغییر آنها وجود دارد را مدیریت و کنترل نمایید. علاوه بر موارد ذکر شده قادر هستید تا امکان استفاده کاربر از ویرایشگر دیداری، تعیین قالب و رنگ‌بندی دلخواه برای نمایش در پیشخوان وردپرس، امکان استفاده از میانبرهای صفحه کلید در صفحه مدیریت دیدگاه‌ها، امکان نمایش نوار ابزار پیشخوان وردپرس هنگام مشاهده سایت و زبان مورد استفاده در پیشخوان وردپرس را نیز برای کاربر تعیین کنید.

نحوه افزودن کاربر در وردپرس و نقش های کاربری وردپرس

در نهایت بعد از اینکه کاربر خودتان را ویرایش کردید با کلیک روی دکمه به‌روزرسانی کاربر اطلاعات کاربر را آپدیت کرده و تغییرات را در آن ثبت کنید.

آموزش حذف کاربران در وردپرس

برای حذف یک کاربر در وردپرس نیز به همان ترتیب ابتدا وارد صفحه کاربران در وردپرس شده و سپس کاربر مورد نظر که قصد دارید تا حساب کاربری وی را پاک کنید انتخاب کرده و روی دکمه پاک کردن کلیک کنید تا به مرحله بعد هدایت شوید.

حذف کاربر از وردپرس

با هدایت شدن به مرحله بعدی اگر کاربر شما دارای نوشته در سایت باشد می‌توانید وضعیت نوشته‌ها را به صورت زیر تعیین کنید که:

  1. پاک کردن همه‌ محتوا: در صورت انتخاب این گزینه با حذف کاربر نوشته‌های وی نیز از سایت پاک خواهند شد.
  2. اختصاص همه مطالب به: در صورت انتخاب این گزینه می‌توانید یکی از کاربران سایت را انتخاب کرده و نوشته‌ها را به حساب کاربری وی در وردپرس منتقل کنید.

انتقال نوشته های یک کاربر به کاربر دیگر در وردپرس

در نهایت بعد از تعیین تکلیف نوشته‌ها روی دکمه پاک شود کلیک کنید تا کاربر از سایت حذف شود.

شناسنامه در وردپرس چیست؟ ویرایش پروفایل در وردپرس

با افزودن کاربر در وردپرس و مراجعه به قسمت شناسنامه شما نیز قادر خواهید بود تا پروفایل خود را ویرایش و شخصی سازی نمایید. برای این کار علاوه بر منوی کاربران> شناسنامه شما می‌توانید تا از طریق تصویر آواتار که در نوار ابزار پیشخوان وردپرس در سمت چپ بالای صفحه نیز قرار دارد به صفحه پروفایل خود دسترسی داشته و آن را ویرایش کنید.

نحوه افزودن کاربر در وردپرس و نقش های کاربری وردپرس

تنها نکته‌ای که در صفحه ویرایش شناسنامه قرار دارد کاربرد دکمه نشست‌ها می‌باشد که با استفاده از آن قادر خواهید بود تا نشست‌های فعال خود را بر روی مرورگر و سیستم دیگری که همزمان از طریق آن نیز وارد وردپرس شده‌اید را کنترل کرده و از حساب کاربری خود خارج کنید. به بیان ساده‌تر فرض کنید که در حال حاضر ضمن اینکه از طریق سیستم دسکتاپ خود وارد پیشخوان وردپرس شده‌اید از طریق موبایل نیز به آن لاگین کرده اید، حالا اگر بخواهید تا از سیستم موبایل خارج شوید می‌توانید در حالت دسکتاپ به صفحه شناسنامه شما مراجعه کرده و با یک کلیک ساده روی دکمه بیرون رفتن از هر دستگاه دیگر وضعیت ورود خود را از موبایل مشابه تصویر زیر خارج کنید. در صورتی که توسط سیستم دیگری در اکانت خود وارد نشده باشید دکمه مورد نظر به حالت غیرفعال و خاکستری رنگ خواهد بود.

خروچ کاربر وردپرس

امیدوارم که این آموزش هم مورد توجه و پسند شما قرار گرفته باشه و با استفاده از اون تونسته باشید تا به آموزش افزودن کاربر در وردپرس و نقش های کاربری وردپرس اقدام کنید. در صورتی که در رابطه با آموزش سوالی داشتید و یا مشکلی در بخش کاربران سایت برای شما به وجود اومده میتونید در بخش دیدگاه‌ها مطرح کنید تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشم.

آموزش رایگان وردپرس

نوشته نحوه افزودن کاربر در وردپرس و بررسی نقش های کاربری اولین بار در پایگاه دانش میزبان‌فا پدیدار شد.

آموزش رصد فعالیت کاربران در وردپرس به صورت حرفه ای

$
0
0

راه اندازی وب سایت موفق مهم ترین رویای بسیاری از افراد است. آنها در گام اول یک دامنه خوب را تهیه کرده و سپس با خرید پلن های هاست ایران مناسب اقدام به راه اندازی وب سایت خود می کنند. اگر شما جزء کسانی هستید که وب سایت خود را با سیستم مدیریت محتوا وردپرس راه اندازی می کنید، پس حتما باید یک هاست وردپرس ایرانی نیز تهیه نمایید. بعد از طی کردن این فرآیندهای ابتدایی زمان آن می رسد که وب سایت خود را به بهترین شکل مدیریت کنید. گاهی ممکن است شما به عنوان مدیر یک وب سایت وردپرسی تمایل داشته باشید که عملکرد کاربران خود را کنترل کرده و مورد بررسی قرار دهید. در چنین شرایطی شاید این سوال در ذهنتان به وجود بیاید که به چه شکلی این کار را انجام دهید؟ خوشبختانه وردپرس قابلیتی را تحت عنوان برون بری داده شخصی در اختیار کاربران خود قرار داده است که به کمک آن می توان عملکرد افراد را کنترل کرد. در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تصمیم داریم به شما بگوییم چگونه با برون بری داده شخصی کاربران وردپرسی خود، عملکرد آنها را به شکلی مناسب رصد کنید.

امکان برون بری داده شخصی در وردپرس

وردپرس قابلیتی را در اختیار کاربران خود قرار داده است که به کمک آن می توانند اقدام به برون بری اطلاعات شخصی کاربران خود نمایند. بدین ترتیب تمامی فعالیت های این افراد تحت یک فایل zip دانلود شده و امکان بررسی فعالیت های کاربران وردپرسی هم برای خودشان و هم مدیران آنها فراهم خواهد بود. شما این فایل را بر اساس نام کاربری یا آدرس ایمیل هر یک از کاربران دریافت می کنید. در نتیجه در هر یک از این فایل های برون بری شده تمامی اطلاعات مربوط به هر یک از کاربران به صورت مجزا در اختیار شما قرار می گیرد. این اطلاعات شامل موارد زیر است:

  • درباره
  • کاربر
  • مکان رویدادهای اجتماعی
  • توکن های نشست
  • دیدگاه ها

در ادامه به معرفی هر یک از این بخش های قرار گرفته در فایل برون بری شده داده شخصی کاربران وردپرسی خواهیم پرداخت. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. 🙂

نحوه برون بری اطلاعات شخصی کاربران وردپرسی

به منظور برون بری داده شخصی کاربران در وردپرس باید به ترتیب زیر پیش بروید:

  1. در اولین گام باید با استفاده از آموزش ورود به پیشخوان وردپرس و با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور خود وارد پیشخوان وردپرس وب سایت خود شوید.
  2. سپس با استفاده از منو «ابزارها» زیر منوی «برون بری داده شخصی» را پیدا کرده و روی آن کلیک نمایید.
    فعالیت کاربران وردپرسی
  3. صفحه ای همانند تصویر زیر به شما نمایش داده می شود که باید نام کاربری یا آدرس ایمیل فردی که قصد رصد فعالیت های او با استفاده از قابلیت اکسپورت اطلاعات شخصی وردپرس را دارید، در فیلد مشخص شده وارد کرده و سپس روی دکمه «ارسال درخواست» کلیک کنید. دقت داشته باشید می بایست ایمیلی را وارد نمایید که به واسطه ان در وردپرس ثبتنام کرده است.
    برون بری داده شخصی
  4. اگر فرآیند دریافت فایل مربوط به فعالیت های کاربران وردپرسی به درستی آغاز شود، شما پیغامی تحت عنوان «درخواست تایید با موفقیت آغاز شد» را در بالای صفحه مشاهده می کنید. در جدول نیز آدرس ایمیل کاربر مورد نظر به عنوان درخواست کننده نمایش داده می شود.
    برون بری اطلاعات کاربران وردپرس
  5. در این مرحله برای شما ایمیلی ارسال می شود که باید از طریق آن تایید را انجام دهید. این ایمیل شامل یک لینک است که با کلیک روی آن درخواست ارسال شده توسط شما تایید می شود. (تاییدیه به ایمیلی ارسال می شود که در وردپرس ثبت کرده اید.)
    رصد فعالیت کاربران وردپرسی
  6. بعد از تایید ایمیل با پیغامی همانند تصویر زیر رو به رو می شوید.
    برون بری داده شخصی
  7. حال اگر دوباره وارد بخش برون بری داده شخصی وردپرس شوید، در بخش «گام های بعد» لینکی تحت عنوان «ارسال پیوند برون بری» قابل مشاهده خواهد بود که باید روی آن کلیک نمایید.
    نحوه برون بری داده شخصی
  8. با این کار اطلاعات مربوط به فعالیت های کاربران وردپرسی طی یک فایل zip به ایمیل شما ارسال می شود.
  9. اگر قصد دارید فایل مربوط به برون بری داده شخصی وردپرس را به صورت مستقیم دریافت کنید، می توانید روی لینک «بارگیری داده های شخصی» که در پایین آدرس ایمیلتان قرار گرفته است، کلیک نمایید.
    نحوه برون بری اطلاعات شخصی کاربران وردپرسی
    نکته: این لینک تنها برای 48 ساعت قابل استفاد خواهد بود و بعد از آن منقضی می شود.
  10. بعد از تکمیل فرآیند فوق، وضعیت برون بری اطلاعات شخصی در حالت «تکمیل شده» قرار گرفته و گام بعدی که می توانید در این مسیر داشته باشید «حذف درخواست» است. با کلیک روی این لینک، درخواست شما حذف می شود.
    نحوه برون بری اطلاعات شخصی کاربران وردپرسی

اهمیت رصد فعالیت کاربران وردپرسی

همانطور که در ابتدا نیز اشار شد، برون بری اطلاعات کاربران وردپرسی یک گام بسیار مهم در زمینه رصد مجموعه فعالیت های آنها به شمار می رود. چرا که شما می توانید جزئیات فعالیت هر فرد را به صورت دقیق در یک فایل فشرده شده دانلود و مشاهده نمایید. در ادامه به اطلاعاتی که در این فایل قابل مشاهده خواهد بود، اشاره کرده و توضیحاتی را ارائه می دهیم.

  • درباره: در این بخش شما می توانید اطلاعاتی کلی درباره برون بری صورت گرفته را مشاهده نمایید. این اطلاعات به شما این امکان را می دهد تا متوجه شوید که این گزارش برای چه کسی، در چه زمانی و … تهیه شده است.
    اهمیت رصد فعالیت کاربران وردپرسی
  • کاربر: در این بخش اطلاعات کلی درباره فردی که داده های شخصی او را برون بری کرده اید، قابل مشاهده خواهد بود. این اطلاعات مشابه اطلاعاتی است که در بخش شناسنامه کاربر قرار گرفته.
    برون بری اطلاعات شخصی وردپرس
  • مکان رویدادهای اجتماعی: در این قسمت از گزارش برون بری داده شخصی یک کاربر وردپرسی شما می توانید متوجه شوید که فرد مورد نظر آخرین بار در چه زمانی وارد وردپرس فعلی شده است. تمامی اطلاعات ورود او در این بخش قابل مشاهده خواهد بود.
    نحوه برون بری اطلاعات شخصی کاربران وردپرسی
  • توکن های نشست: اگر می خواهید طی فرآیند رصد فعالیت های کاربران وردپرسی خود اطلاعاتی درباره موقعیت مکانی کاربر به دست آورید، باید به این بش مراجعه کنید. در این بخش آدرس IP فرد قابل مشاهده خواهد بود.
    امکان برون بری داده شخصی در وردپرس
  • رسانه ها: داده هایی که فرد مورد نظر از طریق بخش «رسانه» آپلود کرده است، تماماً در این بخش قرار گرفته است. شما می توانید با کلیک روی هر یک از لینک های قرار گرفته در رو به روی نشان اینترنتی، فایل آپلود شده را مشاهده نمایید.
    نحوه رصد فعالیت کاربران وردپرسی
  • دیدگاه ها: در این قسمت نیز تمامی دیدگاه های ارسال شده توسط این کاربر را می بینید و می توانید نحوه پاسخگویی وی به کامنت بازدیدکنندگان سایت و همچنین پاسخ ها را بررسی نمایید.

در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا هدف این بود تا با ارائه یک آموزش جامع به شما روش برون بری داده شخصی به منظور رصد فعالیت های کاربران در کنار شما همراهان عزیز میزبان فایی باشیم. با استفاده از این قابلیت شما می توانید فعالیت هایی که توسط کاربران مختلف در وب سایت شما صورت گرفته است را بررسی و کنترل نمایید. در صورت داشتن هرگونه سوال یا ابهامی در این زمینه می توانید از طریق بخش دیدگاه های این مقاله با ما همراه باشد. از نظر شما این قابلیت جدید وردپرس تا چه حد می توانید حرفه ای و موثر واقع شود؟

آموزش رایگان وردپرس

نوشته آموزش رصد فعالیت کاربران در وردپرس به صورت حرفه ای اولین بار در پایگاه دانش میزبان‌فا پدیدار شد.


آموزش نصب افزونه در وردپرس و کار کردن با آن ها

$
0
0

برای راه‌اندازی و ساخت سایت و تجارت الکترونیک خودتون بعد از خرید هاست ایران یا خارج و نصب وردپرس، در مرحله بعد نوبت به استفاده از افزونه‌ها و پلاگین‌های کاربردی وردپرس می‌رسه تا با استفاده از میلیون ها افزونه وردپرس که هرکدوم از اونها با هدف خاص و قابلیت‌های ویژه‌ای طراحی شده و در مخزن وردپرس ثبت شده‌اند سایت خودتون را حرفه‌ای‌تر کرده و امکانات بیشتری به اون اضافه کنید. افزونه‌های وردپرس این امکان را به ما خواهند داد تا با استفاده از اونها قابلیت‌هایی که در پوسته سایت ما وجود ندارند و کدنویسی اونها انجام نشده در سایت پیاده‌سازی کنیم. افزونه وردپرس شامل موارد گوناگونی میشه که هر کدوم کاربرد خاص خودشون رو دارند و برای یک کار شما میتونید چندین افزونه را تست کرده و ببینید که کدومش امکانات و قابلیت‌های بیشتری در اختیارتون قرار میده تا از اون استفاده کنید. در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا قصد دارم تا به آموزش مدیریت و نصب افزونه وردپرس بپردازم تا با استفاده از این آموزش به کلیه اقداماتی که برای نصب و استفاده از افزونه‌های وردپرس نیاز دارید، آشنا شده و از اونها استفاده کنید. همچنین نحوه تهیه یک افزونه از گیت‌هاب رو هم مشابه چیزی که در آموزش نصب و مدیریت قالب وردپرس دیدیم مرور خواهیم کرد.

آموزش رایگان وردپرس

آموزش نصب افزونه وردپرس و کار با افزونه ها

اولین قدم برای مدیریت افزونه وردپرس اینه که به صفحه اختصاص داده شده برای اون مراجعه کنید. بنابراین وارد پیشخوان وردپرس شده و سپس به مسیر افزونه‌ها مراجعه کنید.

آموزش نصب افزونه وردپرس و کار با افزونه ها در وردپرس

با مراجعه به این صفحه لیستی از افزونه‌های موجود در سایت خودتونو مشاهده می‌کنید که قادر هستید تا از با استفاده از ابزار مدیریتی که برای هر کدام از افزونه‌های وردپرس وجود داره نسبت به فعال کردن، غیرفعال کردن، ویرایش، مشاهده جزییات افزونه و… که بسته به نوع کدنویسی افزونه میتونه منوهای بیشتری را شامل بشه مشاهده کنید.

آموزش نصب افزونه وردپرس و کار با افزونه ها در وردپرس

خُب، همونطور که در تصویر می‌بینید در زیر عنوان هر افزونه عملیات مدیریتی اصلی افزونه‌ها که شامل فعال کردن، غیرفعال کردن، ویرایش و پاک کردن افزونه هستش به شما نشون داده میشه و در بخش توضیحات هم می‌تونید جزییاتی از افزونه به همراه لینک نویسنده، نسخه افزونه و سایر اطلاعات افزونه را مشاهده کنید. با استفاده از نمایش جزئیات می‌تونید تا به صفحه افزونه در مخزن وردپرس دسترسی پیدا کرده و جزییات دقیق‌تر افزونه که شامل لیست تغییرات در به‌روزرسانی افزونه، پشتیبانی و… را ببینید.

آموزش نصب افزونه وردپرس

برای نصب افزونه وردپرس دو راهکار دارید که می‌تونید توسط این دو راهکار اقدام به نصب و فعال کردن هر نوع افزونه‌ای با هر کارکردی در سایت خودتون اقدام کنید که عبارتند از نصب افزونه از مخزن وردپرس که توسط پیشخوان وردپرس صورت می‌گیره و راهکار دوم نصب افزونه سفارشی که می‌تونید با آپلود کردن افزونه توسط پیشخوان وردپرس و یا از طریق هاست اقدام به نصب و فعال سازی افزونه کنید.

  1. نصب افزونه از مخزن وردپرس
  2. نصب افزونه به صورت سفارشی

نصب افزونه از مخزن وردپرس

مخزن وردپرس تا به امروز تونسته تا بیش از 50 هزار افزونه وردپرس را در خودش ثبت کند که می‌تونید با نصب و فعال کردن هر یک از افزونه‌های وردپرس در سایت خودتون از امکاناتی که این افزونه‌ها در اختیار شما قرار می‌دهند استفاده کنید. برای نصب افزونه از مخزن وردپرس مراحل زیر را دنبال کنید:

  1. ابتدابه کمک آموزش ورود به مدیریت وردپرس و وارد کردن نام کاربری و رمز، به پیشخوان وردپرس لاگین کنید.
  2. به مسیر “افزونه‌ها” در پیشخوان وردپرس مراجعه کرده و سپس روی دکمه افزودن کلیک کنید و یا اینکه مستقیما به مسیر “افزونه‌ها> افزودن” مراجعه کنید تا به صفحه افزودن افزونه هدایت شوید.
  3. با مراجعه به این صفحه لیستی از افزونه‌های پرطرفدار و محبوب را مشاهده خواهید کرد که می‌تونید از آنها هم استفاده کنید.
    آموزش نصب افزونه وردپرس و کار با افزونه ها در وردپرس
  4. حالا برای نصب افزونه همونطور که در تصویر مشاهده می‌کنید نام افزونه مد نظرتون را در فیلد جستجوی افزونه‌ها… که در بالای صفحه در سمت چپ قرار داره وارد کنید و به دنبال افزونه‌ای که هستید بگردید.
  5. بعد از این که نام افزونه را وارد کردید مدت کوتاهی منتظر بمونید تا نتایج جستجو به شما نمایش داده شده و سپس بعد از مشاهده افزونه مدنظرتون در نتایج جستجوی افزونه روی دکمه هم‌اکنون نصب کن کلیک کنید تا عملیات نصب افزونه آغاز شود.
  6. بعد از نصب افزونه این دکمه به نام فعال‌کردن تغییر پیدا میکنه که با کلیک روی اون افزونه فعال شده و می‌توانید تا با مراجعه به صفحه افزونه که در پیشخوان وردپرس و یا زیرمنوهای اصلی اضافه میشه به تنظیمات و سفارشی سازی افزونه برای استفاده از اون اقدام کنید.

نصب افزونه سفارشی

برای نصب افزونه وردپرس سفارشی که خودتون اونو کدنویسی و طراحی کردید و یا اینکه از فروشگاه‌های مجاز فروش افزونه وردپرس خریداری کردید باید از طریق بارگزاری افزونه اقدام کنید. از آنجایی که چنین افزونه‌هایی تجاری هستند در مخزن وردپرس وجود ندارند و عملا از روش قبل قادر به نصب و استفاده از اون نخواهیم بود، بنابراین باید افزونه را آپلود کنیم و سپس از اون استفاده کنیم. برای این منظور چند راهکار خواهید داشت که عبارتند از:

  • نصب افزونه از طریق پیشخوان وردپرس
  • نصب افزونه از طریق هاست
  • نصب وردپرس از طریق گیت هاب

در ادامه به بررسی هر یک از راهکارهای بالا خواهیک پرداخت.

1- آموزش نصب افزونه وردپرس از پیشخوان وردپرس

گاهی ممکن است افزونه را خریداری یا دانلود کرده باشید، در صورتی که قصد دارید تا افزونه را از طریق پیشخوان وردپرس آپلود کنید مراحل زیر را دنبال نمایید:

  1. به مسیر افزونه‌ها> افزودن مراجعه کرده و سپس مشابه تصویر زیر روی دکمه بارگزاری افزونه کلیک کنید تا محتوای بخش آپلود فایل براتون نمایش داده بشه.
  2. سپس افزونه‌ای که خریداری و یا دانلود کردید را از سیستم خودتون انتخاب کرده و در نهایت با کلیک روی دکمه هم‌اکنون نصب کن اونو آپلود کنید.
    آموزش نصب افزونه وردپرس و کار با افزونه ها در وردپرس
  3. بعد از اینکه روی دکمه هم‌اکنون نصب کن کلیک کردید منتظر بمونید تا بسته به میزان حجم افزونه عملیات نصب انجام بگیره و به صفحه بعدی که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید هدایت شوید.
  4. در این صفحه همونطوری که در تصویر می‌بینید جزئیات نصب افزونه به شما نمایش داده خواهد شد که در صورت موفقیت آمیز بودن عملیات نصب افزونه دکمه فعال‌کردن افزونه بهتون نشون داده میشه که می تونید در نهایت با کلیک روی این دکمه افزونه نصب شده را در سایت فعال کنید.

آموزش نصب افزونه وردپرس و کار با افزونه ها در وردپرس

یا با کلیک روی متن بازگشت به نصب‌کننده‌ی افزونه‌ها، به صفحه افزونه‌ها در پیشخوان وردپرس برگردید.

2- آموزش نصب افزونه وردپرس در هاست cpanel

اما گاهی پیش میاد که به دلایل بروز خطا و یا عدم دسترسی به پیشخوان وردپرس بخواین تا از طریق FTP و یا هاست اقدام به نصب افزونه وردپرس کنید. برای این منظور چه از FTP استفاده کنید و چه مستقیما از طریق File Manager هاست اقدام به نصب افزونه کنید لازمه تا ابتدا به دایرکتوری یا همون پوشه /public_html/wp-content/plugins/ مراجعه کنید. در اینجا من از هاست سی‌پنل برای آپلود افزونه استفاده می‌کنم.

  1. بعد از ورود به هاست سی پنل یا ورود به هاست دایرکت ادمین روی گزینه File manager کلیک کنید تا به فایل منیجر وارد شده و سپس به مسیری که در بالا بهش اشاره شد مراجعه کنید.
    آموزش نصب افزونه وردپرس و کار با افزونه ها در وردپرس
  2. با مراجعه به این مسیر مشابه تصویر بالا لیستی از پوشه‌ها رو مشاهده می‌کنید که در اون افزونه‌های استفاده شده توسط شما در سایت قرار دارند و هر یک از این پوشه‌ها مربوط به یکی از افزونه‌های شما هستند. حالا برای اینکه بخواهید تا افزونه جدیدی در این بخش اضافه کنید باید پوشه افزونه را در اینجا قرار بدین، بنابراین از پوشه اصلی افزونه خودتون یک فایل فشرده با فرمت zip. تهیه کنید و سپس روی دکمه Upload کلیک کنید تا به صفحه آپلود افزونه هدایت شوید.
  3. بعد از مراجعه به صفحه آپلود هاست سی پنل مشابه تصویر زیر فایل فشرده افزونه خودتون را انتخاب کرده و در هاست آپلود کنید.
    آموزش نصب افزونه وردپرس و کار با افزونه ها در وردپرس
  4. حالا بعد از اینکه آپلود کامل شد روی لینک آبی رنگ پایین صفحه که در تصویر بالا هم اونو می‌بینید کلیک کنید تا به پوشه افزونه‌های وردپرس هدایت شوید. همونظور که در تصویر می‌بینید افزونه مورد نظر شما به هاست اضافه شده و حالا لازمه تا برای ادامه نصب افزونه اونو از حالت فشرده خارج کنید.
  5. مشابه تصویر روی فایل فشرده افزونه راست کلیک کرده و گزینه Extract را انتخاب کنید.
    نصب افزونه روی هاست
  6. سپس در پنجره باز شده روی دکمه Extract Files کلیک کنید تا بسته به حجم فایل افزونه از حالت فشرده خارج شده و پوشه اون به دایرکتوی plugins اضافه شود.

نصب افزونه روی هاست

حالا افزونه با موفقیت در سایت وردپرسی شما نصب شده و کافیه تا اون را فعال کرده و ازش استفاده کنید. برای این منظور به مسیر افزونه‌ها در پیشخوان وردپرس مراجعه کنید و سپس روی دکمه فعال کردن افزونه نصب شده کلیک کنید تا در سایت فعال شده و از اون استفاده کنید.

فعال کردن افزونه در وردپرس

کارهای دسته‌جمعی در صفحه افزونه وردپرس

کارهای دسته جمعی در صفحه افزونه‌های وردپرس هم وجود داره و می تونیم از قابلیت‌های اون برای مدیریت چندین افزونه به صورت همزمان استفاده کنیم. با استفاده از کارهای دسته‌جمعی وردپرس در صفحه افزونه‌ها قادر خواهید بود تا موارد زیر را به صورت کلی در چند افزونه انتخابی اعمال کنید که عبارتند از:

  • فعال کردن افزونه
  • غیرفعال کردن افزونه
  • به‌روزرسانی افزونه
  • پاک کردن افزونه

برای این کار کافیه تا مشابه تصویر زیر افزونه‌های مورد نظر را انتخاب کرده و سپس از قسمت کارهای دسته‌جمعی عملیات مورد نظرتون رو انتخاب کرده و در نهایت با کلیک روی دکمه اجرا اون کار را برای همه افزونه‌های انتخاب شده انجام بدین.

اجرای چند کار روی تعداد زیادی افزونه

همچنین پیشنهاد می‌کنم اگر قصد دارید تا در رابطه با افزونه‌ها حرفه‌ای‌تر عمل کنید مقاله غیرفعال کردن به‌روزرسانی خودکار در وردپرس را مطالعه کنید تا از راهکارهای ارائه شده در این مقاله برای افزونه‌های وردپرس بهره‌مند شوید. از طرفی در صورتی که افزونه بلااستفادهای داشتید می توانید به کمک راهنمای حذف کامل افزونه وردپرس و اطلاعات آن از دیتابیس در خصوص حذف و پاکسازی دیتابیس از جداول اضافی اقدام نمایید.

آموزش ویرایش افزونه وردپرس و سفارشی سازی افزونه‌ها

با استفاده از ویرایشگر افزونه وردپرس هم قادر خواهید بود تا به فایل‌های مربوط به افزونه‌ها دسترسی داشته و اونها را ویرایش کنید. این بخش از اهمیت بالایی برخوردار هستش و اگر هر گونه تغییری در افزونه اعمال می‌کنید حتما یک نسخه کپی از تمامی فایل‌های افزونه به عنوان نسخه پشتیبان داشته باشید تا در صورت بروز مشکل بتونید سریعا اون را برطرف کنید. برای تغییر و ویرایش افزونه وردپرس از این بخش مراحل زیر را دنبال کنید:

  1. به مسیر افزونه‌ها> ویرایشگر در پیشخوان وردپرس وارد شده.
    ویرایشگر افزونه ها
  2. مشابه تصویر زیر از گزینه چندانتخابی که در سمت چپ قرار داره افزونه ای که قصد ویرایش آن را دارید انتخاب کرده و روی دکمه گزینش کلیک کنید تا به صفحه ویرایش فایل‌های افزونه مورد نظر از طریق مسیری که در هاست قرار داره هدایت شوید.
  3. حالا می‌تونید تا در ستون سمت چپ فایل‌های مربوط به کدنویسی افزونه را مشاهده کرده و اقدام به ویرایش آنها کنید.

ویرایش افزونه در وردپرس

در نهایت بعد از ویرایش افزونه روی دکمه بروزرسانی پرونده کلیک کنید تا تغییرات در افزونه‌ای که اونو ویرایش کردید اعمال شود.

3- آموزش نصب افزونه وردپرس از گیت هاب

گیت‌هاب به عنوان یک سایت برای برنامه‌نویسان و توسعه‌دهندگان هر نوع زبان برنامه‌نویسی هستش که با مراجعه به اون میتونید تا به یک آرشیو بسیار وسیعی از انواع قالب و افزونه وردپرس هم دسترسی داشته باشید و از اونها استفاده کنید. حالا برای اینکه بتونید تا از افزونه‌های موجود در گیت‌هاب استفاده کنید ابتدا به صفحه دایرکتوری افزونه مورد نظر مراجعه کنید، سپس روی بخش سبز رنگ Clone Or Download کلیک کنید و در نهایت با کلیک روی دکمه Download ZIP فایل افزونه را دانلود کرده و در سیستم رایانه‌ای خودتون ذخیره کنید. دقت داشته باشید اگر اولین بار هست به گیت هاب مراجعه می کنید، باید در آن عضو شوید.

دانلود افزونه از گیت هاب

حالا مشابه توضیحاتی که در بالا برای نصب افزونه سفارشی از طریق پیشخوان وردپرس و یا با استفاده از هاست و FTP توضیح داده شد افزونه دانلود شده از گیت‌هاب را نصب و فعال کنید.

حل مشکل نصب نشدن افزونه وردپرس

گاهی اوقات پیش میاد که هنگام نصب افزونه وردپرس با خطاهایی مواجه میشیم که نمیتونیم اقدام به نصب و فعال کردن افزونه خودمون بکنیم. عمومی ترین خطایی که هنگام نصب افزونه برای ما پیش میاد به دلیل محدودیت در حجم آپلود وردپرس هستش که به دلیل بالا بودن حجم یک افزونه قادر به آپلود اون از طریق پیشخوان وردپرس نیستیم که برای حل این مشکل کافیه تا از طریق هاست و یا FTP اقدام به نصب افزونه مورد نظر در دایرکتوری /public_html/wp-content/plugins/ کنید. که آموزش اون رو داخل مقاله ارائه کردیم.

🟢🔵 نکته: برای این منظور پیشنهاد می کنیم دو راهنمای تصویری آموزش افزایش حجم آپلود در وردپرس و آموزش رفع ارور Upload File Size Limit در هاست را مطالعه کنید.

امیدوارم که این آموزش هم مورد توجه و پسند شما قرار گرفته باشه و با استفاده از اون بتونید تا به راحتی اقدام به مدیریت و نصب افزونه وردپرس از راه‌های گوناگونی مثل نصب افزونه وردپرس از مخزن وردپرس، نصب افزونه از گیت‌هاب و نصب افزونه از هاست خودتون اقدام کنید. در صورتی که در رابطه با این آموزش سوال و یا مشکلی داشتید از بخش دیدگاه‌ها مطرح کنید تا در کوتاهترین زمان ممکن پاسخگوی شما دوستان وردپرسی باشم.

هاست وردپرس ایرانی

نوشته آموزش نصب افزونه در وردپرس و کار کردن با آن ها اولین بار در پایگاه دانش میزبان‌فا پدیدار شد.

آموزش افزودن پرونده چند رسانه ای و آپلود عکس در وردپرس

$
0
0

وردپرس در حال حاضر یکی از محبوب ترین سیستم های مدیریت محتوا است. در واقع افراد بعد از خرید یک نام دامنه مناسب و تهیه هاست با کیفیت که در خصوص سایت های وردپرسی همان هاست مخصوص وردپرس است، اقدام به نصب وردپرس روی هاست خود می کنند. وردپرس در عین ساده بودن از قابلیت های بسیاری برخوردار است و همین امر سبب انتخاب آن توسط بسیاری از افراد می شود. شاید با دیدن عنوان این مقاله با خودتان فکر کنید که بخش کتابخانه و رسانه وردپرس بسیار ساده بوده و جایی برای توضیحات بیشتر ندارد. در نتیجه نیازی ندارید که وقتتان را صرف مطالعه این مقاله کنید، اما باید گفت که رسانه وردپرس هم مانند سایر بخش های وردپرس دارای ویژگی ها و قابلیت های فراوانی است که ما با آنها آشنایی نداریم. در واقع به این دلیل که ما وقت کافی را برای مشاهده تمام بخش های وردپرس نگذاشتیم، این بخش به نظر ساده میاد و از وجود آپشن ها و قابلیت هایی که می توان گفت در دید ما نیستند و به عبارتی تقریبا یه حالت مخفی دارند، بی اطلاع هستیم و در واقع از این امکانات نیز استفاده نمی کنیم. به همین دلیل در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تصمیم داریم تا به صورت جامع به معرفی تمام قابلیت های پرونده چند رسانه ای در وردپرس بپردازیم.

در نظر داشته باشید که برخی از این قابلیت ها در مسیر همین منو قرار دارند، اما بیشترین امکانات مرتبط با رسانه وردپرس که می توانید مانور خیلی مناسبی روی آنها داشته باشید مربوط به صفحه آپلود فایل در داخل نوشته، برگه و یا هر نوع پست ‌تایپ سفارشی که دارید وجود خواهد داشت. پس اگر شما هم به دنبال این هستید تا با امکان آپلود عکس در وردپرس آشنا شده و با قابلیت های بسیار جالب افزودن پرونده چند رسانه وردپرس آشنا شوید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

آموزش کار با رسانه وردپرس

اگر قصد دارید وارد بخش رسانه وردپرس شوید، باید به ترتیب زیر پیش بروید:

  1. اولین قدم برای کار با رسانه وردپرس این است که با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور در خصوص ورود به پیشخوان وردپرس وب سایت اقدام کنید. در پیشخوان منویی به نام «رسانه» وجود دارد که دارای دو زیر منو «کتابخانه» و «افزودن» است:
  • با کلیک روی زیر منو «کتابخانه» می توانید به کلیه پرونده های چند رسانه ای وردپرس که شامل تصاویر، ویدئوها، فایل های صوتی و … بوده و همگی نیز در فرمت های مجاز برای آپلود در وردپرس هستند، دسترسی خواهید داشت. همچنین می توانید جزییات کامل هر فایل را مشاهده و در صورت نیاز از امکاناتی مثل ویرایش فایل، ویرایش مشخصات و … نیز استفاده نمایید. در اون دسترسی داشته و مشاهده کنید.
    آموزش کار با رسانه وردپرس
  • با کلیک روی زیر منو «افزودن» نیز این امکان را خواهید داشت که فایل های موجود روی سیستم خود را که دارای فرمت مورد قبول ورپرس هستند را آپلود و در کتابخانه پرونده های چند رسانه وردپرس قرار دهید.
    کار با رسانه وردپرس

در ادامه به شکل دقیق تری به توضیح این دو بخش خواهیم پرداخت.

1. کتابخانه پرونده چند رسانه ای وردپرس

بعد از طی کردن مسیر بیان شده و کلیک روی زیر منو «کتابخانه» وارد صفحه ایی همانند تصویر زیر می شوید. همانطور که در تصویر مشاهده می کنید در بخش «کتابخانه» تمامی فایل های آپلود شده در رسانه وردپرس در این صفحه برای شما قابل مشاهده خواهد بود.

  1. شما می توانید آنها را بر اساس نوع فایل که شامل گزینه های مختلفی مثل «همه‌ موارد رسانه‌ ای»، «تصاویر»، «صوت»، «ویدئو»، «پیوست نشده» و … می باشد، مشاهده نمایید. برای اینکار تنها کافی است روی باکس زیر کلیک کنید.
    کتابخانه پرونده چند رسانه ای وردپرس
  2. اگر هم به دنبال یک تصویر خاص که در یک تاریخ خاص آپلود شده است می باشید، می توانید تا با کلیک روی لیست کشویی «همه‌ تاریخ‌ها» فایل های آپلود شده را بر اساس ماه و سال آنها مشاهده کنید.
    آپلود فایل در رسانه وردپرس
  3. با استفاده از قابلیت «انتخاب دسته جمعی» نیز این امکان را خواهید داشت که فایل ها و تصاویر مورد نظر خود را انتخاب و همه آنها را به صورت همزمان حذف نمایید.
    مدیریت رسانه ها در وردپرس
  4. در نهایت نیز با استفاده از فیلد «جستجو» موجود می توانید بر اساس نام فایل ها که در کتابخانه پرونده چند رسانه ای وردپرس آپلود شدند اقدام به جستجو کرده و نتایج جستجوی تصاویر در وردپرس را مشاهده کنید.

🟢🔵 نکته: فایل های پیوست نشده که در بالا اشاره شده است به این صورت است که اگر شما فایلی رو آپلود کردید اما در هیچ یک از نوشته‌ها، برگه‌ها، محصولات و یا هر بخشی از سایت که می شود بر اساس آن محتوایی را در وردپرس نشان داد، استفاده نکرده باشید جزء این دسته قرار می‌گیرند. بنابراین اگر میبینید که حجم فایل های هاست شما افزایش پیدا کرده است می توانید تا با مراجعه به این صفحه فایل هایی که اصلا در جایی از سایت از آنها استفاده نکردید را پیدا کرده و با حذف آنها فضای ذخیره‌سازی خودتان را افزایش دهید.

2. بارگذاری رسانه‌ جدید در وردپرس

در حالت دوم و بعد از طی کردن مراحل عنوان شده، برای افزودن فایل جدید در رسانه وردپرس می توانید زیر منو «افزودن» در وردپرس را انتخاب کنید. بدین ترتیب با صفحه ای همانند تصویر زیر رو به رو می شوید. در این صفحه می توانید به دو شکل پرونده چند رسانه ای مورد نظر خود را آپلود نمایید:

  1. با استفاده از خاصیت کشیدن و رها کردن فایل مورد نظر خود را آپلود کنید.
  2. روی دکمه «گزینش پرونده ها» کلیک کرده و فایل را از روی سیستم خود انتخاب و آپلود نمایید تا در وردپرس اضافه شود.
    بارگذاری رسانه جدید در وردپرس

نکته: به خاطر داشته باشید که برای افزودن فایل می توانید از طریق صفحه «کتابخانه» نیز اقدام نمایید. برای این کار تنها کافی است روی دکمه «افزودن» قرار گرفته در کنار عنوان «کتابخانه پرونده های چند رسانه ای» کلیک کنید تا امکان آپلود پرونده یا عکس در وردپرس برای شما فراهم شود.

در اینجا کار ما با بخش اصلی رسانه وردپرس به پایان رسیده و حال زمان آن می رسد تا به معرفی بخش های اصلی بخش آپلود وردپرس بپردازیم. در این بخش شما می توانید از قابلیت ها و امکانات متنوعی بهره ببرید که به احتمال زیاد با بسیاری از آنها آشنایی ندارید اما در ادامه این مقاله با آنها آشنا خواهیم شد.

معرفی امکانات موجود در رسانه وردپرس

برای دسترسی به قابلیت های مختلف رسانه وردپرس لازم است که از طریق بخش افزودن محتوا قرار گرفته در قسمت های مختلف مثل نوشته‌ها، برگه ها یا هر نوع پست تایپ دلخواهی که در سایت شما وجود دارد، اقدام کنید. در ابتدا باید به صفحه مورد نظر خود مراجعه کنید. در این مقاله ما به عنوان نمونه افزودن پرونده چند رسانه ای به یک نوشته را آموزش خواهیم داد. به همین منظور باید به شکل زیر پیش بروید:

  1. در گام اول به صفحه «افزودن نوشته» در وردپرس مراجعه کنید. بعد از اینکه وارد صفحه مورد نظر شدید در هر جایی که می خواهید یک رسانه ای مثل تصویر اضافه کنید، مشابه تصویر زیر روی دکمه «افزودن پرونده چندرسانه‌ای» کلیک کنید.
    بارگذاری پرونده چند رسانه وردپرس
  2. بعد از کلیک روی این دکمه صفحه‌ ای مشابه تصویر زیر به شما نشان داده می شود که از طریق آن می توانید یکی از فایل های موجود را انتخاب یا فایل جدیدی را آپلود نمایید.
    مدیریت پرونده چند رسانه در وردپرس

در این صفحه شما می توانید اقدامات زیر را داشته باشید:

  • آپلود پرونده های چند رسانه ای مختلف
  • ساخت گالری در وردپرس
  • ساخت فهرست پخش صوتی
  • ساخت فهرست پخش ویدئویی
  • گذاشتن از نشانی

در ادامه به معرفی و توضیح هر یک از آنها خواهیم پرداخت.

افزودن پرونده‌های چند رسانه ‌ای در نوشته

با کلیک روی این زبانه شما می توانید به فایل های آپلود شده در رسانه وردپرس دسترسی داشته باشید. بدین ترتیب می توانید از فایل هایی که قبلاً آنها را آپلود کردید و در نوشته های دیگر از آنها استفاده شده در نوشته جدید هم استفاده کنید. برای این کار کافی است تا فایل مورد نظر را انتخاب کرده و سپس روی دکمه «گذاشتن در نوشته» را انتخاب کنید تا فایل در نوشته شما قرار گیرد. همچنن با کلیک روی زبانه «بارگذاری پرونده ها» اقدام به آپلود فایل جدید و قرار دادن آن در نوشته نمایید.

پرونده چند رسانه ای وردپرس

نکته: همانطور که در سمت چپ تصویر مشاهده می بینید بخشی تحت عنوان «جزییات پیوست» وجود دارد که می توانید از طریق آن جزییاتی مثل Alt تصاویر، توضیح تصویر که درست مثل کپشن برای آن عمل می کند و در زیر تصویر نشون داده می شود را اضافه کنید. همچنین می توانید با کلیک روی دکمه ویرایش تصویر اقدام به ویرایش آن نمایید که در انتها به معرفی صفحه ویرایش تصویر نیز خواهم پرداخت، در نهایت با کلیک روی دکمه «گذاشتن در نوشته» می توانید تا تصاویری که انتخاب کردید را در نوشته قرار دهید.

آپلود عکس در نوشته در وردپرس

ساخت گالری در وردپرس

با استفاده از قابلیت ساخت گالری در وردپرس قادر هستید تا چندین تصویر و رسانه را در کنار هم قرار دهید تا در نوشته شما به حالت یک گالری نمایش داده شوند. گالری وردپرس یک قابلیت بسیار ساده است که می توانید با استفاده از آن تصاویر را به صورت شبکه ای در نوشته قرار دهید. اما اگر می خواهید تا برای ساخت گالری در وردپرس از امکانات بیشتری بهره‌ مند شوید لازم است تا از افزونه های مناسب استفاده کنید که در مقالات بعدی به معرفی آنها خواهیم پرداخت. برای ساخت گالری در وردپرس باید به ترتیب زیر پیش بروید:

  1. در ابتدا باید همانند تصویر زیر روی منوی «ساخت گالری» کلیک کنید.
  2. سپس در صفحه ای که به شما نشان داده می شود تصاویر موجود در رسانه وردپرس را انتخاب کنید.
  3. اگر هنوز آنها را آپلود نکردید، همگی را به صورت یکجا انتخاب کرده و آپلود نمایید. در نهایت نیز آنها را برای ساخت یک گالری انتخاب نمایید.
  4. بعد از اینکه تصاویر مورد نظر خود را انتخاب کردید، بخش نام، توضیحات کوتاه و سایر موارد مورد نظر را از طریق فیلدهای موجود در سمت چپ صفحه کامل کرده و روی دکمه «گالری تازه بسازید» کلیک کنید تا وارد مرحله بعد شوید.
    ساخت گالری در وردپرس
  5. در این مرحله شما این امکان را دارید که تا چینش تصاویر را با استفاده از قابلیت drag and drop به صورت ترتیبی مشخص کرده یا با فعال کردن تیک گزینه «چینش تصادفی» این حالت را برای نمایش تصاویر انتخاب کنید. همچنین می توانید نسبت به درج زیرنویس (کپشن تصاویر و رسانه‌ ها) و یا امکانات دیگری مثل تعیین تعداد ستون، اندازه تصاویر و یا لینک دار کردن تصاویر اقدام کنید. در آخر نیز با کلیک روی دکمه «گذاشتن گالری» تصاویر مورد نظرتان به صورت گالری در نوشته مورد نظر قرار می گیرد.
    ویرایش گالری در وردپرس
  6. در نهایت بعد از اینکه گالری خودتان را ایجاد کردید و در نوشته قرار گرفت نیز می توانید تا با مشاهده نوشته تغییرات را مشاهده کرده و گالری ساخته شده را مشاهده کنید.

آموزش قدم به قدم افزودن نوشته در وردپرس

ساخت فهرست پخش صوتی در وردپرس

همانند چیزی که در ساخت گالری تصاویر بیان شد، شما می توانید با استفاده از فهرست پخش صوتی در وردپرس چند فایل صوتی را به صورت گالری در سایت قرار دهید تا پشت سر هم و به دنبال یکدیگر در نوشته شما نمایش داده شده و پخش شوند. برای اینکار باید به ترتیب زیر پیش بروید:

  1. در گام اول باید همانند تصویر زیر به منوی «ساخت فهرست پخش صوتی» در وردپرس مراجعه کنید.
  2. سپس فایل های صوتی مورد نظر خود را از رسانه وردپرس انتخاب کرده و یا اینکه آنها را آپلود کرده و انتخاب کنید.
  3. بعد از اینکه فایل های صوتی مورد نظر خود را انتخاب کردید، در این مرحله همانطور که در تصویر مشاهده می کنید قادر هستید تا برای فایل های صوتی انتخاب شده نامی در نظر گرففته و توضیحات مختصری را برای هر فایل وارد کنید. در نهایت نیز روی دکمه «ایجاد فهرست پخش تازه» کلیک کنید تا وارد مرحله بعدی شوید.
    ایجاد فهرست پخش صوتی در وردپرس
  4. در این مرحله از بخش تنظیمات قادر خواهید بود تا نمایش فهرست پخش، نمایش نام هنرمند در فهرست و نمایش تصویر برای موسیقی های صوتی اضافه شده را فعال و یا غیرفعال کنید. بعد از اعمال تنظیمات مورد نظر برای فهرست پخش صوتی ایجاد شده کافی است روی دکمه «گذاشتن فهرست پخش صوتی» کلیک کنید.
    گذاشتن فهرست پخش صوتی در وردپرس
  5. بعد از انتشار نوشته و مشاهده آن موسیقی های اضافه شده به صورت زیر نمایش داده شوند.
    نمایش فهرست پخش صوتی در وردپرس

🟢🔵 نکته: به خاطر داشته باشید که اگر فایل های صوتی شما دارای تصویر باشند، به جای آیکون موسیقی تصویر مرتبط با هر موسیقی نشون داده خواهد شد.

ساخت فهرست پخش ویدئویی در وردپرس

برای ساخت فهرست پخش ویدیویی از طریق بخش رسانه وردپرس، شما باید همانند چیزی که در ساخت گالری تصاویر و ساخت فهرست پخش صوتی یاد گرفتید پیش بروید. با استفاده از این قابلیت می توانید چند فایل ویدئویی را به صورت گالری در سایت قرار دهید تا به ترتیب و پشت سر هم در نوشته شما نمایش داده شده و پخش شوند. برای اینکار باید مسیر زیر را دنبال کنید:

  1. در ابتدا باید همانند تصویر زیر روی منو «ساخت فهرست پخش ویدئویی» کلیک کنید.
  2. سپس فایل های ویدئویی خودتون را از رسانه وردپرس انتخاب کرده یا همانند نمونه های قبل آنها با استفاده از زبانه «بارگذاری پرونده ها» انتخاب و آپلود نمایید.
  3. بعد از آپلود فایل های ویدیویی و بعد از اعمال تغییرات لازم در فیلدهای موجود در سمت چپ صفحه، روی دکمه «ساخت یک فهست ویدیویی تازه» کلیک کنید تا وارد مرحله بعد شوید.
    ساخت فهرست پخش ویدئویی در وردپرس
  4. در این مرحله همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید این امکان برای شما فراهم است که از طریق بخش تنظیمات مشخص کنید که نمایش فهرست ویدئویی و نمایش تصویر برای فایل های ویدئویی اضافه شده فعال شده یا با برداشتن تیک آنها غیرفعال شود.
    آموزش ساخت فهرست پخش ویدئویی در وردپرس
  5. بعد از اعمال تنظیمات مخورد نظر خود برای فهرست پخش ویدئویی با کلیک روی دکمه «گذاشتن فهرست پخش ویدئویی» تغییرات ذخیره می شود. بعد از انتشار نوشته و مشاهده آن ویدپو های اضافه شده به صورت زیر نمایش داده شوند.
    گذاشتن فهرست پخش ویدئویی در وردپرس

🟢🔵 نکته: مشابه آنچه که در فهرست پخش صوتی وردپرس گفته شد این نکته را به خاطر داشته باشید که اگر فایل های ویدیویی شما دارای تصویر باشند، قبل از نمایش ویدیو، تصویر مرتبط آنها نمایش داده می شود.

گذاشتن فایل از آدرس در وردپرس

آخرین قابلیتی که در هنگام کلیک روی «افزودن پرونده چند رسانه ای» از طریق نوشته یا برگه مشاهده می کنید، قابلیت «گذاشتن از نشانی» است. با استفاده از قابلیت گذاشتن از آدرس می توانید فایل های خودتان را از طریق آدرسی که در دامنه دیگری قرار گرفته است اضافه کنید. همچنین می توانید با استفاده از این قابلیت فایل های قرار گرفته در هاست دانلود خودتان را به نوشته های خود اضافه نمایید. برای اینکار کافی است تا آدرس فایل مورد نظر را به صورت کامل در فیلد آدرس وارد کرده و منتظر بمانید تا پیش‌نمایش رسانه مورد نظر برای شما نشان داده شود. اگر پیش نمایش برای شما نمایش داده نشد یعنی آدرس وارد شده اشتباه بوده و باید بررسی کنید تا ببینید علت خطا چه چیزی می تواند باشد. بعد از اینکه پیش نمایش به شما نشان داده شد کافی است تا روی دکمه «گذاشتن در نوشته» کلیک کنید.

گذاشتن فایل از آدرس در وردپرس

ویرایش تصاویر در وردپرس

مهم ترین قابلیتی که در رسانه وردپرس وجود دارد و ما قصد داریم تا در این مقاله به معرفی آن بپردازیم امکان ویرایش تصاویر در وردپرس است. با استفاده از این قابلیت شما این امکان را خواهید داشت تا نسبت به کارهایی مثل برش تصاویر، تغییر اندازه تصاویر، چرخش تصاویر در جهت های مختلف و تغییر نسبت ابعاد آن اقدام کنید. برای این کار باید به شکل زیر پیش بروید:

  1. در ابتدا وارد «کتابخانه» وردپرس شده و تصویر مورد نظر خودتان را انتخاب کنید.
  2. سپس از طریق قسمت «جزییات پیوست» روی گزینه «ویرایش تصویر» کلیک کنید تا وارد صفحه ویرایش تصاویر در وردپرس شوید.
    ویرایش تصاویر در وردپرس
  3. بعد از اینکه روی دکمه «ویرایش تصویر» کلیک کردید، وارد صفحه ای مشابه تصویر زیر خواهید شد که در آن می توانید اقدام به ویرایش تصویر کرده و کارهایی که در بالا مثل برش تصویر، چرخش تصویر، تغییر مقیاس‌بندی تصویر و… به آنها اشاره شد را انجام دهید. تمامی این کارها بدون نیاز به استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری تصاویر صوت گرفته و مستقیماً با استفاده از ابزاری که در وردپرس وجود دارد، تصاویر ویرایش و شخصی سازی کنید.
    ویرایش تصاویر در وردپرس
  4. بعد از اینکه کار ویرایش تصاویر در وردپرس را با استفاده از ابزار موجود شروع کنید، دکمه ذخیره فعال شده و بعد از اعمال تغییرات روی تصویر مورد نظر می توانید تا با کلیک روی دکمه «ذخیره» تغییرات را روی تصویر خودتان اعمال کنید.

در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تلاش ما بر این بود تا شما را با بخش رسانه وردپرس آشنا کنیم. با استفاده از بخش رسانه وردپرس شما این امکان را دارید که قابلیت هی مختلف قرار گرفته در آن مثل افزودن گالری تصاویر وردپرس، افزودن گالری پخش صوتی در وردپرس، افزودن فهرست پخش ویدئویی وردپرس، ویرایش تصاویر در وردپرس، قرار دادن فایل از نشانی در وردپرس و … استفاده کرده و وب سایت خود را به شکل بهتری مدیریت نمایید. در صورت داشتن هرگونه سوال یا ابهامی در خصوص بخش رسانه وردپرس و افزودن پرونده چند رسانه ای در وردپرس می توانید از طریق بخش دیدگاه های این مقاله با همراه شوید.

آموزش رایگان وردپرس

نوشته آموزش افزودن پرونده چند رسانه ای و آپلود عکس در وردپرس اولین بار در پایگاه دانش میزبان‌فا پدیدار شد.

آموزش ورود به پنل مدیریتی مجنتو

$
0
0

راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی قدرتمند یکی از مهم ترین تصمیماتی است که بسیاری از وبمستران برای کسب و کار خود اتخاذ می کنند. اما اینکه بعد از خرید دامنه و هاست با کیفیت  چه فروشگاهی را انتخاب و به چه شکلی آن را پیش ببرید نیز موضوعی است که باید آن توجه ویژه ای داشت. یکی از محبوب ترین فروشگاه سازها در میان افراد، فروشگاه ساز مجنتو است. اگر شما هم جزء کسانی هستید که قصد دارید از فروشگاه ساز مجنتو برای راه اندازی و طراحی فروشگاه اینترنتی خود استفاده کنید، ممکن است در خصوص نحوه ورود به صفحه مدیریت مجنتو سوالاتی را داشته باشید. در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تصمیم داریم نحوه ورود به پنل مدیریتی مجنتو را به شما آموزش دهیم.

نحوه ورود به پنل مدیریتی مجنتو

فروشگاه مجنتو یکی از انتخاب های مناسب برای افرادی است که قصد دارند یک وب سایت فروشگاهی بسیار حرفه ای و منحصر به فرد را داشته باشند. اگر قصد راه اندازی یک فروشگاه با استفاده از فروشگاه ساز مجنتو را دارید، باید در اولین گام با استفاده از آموزش نصب مجنتو در خصوص نصب آن اقدام نمایید. بعد از نصب زمان آن می رسد که وارد پیشخوان پنل مدیریتی مجنتو شده و تغییرات مورد نظر خود را اعمال نمایید.

آموزش گام به گام نصب مجنتو روی هاست سی پنل  نحوه رفع انواع خطاهای نصب مجنتو

به منظور ورود به صفحه مدیریت مجنتو باید 2 مرحله اصلی را پشت سر بگذارید:

  • در مرحله اول باید آدرس صفحه لاگین معرفی شده توسط فروشگاه مجنتو را در مرورگر خود وارد نمایید.
  • در مرحله بعد نیز باید نام کاربری و رمز عبور انتخاب شده را وارد نمایید.

در ادامه به شکل دقیق تری به شما خواهیم گفت که به منظور ورود به پنل مدیریتی مجنتو باید چه اقداماتی را داشته باشید.

قابلیت های سیستم مدیریت محتوای مجنتو

راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی خاص هدفی است که خیلی از افراد ر ذهن دارند. مجنتو به عنوان یک پلتفرم رایگان و متن بازیکی از محبوب ترین فروشگاه سازهایی است که می توان آن را انتخاب کرد. فروشگاه مجنتو به شما این امکان را می دهد که از ویژگی ها و امکانات خاص و منحصر به فرد آن به نفع کسب و کار اینترنتی خود استفاده کرده و ظاهری خاص را ایجاد نموده و قابلیت های متنوعی را برای کاربران خود فراهم کنید.

ویژگی مهمی که در فروشگاه ساز مجنتو می توان مشاهده کرد این است که متن باز است. در نتیجه شما می توانید آن را شخصی سازی کرده و در واقع به شما این امکان را می دهد که مطابق با نیازها و خواسته های خود آن را تغییر دهید. در ادامه به شما خواهیم گفت که بعد از نصب فروشگاه ساز مجنتو به چه شکلی وارد پنل مدیریتی آن شده و تغییرات مورد نیاز خود را اعمال نمایید.

آموزش گام به گام ورود به صفحه مدیریت مجنتو

به منظور ورود به پنل مدیریتی مجنتو باید مراحل زیر را به ترتیب دنبال کنید:

  1. در اولین گام باید آدرس وب سایت خود را در فرمت yourdomain.com/admin وارد نمایید. yourdomain.com در واقع همان نام دامنه شما می باشد.
  2. سپس باید در صفحه ای که همانند تصویر زیر به شما نمایش داده می شود نام کاربری و رمز عبوری را در زمان نصب مجنتو تعیین کرده اید را وارد نمایید و روی دکمه «Login» کلیک کنید.
    نحوه ورود به پنل مدیریتی مجنتو
  3. در صورتی که اطلاعات وارد شده صحیح باشد، به راحتی وارد پنل مدیریت مجنتو شده و می توانید هر گونه اقدامی که تمایل دارید را راستای بهبود عملکرد خود داشته باشید را اعمال نمایید.

نکته: اگر به هر دلیلی رمز عبور خود را فراموش کرده اید، تنها کافی است روی «Forgot your password» کلیک کنید.

قالب فروشگاهی مجنتو

در صورت فراموشی رمز عبور مجنتو: با کلیک روی لینک قرار داده شده در صفحه لاگین مجنتو صفحه ای همانند تصویر زیر به شما نمایش داده می شود. در این صفحه از شما خواسته می شود که آدرس ایمیل خود را در فیلد مشخص شده وارد نمایید و سپس روی دکمه «Retrieve Password» کلیک کنید. بدین ترتیب لینک بازیابی پشورد برای شما ارسال می شود و شما می توانید به کمک آن رمز عبور جدیدی را تعیین کنید.

ورود به صفحه مدیریت مجنتو

اگر شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که قصد دارید فروشگاه اینترنتی مجنتو خود را راه اندازی نمایید اما در خصوص نحوه ورود به پنل مدیریتی آن مشکل دارید، اصلا نگران نباشید. چرا که در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تلاش بر این بوده است تا با ارائه آموزش نحوه ورود به پنل مدیریت مجنتو در این مسیر در کنار شما همراهان عزیز میزبان فا باشیم.

اگر می خواهید با سیستم های مدیریت محتوا دیگر نیز آشنا شده و نحوه نصب آن ها یاد بگیرید می توانید آموزش زیر را مطالعه نمایید. بدین ترتیب می توانید ویژگی های آنها را با مجنتو  مقایسه کرده و تصمیم گیری بهتری را داشته باشید.

بهترین سیستم مدیریت محتوا کدام است؟

نوشته آموزش ورود به پنل مدیریتی مجنتو اولین بار در پایگاه دانش میزبان‌فا پدیدار شد.

آموزش استفاده صحیح از دسته بندی و برچسب در وردپرس

$
0
0

بعد از خرید دامنه و خرید هاست برای سایت مثل هاست ایران که از نظر اقتصادی برای سایت های تازه کار مناسب است یا هاست وردپرس که بیشترین همخوانی را با سایت های وردپرسی دارد، اصلی ترین کاری  که شما باید انجام دهید مدیریت وب سایتتان است. یکی از کارهایی که برای بهینه سازی وب سایت برای موتورهای جستجو و مدیریت بهتر آن باید انجام دهید، محتوا نویسی در وردپرس است. قطعاً برای شما هم پیش آمده است که بعد از نوشتن محتوای مورد نظرتان، به سراغ برچسب گذاری نوشته رفتید از خودتان پرسیده اید که برای این نوشته چه برچسب‌ هایی را انتخاب کنم؟ یا اینکه در هنگام ساخت دسته‌ بندی در وردپرس چند ساعتی را روی این موضوع فکر کردید که دسته‌بندی سایت خود را به چه شکلی انجام دهید تا بهترین ساختار و منظم‌ترین نوع دسته‌ بندی با قابلیت درختی بودن را داشته باشد؟ پرسیدن از این دست سوالات در نهایت منجر به این خواهند شد که نسبت به استفاده صحیح از دسته بندی و برچسب در وردپرس اقدام کنید.

استفاده صحیح از دسته بندی و برچسب در وردپرس از مهمترین نکاتی است که کمتر سایتی به این نکته توجه می کند. در واقع به دلیل اینکه به صورت غیر اصولی و نامناسب برای سایت دسته بندی ساخته می شود و برچسب گذاری روی مطالب وردپرس انجام می گیرد، وب سایت ها در موتورهای جستجو به درستی دیده نمی شوند. همین امر نیز باعث می شود تا وب سایت شما پیشرفت چندانی نداشته باشد. در این آموزش از پایگاه دانش میزبان‌ فا قصد داریم به موضوع مهم استفاده صحیح از برچسب و دسته‌ بندی‌ ها در وردپرس بپردازیم. در نتیجه با استفاده از این آموزش می توانید بهترین نتیجه ممکن را برای سایت خودتان کسب نمایید. پس اگر شما هم هنوز نتونستید به جواب‌ های خودتان درباره اینکه چطور برچسب گذاری در وردپرس را به صورت بهینه انجام دهید و اینکه چگونه دسته بندی سایت خودتان را به روش درستی انتخاب کنید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا به بررسی دقیق تفاوت دسته و برچسب در وردپرس بپردازیم.

آموزش رایگان وردپرس

آموزش استفاده صحیح از دسته بندی و برچسب در وردپرس

دسته بندی و برچسب گذاری در وردپرس دو قابلیت بسیار مهم هستند که با استفاده از آنها می توانید وب سایت خود را بهبود بخشیده و آن را برای موتورهای جستجو بهینه سازی کنید. شما با استفاده از این دو قابلیت می توانید محتواهایی که روی وب سایتتان قرار می دهید را سازماندهی کرده و ساختار بسیار منظم تری را ایجاد نمایید. اما موضوعی که باید به آن توجه داشته باشید این است که دسته بندی ها و برچسب ها هر دو با یک هدف مشخص ایجاد می شوند اما با هم تفاوت هایی نیز دارند. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا بتوانید به شکل بهتری با تفاوت دسته و برچسب در وردپرس آشنا شده و در نهایت بتوانید با شناخت بهتری در مسیر ایجاد آنها گام بردارید.🙂 قبل از بررسی تفاوت این دو و نکاتی که باید رعایت کنید در خصوص هر کدام به صورت مجزا توضیحاتی ارائه خواهیم نمود تا به درک عمیق تری از این مفهوم دست یابید.

اصول دسته بندی مطالب در وردپرسدسته‌بندی وردپرس چیست؟

اولین تقاوت دسته و برچسب در وردپرس به تعریف آنها برمی گردد. اگر بخواهیم یک تعریف کلی برای دسته بندی ارائه دهیم باید گفت که دسته بندی در وردپرس رایج ترین روشی است که شما می توانید از آن برای سازماندهی کردن محتواهایی که روی وب سایت وردپرسی خود قرار می دهید، استفاده نمایید. یک دسته بندی در واقع باید بتواند یک یا چند موضوع خاص و مرتبط را در خود جای بدهد. بدین ترتیب هر زمان که فردی روی یک دسته بندی خاص کلیک می کند، می تواند تمامی نوشته هایی که با عنوان قرار گرفته روی آن دسته بندی ارتباط مستقیم دارند را مشاهده نماید. شما روز به روز مطالب بیشتری را در سایت خودتان منتشر می کنید و در واقع با گذشت زمان حجم انبوهی از مطالب در سایت شما گردآوری می شود. اگر این مطالب به شکل مناسبی دسته‌بندی نشده باشند، با گذشت زمان به شکلی نامنظم روی وب سایتتان نمایش داده می شود.

اما در صورتی که مطالب خودتان را دسته بندی کنید، بازدیدکننده قادر خواهد بود تا با مراجعه به هر دسته بندی در سایت مطالبی که در این دسته قرار گرفته اند را مشاهده نماید. در نتیجه کاربران به شکل راحت تری می توانند موضوع مورد نیاز خود را جستجو کرده و خیلی سریع تر به آنچه که به دنبالش هستند، دست پیدا کنند. همین موضوع باعث می شود تا کاربر از سایت شما رضایت کافی را پیدا کند. اما اگر دسته بندی در سایت شما وجود نداشته باشد، مطالب وب سایتتان به صورت نامنظم و با ساختاری نامشخص در سایت روی هم تلنبار می شوند. در نتیجه زمانی که بازدیدکننده به وب سایت شما می آید و با چنین منظره‌ ای رو به رو می شود با نارصایتی کامل وب سایت شما را ترک خواهد کرد. چرا که همیشه امکان جستجو در سایت به درستی جواب نمی دهد و کاربر نمی تواند به راحتی به نتیجه ای که به دنبال آن هست دست پیدا کند.

اگر هنوز برای دسته بندی محتوای سایت خود اقدام نکرده اید از راهنمای تصویری زیر کمک بگیرید و به محتویات سایت خود یک نظم و انسجام قدرتمند ببخشید.

آموزش ایجاد دسته بندی نوشته ها در وردپرس 

اصول برچسب گذاری در وردپرسبرچسب وردپرس چیست؟

برچسب هم عملکرد مشابه ای با دسته‌ بندی دارد و اگر بخواهیم یک تعریف ساده از برچسب و تگ در وردپرس داشته باشم می توان گفت که برچسب دومین ساختاری است که با استفاده از آن می توانید مطالب وب سایت خود را آرشیو و دسته بندی کنید. در واقع با برچسب گذاری در وردپرس شما می توانید یکسری توضیحات کلی درباره نوشته های وب سایت خود تهیه نمایید. پس به طور کلی برچسب نوعی دسته بندی کوچک تر و داخلی میان محتواهایی است که در دسته های مختلف قرار گرفته اند اما از یکسری ویژگی مشابه برخوردار هستند.

❓ حال ممکن است این سوال برای شما مطرح شود زمانی که در وب سایت خود از دسته بندی استفاده کرده اید، لازم است از برچسب هم استفاده شود؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که مطالبی که در سایت منتشر می شوند دارای موضوعات مختلفی هستند و ممکن است برخی مطالب سایت شما اصلا در هیچ یک از دسته‌ بندی هایی که در سایت تعریف کردید، قرار نگیرند.

  • با توجه به اینکه استفاده از دسته بندی های زیاد می تواند خود نیز باعث ایجاد بی نظمی شود، پس نمی توانید برای هر نوشته یک دسته بندی مخصوص ایجاد کنید.
  • علاوه بر تمامی این موارد، استفاده از دسته بندی باید به شکلی باشد که در طول یک بازه زمانی خاص مثلاً 1 ماه حتما چند مطلب به دسته‌ بندی های وب سایت شما اضافه شده باشد.
  •  اضافه نشدن هیچ محتوایی به یک دسته بندی در طولانی مدت سبب می شود تا آدرس وب سایت شما که در موتورهای جستجو ایندکس شده به روز نشود.
  •  از آنجایی که موتورهای جستجو دسته بندی های سایت را درک می کنند، با به‌ روز نشدن محتوای موجود به این نتیجه می رسد که این دسته بندی را که خیلی از اوقات خود به عنوان یک مورد در نتایج جستجو نمایش داده می شود را به صفحه های زیرین بفرستد. تمامی این موارد سبب می شود تا شما نیاز داشته باشید که از برچسب برای محتواهای وب سایت خود استفاده نمایید.
  • سعی کنید نام برچسب با نام دسته بندی یکسان نباشد چرا که عملا کار بیهوده ای انجام می شود. سعی کنید وجه اتراک محتواهای مختلف را به عنوان برچسب در نظر بگیرید.

اگر تمایل دارید برچسب های خود را بررسی کرده و با اصول برچسب گذاری بیشتر آشنا شوید توصیه می کنیم مقاله زیر را مظالعه نموده و یک بازبینی روی سایت خود به عمل آورید.

نحوه برچسب گذاری در وردپرس

حالا که با یک مفهوم کلی از دسته‌بندی و برچسب آشنا شدید، در ادامه به بررسی دقیق‌ تر تفاوت دسته و برچسب در وردپرس می پردازیم تا ببینیم برای استفاده از دسته بندی و برچسب در وردپرس به چه شکلی باید عمل کنیم.

تفاوت دسته و برچسب وردپرس

بررسی تفاوت دسته و برچسب در وردپرس

تا اینجا متوجه شدید که دسته بندی و برچسب هر دو ابزاری هستند که شما را قادر می سازند تا بتوانید با استفاده از این دو قابلیت در وردپرس مطالب خودتان را در یک ساختار منظم به یکدیگر مرتبط کنید. بدین ترتیب کاربران زمانی که به دنبال یک موضوع خاص هستند، می توانند با مراجعه به دسته‌ بندی که برای یک نوشته در نظر گرفتید، مطالب بیشتری را در این زمینه مطالعه و دنبال کنند. پس قانون اصلی که برای دسته‌بندی در وردپرس وجود دارد این است تا شما باید مطالب خودتان را به شکل دقیقی دسته بندی کنند تا بازدیدکنندگان با مراجعه به هر دسته بتوانند نوشته‌ های همان دسته بندی را پیدا کنند.

به عنوان نمونه اگر چندین نوشته دارید که در آنها به معرفی «افزونه وردپرس» پرداخته اید، می توانید یک دسته بندی برای این موضوع در نظر بگیرید و مطالبی که در آن به معرفی افزونه وردپرس پرداخته شده را در این دسته بندی قرار دهید. پس در این صورت اگر مطلبی دارید که در آن افزونه‌ ای معرفی نشده است و به عنوان مثال در آن به معرفی یک قالب پرداخته اید، نباید این نوشته را با این فرض که برای این قالب افزونه هم معرفی شده است در دسته بندی فوق قرار دهید.

در حالت کلی برای اینکه بتوانید به شکل درستی از دسته بندی وردپرس استفاده کنید باید کاربر را در نظر بگیرید. شما باید به این نکته توجه داشته باشید که کاربران سایت شما بتوانند به راحتی و با استفاده از دسته‌بندی به مطالب دلخواه خودشان برسند. بدون اینکه نیاز داشته باشند تا از طریق جستجو در سایت به دنبال موضوع مورد نظر خود باشند.

اشتباهات رایج هنگام ایجاد دسته بندی و برچسب در وردپرس

در ادامه 6 نکته کلیدی در خصوص انتخاب برچسب مناسب برای سایت و همچنین مدیریت دسته ها را مورد بررسی قرار می دهیم. در صورت رعایت این 6 فاکتور، قادر خواهید بود به صورت کاملا حرفه ای محتوای خود را طبقه بندی و ارائه کنید.

  • نحوه دسته بندی مطالب سایت با زیر دسته
  • لزوم انتخاب نام های اصولی برای دسته و برچسب
  • تفاوت میان عنوان برچسب و دسته بندی
  • تفاوت میان عنوان نوشته و برچسب در وردپرس
  • زیاده‌روی در استفاده از دسته‌بندی و برچسب وردپرس

1. نحوه دسته بندی مطالب سایت با زیر دسته

برخی سایت‌ ها زمانی که یک دسته‌ بندی در وب سایت خودشان ایجاد می کنند، چندین زیردسته دیگر نیز برای آن تعریف می‌ کنند که خیلی از این زیر دسته‌ ها در واقع به هم مرتبط بوده و نمی توان آنها را یک دسته جدا به شمار آورد. بنابراین وقتی از یک دسته‌ بندی استفاده می‌ کنید سعی کنید به گونه‌ ای باشد که نام دسته و مطالبی که در این دسته بندی قرار می گیرند با یکدیگر مرتبط بوده و به شکلی نباشد که برای یک نوشته از چندین دسته‌ بندی که در واقع به یک موضوع اشاره دارند، استفاده کنید. برخی از کاربران هم ممکن است از دسته بندی هم معنی برای چند دسته استفاده کنند که این کار هم کاملاً اشتباه است.  به عنوان نمونه فرض کنید شما یک دسته بندی با نام «افزونه وردپرس» و یک دسته بندی دیگه با نام«پلاگین وردپرس» ایجاد می کنید. این دو دسته هر دو به یک موضوع اشاره دارند، پس شما باید یکی از این دو دسته بندی را حذف کرده و با دیگری ادغام کنید. انتخاب اینکه از کدام دسته بندی استفاده کنید نیز به میزان سرچ کاربران در موتورهای جستجو بستگی دارد که در این مثال افزونه وردپرس گزینه درست ما خواهد بود.

2تفاوت دسته بندی و برچسب در وردپرس. طریقه ایجاد برچسب در سایت وردپرسی

وقتی از برچسب در وردپرس استفاده می‌ کنیم ممکن است دو حالت برای ما پیش بیاید:

  1. در حالت اول شما چندین نوشته محدود دارید که با دسته بندی های موجود در وب سایت شما ارتباط مفهومی پیدا نمی کنند. در چنین حالتی بهتر است به جای ایجاد یک دسته بندی جدید از برچسب برای منظم کردن نوشته های مورد نظر استفاده کنید. ایجاد یک دسته بندی برای چند محتوای محدود کار چندان ارزشمندی به شمار نمی رود.
  2. در حالت دوم ممکن است تعداد زیادی نوشته داشته باشید که در چند دسته بندی جدا قرار گرفته اند اما بنا به دلایلی امکان قرار دادن آنها را در یک دسته بندی مشترک ندارید. در چنین شرایطی کاری که باید انجام دهید استفاده از یک برچسب مشترک است. به عنوان مثال فرض کنید نوشته‌ های شما مربوط به یک برنامه خاص در محیط ویندوز است. حالت با توجه به اینکه این برنامه در دو نسخه 64 و 32 بیتی موجود است، منطقی نیست برای هر یک از آنها از یک دسته بندی استفاده کنید. بهتر است هر دوی آنها را زیر دسته یک دسته بندی کلی مثل «آموزش ویندوز» قرار دهید و در کنار آن از برچسب 32 یا 64 بیت استفاده کنید.

همانطور که پیش تر نیز اشار شده است برچسب یا تگ از سیستمی مشابه دسته‌ بندی برخوردار است و از هر دوی آنها برای دادن نظم و ترتیب به نوشته ها استفاده می شود. بنابراین روش استفاده از برچسب مشابه دسته بندی است و در واقع کاربر باید بتواند با کلیک روی هر برچسب به مجموعه ای از مطالب مشترک دسترسی پیدا کند.

اما در خصوص تفاوت میان دسته و برچسب می توان گفت که محدودیت های موجود در استفاده از دسته بندی دلیل اصلی به وجود آمدن برچسب ها است. به عنوان مثال زمانی که ما درباره یک موضوع نوشته ای را تولید می کنیم که در هیچ یک از دسته بندی‌ های موجود در وب سایت قرار نمی گیرد، می توانیم تا با استفاده از برچسب این نوشته را در یک دسته بندی مجزا قرار دهیم و به همین ترتیب برای مطالب مرتبط هم که بعدها ایجاد می شوند بر اساس برچسب به وجود آمده نوشته های خودمان را دسته بندی کنیم.

در نظر داشته باشید که زمانی که از یک دسته‌ بندی در سایت خودتان استفاده کردید به هیچ عنوان نباید از یک برچسب مشابه یا نزدیک استفاده کنید. محتوای برچسب و دسته بندی با یکدیگر تفاوت دارد.

3. تفاوت میان عنوان برچسب و دسته بندی

خیلی از افراد از برچسب هایی مشابه با دسته بندی های وب سایت خود استفاده می کنند که این کار کاملا اشتباه است. چرا که وقتی موتورهای جستجو وب سایت شما را مورد بررسی قرار می دهند با دو آدرس متفاوت با عنوان و محتوای یکسان مواجه خواهند شد. در نتیجه ممکن است صفحات فوق را صفحات تکراری در نظر بگیرند. اگرچه برخی این باور را دارند که دیگر این موضوع در الگوریتم‌های موتورهای جستجو همانند قبل مشکل ساز نیست اما باز هم نمی توان نسبت به ضرری که ممکن است به سئو وب سایت شما بزند، بی توجه بود. چرا که حتی اگر موتورهای جستجو هم بتوانند این موضوع را درک کنند باز هم از دید بازدیدکننده این اتفاق جذاب نبوده و مشکل آفرین می شود.

4. تفاوت میان عنوان نوشته و برچسب در وردپرس

یکی دیگر از اشتباهات رایج در هنگام استفاده از دسته بندی و برچسب در وردپرس این است که از یک عنوان ثابت به طور همزمان برای نوشته و برچسب استفاده می شود. این اتفاق نیز اشتباه بوده و روی سئو وب سایت شما تاثیر منفی خواهد گذاشت. موتورهای جستجو و کاربران با دو صفحه که آدرس متفاوت ولی عنوان هم نام دارند، مواجه خواهند شد. در این صورت چگالی و ارزش سئویی صفحات برای این دو صفحه از نظر موتور جستجو به دو قسمت تقسیم می شود. در نتیجه همین موضوع باعث می شود تا نوشته شما که اصل موضوع برای موتور جستجو و خود شما خواهد بود ارزش خودش را از دست بدهد.

5آموزش استفاده صحیح از دسته بندی و برچسب در وردپرس. عدم استفاده از برچسب‌ های هم معنی

یکی دیگر از اتفاقاتی که در هنگام برچسب گذاری رخ می دهد، استفاده از کلمات هم معنی برای برچسب ها است. شما باید این نکته را همیشه در نظر داشته باشید که برچسب ها نیز دقیقا مثل دسته بندی به عنوان یک روش برای مرتب کردن محتوای مطالب شما به شمار می روند. اما در شرایط مختلف مثل زمانی که امکان ایجاد یک دسته بندی منحصر به فرد برای چند محتوای محدود را ندارید، ممکن است شما نیاز داشته باشید از برچسب استفاده کنید. پس اگر شما از یک کلمه هم معنی برای برچسب گذاری های خود استفاده کنید، دوباره این حالت پیش میاد که دو صفحه با محتوای یکسان ولی عنوان متفاوت خواهید داشت. این امر هم باعث سردرگم شدن موتورهای جستجو شده و آنها محتواهای صفحات فوق را تکراری و کپی در نظر می گیرند. تکراری بودن محتوا نیز تاثیر منفی زیادی روی سئو وب سایت شما خواهد داشت.

6- زیاده‌روی در استفاده از دسته‌بندی و برچسب وردپرس

متاسفانه موضوعی که اخیراً در وب فارسی رواج پیدا کرده است، استفاده بی رویه از دسته بندی و برچسب در وب سایت ها است. به عنوان مثال برخی سایت‌ ها که دارای تعداد بازدید بالایی هستند در برخی از مطالب خود از بیش از 50 برچسب مختلف استفاده می کنند. خیلی از این برچسب های استفاده شده نیز هیچ ارتباطی با محتوای اصلی نوشته ندارند. برای دسته‌بندی نیز همین اتفاق در حال رخ دادن است و خیلی از وب سایت ها برای یک نوشته چندین دسته‌ بندی مختلف را انتخاب می کنند. در حالی که به هیچ عنوان نیازی به این کار نیست و در واقع بهتر است محتواهای وب سایت در یک یا نهایت دو دسته بندی با محوریت یکسان قرار بگیرند.

پس با توجه به شرایط فوق می توان گفت که خیلی از کاربران با ماهیت دسته‌ بندی و برچسب آشنا نیستند و تنها سعی می کنند تا از دسته‌ های گوناگون به شکلی استفاده کنند که فقط در موتورهای جستجو قرار بگیرند. در صورتی که چنین دیدی نسبت به استفاده از دسته بندی وردپرس و برچسب در وردپرس کاملا اشتباه است و روی سئو وب سایت تاثیر منفی خواهد داشت. پس سعی کنید با داشتن دانش لازم در زمینه تفاوت دسته و برچسب در ورپرس به شکل بهتری در زمینه استفاده از این قابلیت ها گام بردارید.

در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تلاش بر این بوده است تا با معرفی دقیق تر دسته بندی و برچسب در وردپرس و همچنین بررسی تفاوت دسته و برچسب در وردپرس در زمینه بهبود عملکرد وب سایتتان در کنار شما همراهان عزیز باشیم. در صورت داشتن هرگونه سوال یا ابهامی در خصوص دسته بندی نوشته ها در وردپرس و همچنین برچسب گذاری وردپرس از طریق بخش دیدگاه های همین مقاله با ما همراه باشید.

خرید هاست مخصوص وردپرس

نوشته آموزش استفاده صحیح از دسته بندی و برچسب در وردپرس اولین بار در پایگاه دانش میزبان‌فا پدیدار شد.

آموزش تغییر ادیتور گوتنبرگ به کلاسیک در وردپرس

$
0
0

به طور کلی مدیریت یک وب سایت وردپرسی کاری بسیار ساده است. اما نیاز دارید که یکسری اطلاعات اولیه را در خصوص این سیستم مدیریت محتوا داشته و با توجه به آن پیش بروید. در چنین شرایطی شما درک بهتری درباره قابلیت های موجود در آن داشته و می توانید به بهینه ترین شکل ممکن از قابلیت های آن استفاده کنید. یکی از موضوعات قابل توجه این است که بعد از خرید دامنه و همچنین خرید هاست مورد نیاز خود و در نهایت نصب وردپرس  دقیقا باید چه کنید؟ ممکن است این سوال نیز برایتان مطرح شود که چراادیتور وردپرس را می توان در دو ظاهر متفاوت مورد استفاده قرار داد و در واقع تفاوت این دو در چیست؟ اگر قصد دارید با ادیتورهای وردپرس بیشتر آشنا شوید، اصلا نگران نباشید. چرا که در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تصمیم داریم به معرفی ویرایشگر کلاسیک و گوتنبرگ در وردپرس پرداخته و آموزش تغییر ادیتور گوتنبرگ به کلاسیک در وردپرس را به شما آموزش دهیم.بدین ترتیب شما می توانید با تهیه یک پلن اقتصادی مثل هاست ایران برای وب سایت تازه تاسیس خود یا تهیه بهترین هاست برای وردپرس وب سایت وردپرسی خود را به راحتی مدیریت نمایید. در نهایت نیز در خصوص حذف گوتنبرگ و تغییر ویرایگشر وردپرس اقدام کنید.

تغییر ادیتور گوتنبرگ به کلاسیک در وردپرس

ادیتورهای وردپرس یکی از قابلیت های بسیار مهم این سیستم مدیریت محتوا هستند که در زمینه مدیریت وب سایت وردپرسی به شما کمک بسیاری را می کنند. شما می توانید با استفاده از این ویرایشگرها صفحات و نوشته های حرفه ای تری را ایجاد کرده و ساختار آنها را به راحتی کنترل کنید. در واقع با نصب یک ویرایشگر مناسب روی وردپرس شما دیگر هیچگونه نگرانی درباره ظاهر وب سایت خود نخواهید داشت و هر چیزی در جایی که از قبل تعیین شده است قرار می گیرد. البته شما می توانید با استفاده از قابلیت های هر ویرایشگر در راستای بهبود شرایط وب سایت خود گام بردارید. در حال حاضر برای وردپرس دو ادیتور معروف به نام های گوتنبرگ و کلاسیک در دسترس است که افراد با توجه به نیازهای خود یکی از آنها را انتخاب کرده و روی وردپرس راه اندازی می کنند.

به طور پیش فرض در زمان نصب وردپرس ادیتور گوتنبرگ روی آن فعال می باشد. اما شما می توانید در صورت تمایل اقدام به تغییر ادیتور گوتنبرگ به کلاسیک در وردپرس نمایید. این کار بسیار ساده بوده و تنها با چند گام می توانید به راحتی ویرایشگر وردپرس خود را به کلاسیک تغییر داده یا حتی در صورت تمایل دوباره آن را به گوتنبرگ برگردانید. در ادامه این مقاله به بررسی ویژگی های هر یک از این ویرایشگرها پرداخته و در ادامه نحوه تغییر ادیتور گوتنبرگ به کلاسیک را به شما آموزش می دهیم. بدین ترتیب شما می توانید با شناخت کافی یکی از آنها را انتخاب و روی وردپرس خود راه اندازی نمایید.

نوار ابزار سی پنل

ویرایشگر کلاسیک وردپرس

ادیتور کلاسیک یک پلاگین رسمی است که توسط خود وردپرس معرفی شده است. با استفاده از این ویرایشگر شما می توانید نوشته ها و صفحات وب سایت خود را به شکل بهتری مدیریت نمایید. در واقع زمانی که یک ویرایشگر روی وردپرس نصب باشد، شما نیاز ندارید که برای مدیریت هر صفحه و بخش وب سایت خود به صورت جداگانه اقدام کنید. با این ادیتور یک ظاهر پیش فرض اولیه برای وب سایت ها تعیین می شود و شما تنها لازم است این ظاهر پیش فرض را با توجه به خواسته های خود و با استفاده از ابزارهای قرار گرفته روی ادیتور تغییر دهید و شخصی سازی کنید.

ویرایشگر کلاسیک وردپرس برای مدت بسیار زیادی به عنوان ادیتور اصلی وردپرس مورد استفاده قرار می گرفت و افراد نیز با گذشت زمان کار کردن با این ویرایشگر را یاد گرفته و با استفاده از آن وب سایت خود را مدیریت می کردند. در حال حاضر و حتی با آمدن ویرایشگر گوتنبرگ نیز بسیاری از کاربران وردپرس این ادیتور را ترجیح داده و همچنان از آن برای مدیریت وب سایت خود استفاده می کنند.

معرفی ویرایشگر گوتنبرگ وردپرس

بعد از آپدیت وردپرس به نسخه 5.0 ببعد، شما با ویرایشگر جدیدی به نام گوتنبرگ آشنا شدید. این ویرایشگر به منظور مدیریت بهتر صفحات و نوشته های یک وب سایت معرفی شد و به کاربران وردپرس این امکان را داد تا از قابلیت های بیشتر و جدیدتر آن استفاده کنند. در ابتدا این ادیتور به صورت آزمایشی در دسترس عموم قرار گرفت اما به خاطر قابلیت های بسیار مناسبی که داشت با استقبال رو به رو شده و در نهایت نیز به عنوان یک نسخه نهایی ارائه شد.

  • موضوعی که همچنان باعث می شود که برخی از افراد همچنان از ویرایشگر قبلی استفاده کنند این است که به دلیل تفاوت های بسیاری که با ادیتور کلاسیک دارد، نتوانستند با آن ارتباط لازم را برقرار کنند.
  • در واقع این دسته از افراد ترجیح می دهند تا با استفاده از ادیتور قبلی که آشنایی کامل تری را با آن دارند در مسیر مدیریت بهتر نوشته و صفحات وب سایت خود قدم بردارند.
  • همچنین برخی از افراد بر این باورند که این ادیتور هنوز باگ هایی دارد و در نتیجه ترجیح می دهند تا زمان رفع کامل مشکلات احتمالی ریسک استفاده از این امکان جدید را نپذیرند.
  • شاید گوتنبرگ بتواند روزی به ادیتور اول در میان کاربران تبدیل شود اما در حال حاضر هنوز این اتفاق به شکل جدی رخ نداده است.

در نتیجه با توجه به اینکه در حال حاضر ویرایشگر گوتنبرگ به عنوان ادیتور پیش فرض در زمان نصب روی وردپرس فعال می باشد، بسیاری از افراد به دنبال راهی هستند که بتوانند اقدام به تغییر ادیتور گوتنبرگ به کلاسیک در وردپرس نمایند. در ادامه روش هایی برای حذف گوتنبرگ و تغییر ویرایگشر وردپرس ارائه می کنیم.

نحوه تغییر ادیتور گوتنبرگ به کلاسیک در وردپرس و بالعکس

همان طور که گفتیم به صورت پیشفرض بعد از نصب وردپرس ویرایشگر گوتنبرگ در اختیار شما قرار می گیرد. پس می توانید در خصوص حذف گوتنبرگ و تغییر ویرایگشر وردپرس اقدام نمایید. به منظور تغییر ویرایشگر گوتنبرگ به کلاسیک در وردپرس باید به ترتیب زیر پیش بروید:

  1. در اولین گام شما باید اقدام به نصب وردپرس نمایید.
    نصب وردپرس روی سی پنل نصب وردپرس روی دایرکت ادمین
  2. سپس به منظور ورود به صفحه مدیریت وردپرس خود رمز عبور و نام کاربری خود را وارد نمایید.
  3. بعد از ورود به وردپرس باید در پیشخوان وردپرس و از طریق منو «افزونه ها» زیر منو «افزودن» را انتخاب نمایید.
    تغییر ادیتور گوتنبرگ به کلاسیک در وردپرس
  4. حالا برای حذف گوتنبرگ و تغییر ویرایگشر وردپرس در صفحه ای که به شما نمایش داده می شود و از طریق فیلد جستجو افزونه «disable gutenberg» را جستجو کرده و سپس روی دکمه «هم اکنون نصب کن» کلیک کنید.
    تغییر ادیتور گوتنبرگ به کلاسیک در وردپرس
  5. بعد از نصب این افزونه باید روی دکمه «فعال نمایید» کلیک کنید تا افزونه disable gutenberg برای شما فعال شود.
    آموزش تغییر ادیتور گوتنبرگ به کلاسیک در وردپرس
  6. بعد از نصب، افزونه انتخاب شده به افزونه های فعال وردپرس شما اضافه خواهد شد. حال می توانید با کلیک روی گزینه «setting» تنظیمات آن را مطابق نیاز خود تغییر دهید.
    نحوه تغییر ادیتور گوتنبرگ به کلاسیک در وردپرس
  7. در صورتی تمایل به حذف گوتنبرگ و تغییر ویرایگشر وردپرس و اینکه گوتنبرگ را به صورت کامل غیرفعال کنید، باید همانند تصویر زیر تیک گزینه «Disable Gutenberg everywhere» را فعال کرده و سپس روی دکمه «ذخیره تغییرات» کلیک کنید.
    غیرفعال سازی ادیتور گوتنبرگ در وردپرس
  8. اما اگر قصد دارید ادیتور گوتنبرگ را تنها برای برخی از قسمت ها غیر فعال کنید، باید تیک گزینه فوق را بردارید. با این کار منویی جدید به شما نمایش داده می شود که شامل موارد زیر است:
    • Disable for User Roles: به کمک این بخش مشخص می کنید که تصمیم دارید این ادیتور را برای کدام نقش کاربری غیرفعال کنید. با انتخاب هر یک از آنها ویرایشگر گوتنبرگ برای آن غیرفعال می شود. بدین ترتیب کاربرانی که با ادیتور مشکل دارند به صورت اختصاصی از ادیتور کلاسیک استفاده می کنند.
    • Disable for Post Types: با استفاده از این بخش شما می توانید تعیین کنید گوتنبرگ را در بخش «نوشته ها» و «برگه ها» غیرفعال کنید یا نه.
    • Disable for Templates: در این بخش باید در فیلد مشخص شده بخش هایی از قالب که می خواهید گوتنبرگ برای آنها فعال نباشد را وارد نمایید.
    • Disable for Post IDs: در این قسمت نیز ID های پست هایی که تمایل دارید ادیتور گوتنبرگ برای آن فعال نباشد را در فیلد مشخص شده وارد نمایید.
  9. بعد از تغییرات مورد نظرتان با کلیک روی دکمه «ذخیره تغییرات» تمامی تغییرات صورت گرفته ذخیره و اعمال خواهد شد.

🟢🔵 نکته: اگر قصد دارید تنظیمات اعمال شده را حذف و ادیتور خود را از کلاسیک به گوتنبرگ برگردانید، تنها کافی است در مسیر افزونه ها> افزونه های نصب شده پیش رفته و با کلیک روی گزینه «غیرفعال کردن» افزونه disable gutenberg را غیرفعال کنید.
تغییر ادیتور گوتنبرگ به کلاسیک در وردپرس

در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تلاش ما بر این بوده است تا به معرفی ادیتور کلاسیک و گوتنبرگ پرداخته و نحوه تغییر ویرایشگر وردپرس از گوتنبرگ به کلاسیک و بالعکس را آموزش دهیم. بدین ترتیب شما می توانید هر یک از این ویرایشگرها را که تمایل دارید فعال کرده و مورد استفاده قرار دهید. در صورت داشتن هرگونه سوال یا ابهامی درخصوص حذف گوتنبرگ و تغییر ویرایگشر وردپرس می توانید از طریق بخش دیدگاه های همین مقاله با ما همراه باشید.

آموزش رایگان وردپرس

نوشته آموزش تغییر ادیتور گوتنبرگ به کلاسیک در وردپرس اولین بار در پایگاه دانش میزبان‌فا پدیدار شد.

آموزش نحوه تغییر نقش پیش فرض کاربر تازه در وردپرس

$
0
0

یکی از راه های مناسب برای کسب درآمد استفاده بهینه از دنیای اینترنت و راه اندازی یک وب سایت به ویژه وب سایت وردپرسی است. برای اینکار باید دامنه خود را ثبت کرده و برای آن یک هاست با کیفیت تهیه کرد. این هاست می تواند در ابتدا از پلن های اقتصادی مثل هاست ایران تهیه شود و در ادامه با یک پلن قدرتمند تر مثل هاست مخصوص وردپرس جایگزین شود. بعد از راه اندازی ممکن است نیاز داشته باشید که به افراد مختلفی دسترسی وردپرس خود را بدهید. این امر می تواند امنیت وب سایت شما را به خطر بیندازد. در نتیجه بهتر است با سطوح مختلف نقش کاربران در وردپرس آشنا شده و با توجه به آنها سطح دسترسی افراد را تعیین کنید. در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تصمیم داریم نحوه تغییر نقش پیش فرض کاربر تازه در وردپرس را به شما آموزش دهیم.

در واقع در وردپرس یک سطح به عنوان سطح دسترسی پیش فرض شناخته می شود و تا زمانی که اقدام به تغییر آن نکند برای همه کاربران جدید همان سطح دسترسی در نظر گرفته می شود. با استفاده از این قابلیت می توانید سطح مورد نظرتان را تعیین کنید تا به صورت پیش فرض همه کاربران همان سطح را داشته باشند. در ادامه نیز برای کاربران مختلف و با توجه به نیاز خود این سطح را تغییر داده یا ثابت نگه دارید. با ما همراه باشید تا در ادامه این موضوع را به شکل دقیقی مورد بررسی قرار دهیم.

تعریف نقش پیش فرض کاربر تازه در وردپرس

وردپرس شامل 5 نقش اصلی می شود که شما می توانید در هنگام اضافه کردن یک کاربر به وردپرس وب سایت خود یکی از آنها را تعیین کنید.

در زمان افزودن کاربر تازه شما باید اطلاعات مربوط به آن شخص را وارد کرده و سپس تغییرات اعمال شده را ذخیره کنید. با این حال موضوعی که وجود دارد این است که در هنگام اضافه کردن کاربر جدید، یک نقش به صورت پیش فرض تعریف شده است که شما امکان تغییر آن و تعین یک نقش جدید را در همان لحظه افزودن کاربر را دارید.

نحوه افزودن کاربر در وردپرس و بررسی نقش های کاربری

اما سوالی که در این مطرح می شود این است که آیا امکان تغییر نقش پیش فرض کاربر تازه در وردپرس وجود دارد؟

پاسخ این سوال مثبت است. وردپرس این قابلیت را در اختیار کاربران خود قرار داده است تا بتوانند یکی از نقش ها را به عنوان نقش پیش فرض انتخاب کنند. بدین ترتیب دیگر نیازی نیست که در هنگام افزودن کاربر بخش مربوط به نقش را تغییر دهید و نقش پیش فرض برای او در نظر گرفته می شود. در نتیجه شما تنها زمانی که نیاز دارید یک نقش متفاوت از نقش پیش فرض را به کاربری دهید، می توانید اقدام به تغییر نقش نمایید. با ما همراه باشید تا شما را با این نقش ها آشنا کرده و روش تغریف و تغییر نقش پیش فرض کاربر تازه در وردپرس را آموزش دهیم.

تعریف نقش پیش فرض کاربر تازه در وردپرسانواع نقش ها در وردپرس و سطح دسترسی آنها

وردپرس یکسری نقش را به صورت کلی تعریف کرده است و برای هر یک از این نقش ها نیز یک سطح دسترسی متفاوت را تعیین کرد است. شما می توانید با توجه به عملکردی که هر شخص قرار است روی وب سایت شما داشته باشد، یکی از این نقش ها را انتخاب کرده و در هنگام افزودن کاربر موردنظرتان برای او تعیین نمایید. مدیریت نقش ها در وردپرس بسیار مهم است. نقش هایی که می توان از طریق وردپرس برای کاربران خود تعیین کنید عبارتند از:

  • مشترک: افرادی که این سطح دسترسی را دارند تنها می توانند وارد وردپرس شده و اطلاعات مربوط به پروفایل خود را ویرایش نمایند.
  • مشارکت کننده: این دسته از افراد می توانند نوشته های جدید ایجاد کرده و نوشته های قبلی خود را ویرایش نمایند، اما اجازه انتشار هیچ نوشته ای را ندارند.
  • نویسنده: زمانی که فردی سطح دسترسی نویسنده را داشته باشد، می تواند کارهای یک مشارکت کننده را انجام دهد اما برخلاف سطح دسترسی قبلی امکان انتشار نوشته های خود را نیز دارد.
  • ویرایشگر: کاربرانی که نقش ویرایشگر را دارند حداکثر کنترل موجود روی بخش مربوط به نوشت های شما را دارا می باشد.
  • مدیر کل: بالاترین سطح دسترسی در وردپرس را مدیر کل دارد. او امکان داشتن هرگونه فعالیتی از جمله نصب، ویرایش، حذف و … هر گونه فعالیت در هر سطحی را دارد.

نحوه تغییر نقش پیش فرض کاربر تازه در وردپرس

به منظور تغییر نقش پیش فرض کاربر تازه در وردپرس باید مسیر زیر را به ترتیب دنبال نمایید:

  1. در اولین گام برای مدیریت نقش ها در وردپرس باید به منظور ورود به مدیریت وردپرس نام کاربری و رمز عبور خود را وارد نمایید.
  2. سپس در پیشخوان وردپرس از منو «تنظیمات» زیر منو «عمومی» را انتخاب نمایید.
    تغییر نقش پیش فرض کاربر تازه در وردپرس
  3. در صفحه ای که در این مرحله به شما نمایش داده می شود می توانید تمامی تنظیمات همگانی وردپرس را مشاهده نمایید. در این صفحه گزینه ای تحت عنوان «نقش پیش فرض کاربر تازه» وجود دارد که باید روی باکس قرار گرفته رو به روی آن کلیک کنید.
    آموزش تغییر نقش پیش فرض کاربر تازه در وردپرس
  4. پس از بررسی نقش ها در وردپرس ، از میان گزینه هایی که به شما نمایش داده می شود، نقش مورد نظر خود را انتخاب کرده و روی آن کلیک کنید.
  5. در انتها نیز به منظور ذخیره تغییرات اعمال شده روی دکمه «ذخیره تغییرات» کلیک نمایید.
    امکان تغییر نقش پیش فرض کاربر تازه در وردپرس
  6. بدین ترتیب نقش انتخاب شده به عنوان default role شناخته شده و در زمان افزودن کاربر جدید تا زمانی که خودتان اقدام به تغییر آن نکنید نقش پیش فرض وردپرس شما می ماند. نقش ها در وردپرس از اهمیت بالایی برخوردار هستند چرا که سطوح دسترسی کاربران به واسطه تعیین نقش تعیین می گردد.

در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تلاش بر این بوده است تا شما را با نقش ها در وردپرس و نحوه تعریف نقش پیش فرض کاربر تازه در وردپرس آشنا کنیم. بدین ترتیب می توانید هر نقشی که بیشتر به با آن سروکار دارید را به عنوان نقش پیش فرض انتخاب کرده و تا زمانی که نیازی به نقش های دیگر نیست از همان به عنوان نقش ثابت وب سایت خود استفاده کنید. در صورت داشتن هرگونه سوال یا ابهامی در خصوص نکات گفته شده در این مقاله می توانید از طریق بخش دیدگاه های همین مقاله با ما همراه باشید.

آموزش رایگان وردپرس

نوشته آموزش نحوه تغییر نقش پیش فرض کاربر تازه در وردپرس اولین بار در پایگاه دانش میزبان‌فا پدیدار شد.

آموزش پاکسازی اطلاعات شخصی در وردپرس

$
0
0

با پیشرفت تکنولوژی تمایل افراد به داشتن فعالیت در دنیای اینترنت بیش از پیش شده است. به همین دلیل افراد به دنبال خرید دامنه مناسب و در ادامه این مسیر خرید هاست با کیفیت هستند. در واقع خرید هاست وردپرس می تواند بهترین انتخاب برای کسانی باشد که قصد دارند وب سایت وردپرسی خود را راه اندازی نمایند. بعد از پشت سر گذاشتن تمامی این مسیر زمان آن می رسد که با مدیریت درست و اصولی وب سایت خود را راه اندازی و عملکرد آن را بهبود بخشید. در این مسیر این احتمال وجود دارد که شما نیاز پیدا کنید برای بهبود عملکرد از قابلیت جدید وردپرس، یعنی پاکسازی اطلاعات شخصی در وردپرس استفاده کنید. در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تصمیم داریم به شما بگوییم که قابلیت پاکسازی اطلاعات شخصی در وردپرس چیست و به چه نحوی می توان اقدام به حذف اطلاعات شخصی در وردپرس نمود.

موضوعاتی که در این مقاله به آنها پرداخته خواهد شد، به شرح ذیل است:

پاکسازی اطلاعات شخصی در وردپرس چیست؟

در راستای تلاش برای بالاتر بردن امنیت اطلاعات، وردپرس قابلیت جدیدی تحت عنوان حذف اطلاعات شخصی را به پیشخوان خود اضافه کرده است. با کمک قابلیت حذف اطلاعات شخصی در وردپرس مدیران این امکان را خواهند داشت به راحتی اقدام به حذف تمامی داده های شخصی موجود از یک کاربر از روی وردپرس خود نمایند. بدین ترتیب بنا به صلاح دید مدیران سطح بالاتر اطلاعات مربوط به هر یک از کاربران را می تواند حذف کرده و این موضوع زمانی اهمیت خود را نشان می دهد که به هر دلیلی یک مشکل امنیتی به وجود آمده باشد.

نکته: در نظر داشته باشید که در صورت تایید درخواست حذف اطلاعات شخصی در وردپرس دیگر امکان تغییر و بازگشت آن وجود نخواهد داشت.

پاک کردن اطلاعات شخصی به هیچ عنوان سبب نمی شود که این اطلاعات از نسخه بکاپ وردپرس شما یا فایل های آرشیو شده نیز پاک شود. زمانی که قصد دارید از این ابزار وردپرس در کنار بکاپ گیری خودکار یا آرشیو اطلاعات استفاده کنید، بهتر است در هنگام بازیابی اطلاعات کاربر مورد نظر دقت لازم را داشته باشید. یعنی اگر قصد دارید یک نسخه آرشیو شده از وب سایت خود را بازیابی کنید، باید درخواست حذف اطلاعات شخصی را دوباره ارسال نمایید.

نحوه پاکسازی داده شخصی در وردپرس

نکته: در نظر داشته باشید که در این قسمت بخشی تحت عنوان «زباله دان» وجود ندارد و در صورت حذف اطلاعات شخصی یک کاربر در وردپرس امکان بازگردانی آن وجود ندارد. به منظور پاکسازی اطلاعات شخصی در وردپرس باید مسیر زیر را به شکلی دقیق دنبال کنید:

  1. اولین کاری که باید به منظور تکمیل فرآیند پاکسازی داده شخصی در وردپرس انجام دهید این است که با وارد کردن اطلاعات ورود خود و با استفاده از آموزش ورود به وردپرس وارد پیشخوان وردپرس وب سایت خود شوید.
  2. سپس در پیشخوان وردپرس و از طریق منو «ابزارها» زیر منو «پاکسازی اطلاعات شخصی» را انتخاب نمایید.
    پاکسازی اطلاعات شخصی در وردپرس چیست؟
  3. با کلیک روی این گزینه وارد صفحه ای همانند تصویر زیر می شوید. در این صفحه باید نام کاربری یا آدرس ایمیل فرد مورد نظر را در فیلد موجود وارد کرده و سپس روی دکمه «ارسال درخواست» کلیک کنید.
    نحوه پاکسازی داده شخصی در وردپرس
  4. با پشت سر گذاشتن مرحله قبل آدرس ایمیل کاربر مورد نظر در جدول پایین نشان داده شده و وضعیت نیز در حالت «در انتظار» قرار می گیرد.
    پاکسازی اطلاعات شخصی در وردپرس
  5. در این مرحله ایمیلی برای آدرس ایمیل وارد شده ارسال می شود. در این ایمیل لینکی قرار گرفته است که به منظور تایید درخواست پاکسازی اطلاعات شخصی در وردپرس باید روی آن کلیک نمایید.
    حذف اطلاعات شخصی در وردپرس چیست؟
  6. بعد از تایید درخواست از طریق ایمیل پیغامی همانند تصویر زیر به شما نشان داده می شود.
    آموزش پاکسازی داده شخصی در وردپرس
  7. حال دوباره باید وارد صفحه پاکسازی اطلاعات شخصی وردپرس شوید. خواهید دید که وضعیت به حالت «تایید شده» تغییر کرده و «گام بعدی نیز «پاک سازی اطلاعات شخصی» است. پس روی لینک «پاکسازی اطلاعات شخصی» کلیک کنید.
    آموزش نحوه پاکسازی داده شخصی در وردپرس
  8. در مرحله آخر اطلاعات شما حذف شده و وضعیت در حالت «تکمیل شده» قرار می گیرد. گام های بعدی نیز «حذف درخواست» خواهد بود که با کلیک روی آن درخواست از لیست نمایش داده شده در جدول حذف خواهد شد.
    آموزش نحوه پاکسازی داده شخصی در وردپرس

نکته: بعد از قرار گرفتن آدرس ایمیل در جدول و در تمامی مراحل فوق حتی در مرحله «در انتظار» شما می توانید با کلیک روی لینک «حذف اجباری داده های شخصی» اقدام به حذف تمامی اطلاعات موجود از کاربر مورد نظر از روی دیتابیس وردپرس خود نمایید.

چگونگی پاکسازی داده شخصی در وردپرس

اگر به هر دلیل قبل از تایید کامل حذف درخواست و طی کردن مراحل فوق تصمیم گرفتید درخواست خود را حذف کنید می توانید به شکل زیر عمل کنید:

  1. در گام اول درخواست مورد نظر خود را انتخاب کنید.
  2. سپس از طریق باکس «کارهای دسته جمعی» و از طریق گزینه هایی که نمایش داده می شود، گزینه «حذف درخواست ها» را انتخاب کرده و سپس روی دکمه «اجرا» کلیک کنید.
    آموزش پاکسازی داده شخصی در وردپرس

نکته: اگر به هر دلیلی ایمیل تایید درخواست برای شما ارسال نشد، همانند توضیحات حذف درخواست ها عمل کنید اما به جای گزینه حذف درخواست ها، گزینه «ارسال دوباره تاییدیه درخواست ها» را انتخاب نمایید.

در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا هدف ما این بود تا با ارائه یک آموزش جامع در زمینه پاکسازی کامل اطلاعات شخصی از دیتابیس وردپرس همراه شما عزیزان باشیم. بدین ترتیب شما این امکان را دارید که به بهترین شکل ممکن وب سایت خود را مدیریت کرده و در صورت نیاز به پاکسازی اطلاعات شخصی افراد مختلف در وردپرس خود عملکرد و امنیت وب سایت خود را بهبود ببخشید. در صورت داشتن هرگونه سوال یا ابهامی در خصوص حذف اطلاعات شخصی در وردپرس می توانید از طریق بخش دیدگاه ها همین مقاله با ما همراه باشید.

آموزش رایگان وردپرس

نوشته آموزش پاکسازی اطلاعات شخصی در وردپرس اولین بار در پایگاه دانش میزبان‌فا پدیدار شد.


آموزش رفع خطای پرونده style.css را کم دارد هنگام نصب قالب

$
0
0

امروزه بیشتر افراد تمایل دارند که از قالب های آماده موجود برای زیباتر کردن ظاهر وب سایت خود استفاده کنند. به همین دلیل آنها بعد از مشخص کردن یک دامنه و خرید هاست و در نهایت راه اندازی یک سیستم مدیریت محتوا مناسب مثل وردپرس، اقدام به نصب یک قالب جذاب روی آن می کنند. اما نصب قالب گاهاً ممکن است با خطا همراه باشد و همین امر سبب بروز مشکل برای شما شود. یکی از خطاهای متداول وردپس، خطا پرونده style.css را کم دارد است. در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تلاش ما بر این است خطای پرونده style.css را کم دارد که در زمان نصب قالب ممکن است با آن مواجه شوید را بررسی کنیم. همچنین روش رفع این خطا را به صورت کامل و گام به گام نیز به شما آموزش خواهیم داد. پس اگر تمایل دارید با روش رفع این خطای مهم در زمان نصب قالب وردپرس آشنا شوید تا انتهای مقاله با ما همراه شوید.

موضوعاتی که در این مقاله به آنها پرداخته خواهد شد، به شرح ذیل است:

بروز و رفع خطای پرونده style.css را کم دارد هنگام نصب قالب

بروز و رفع خطای پرونده style.css را کم دارد هنگام نصب قالب

یکی از مشکلات رایجی که در هنگام نصب قالب های وردپرس ممکن است برای افراد پیش بیاید خطای «پرونده style.css را کم دارد» می باشد. این ارور هنگامی که شما تلاش می کنید تا قالب مورد نظر خود را آپلود یا نصب نمایید، به شما نشان داده می شود. خیلی از اوقات مشاهده این خطا باعث می شود که شما نگران شده و تصور کنید که قالبی که تهیه کرده اید دچار مشکل است. اما واقعیت این است که بیشتر مواقع این خطا زمانی نمایش داده می شود که شما به شکل نادرستی اقدام به آپلود و نصب قالب مورد نظر خود می نمایید.

در واقع شما می توانید با کمی دقت و دانستن یکسری نکات به راحتی و در کوتاه ترین زمان ممکن مشکل پیش آمده را حل کرده و قالب مورد نظرتان را نصب نمایید. در ادامه به شکل دقیق تر به نحوه رفع خطای پرونده style.css را کم دارد خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید. 🙂

نحوه رفع مشکل پیدا نشدن style.css در قالب وردپرس

خطای پرونده style.css یکی از خطاهایی است که شما با بررسی چند نکته بسیار ساده می توانید از بروز آن جلوگیری نمایید. برای اینکه با این ارور در حین تلاش برای نصب قالب موردنظرتان روی وردپرس رو به رو نشوید، باید موارد زیر را یک به یک بررسی نمایید:

  • اطمینان حاصل کنید که قالب وردپرسی است.
  • فایل قالب نصبی باید فشرده باشد.
  • روی فایل فشرده قالب پسوردی قرار نگرفته باشد.
  • داخل پوشه باید فایل اصلی قالب قرار گرفته باشد.
  • فایل style.css باید در مسیر اصلی قالب باشد.

اگر در خصوص نصب قالب وردپرس سوالی دارید می توانید راهنمای گام به گام زیر را مطالعه نمایید.

آموزش نحوه نصب قالب وردپرس

1. اطمینان حاصل کنید که قالب وردپرسی است

اولین نکته ای که باید در هنگام دریافت یک قالب و تلاش برای نصب آن روی وردپرس خود در نظر بگیرد این است که قالب انتخابی وردپرسی باشد. گاهی ممکن است شما یک قالب را انتخاب کنید اما آن قالب برای وردپرس طراحی نشده باشد و در نتیجه در هنگام نصب آن با خطا رو به رو شوید. پس در اولین گام باید از اینکه قالبی مناسب برای نصب روی وردپرس را انتخاب کرده اید، اطمینان حاصل کنید.

نحوه رفع مشکل پیدا نشدن style.css در قالب وردپرس

2. فایل قالب نصبی باید فشرده باشد

موضوع دیگری که باید در هنگام تلاش برای نصب یک قالب جدید به آن توجه داشته باشید این است که فرمت فایل مورد نظرتان باید به صورت zip. باشد. خیلی از اوقات افراد در هنگام فشرده کردن فایل قالب از فرمت های دیگر استفاده می کنند و این موضوع می تواند برای آنها مشکل ساز شود. وردپرس تنها فرمت فشرده zip. را می پذیرد. پس در اولین گام به این موضوع دقت کنید که فرمت فایل قالب درست باشد.

3. روی فایل فشرده قالب پسوردی قرار نگرفته باشد

یکی دیگر از موضوعاتی که می تواند در زمینه نصب قالب روی وردپرس شما را دچار مشکل کند، داشتن پسورد روی فایل فشرده قالب است. این مشکل بیشتر زمانی پیش می آید که شما تصمیم بگیرید فایلی که دانلود کرده اید را به صورت مستقیم روی وردپرس خود آپلود نمایید. از آنجایی که خیلی از اوقات وب سایت هایی که فایل قالب را برای دانلود گذاشته اند ممکن است روی فایل های دانلودی خود رمز گذاشته باشند، در صورت آپلود مستقیم این فایل با خطا پرونده style.css را کم دارد در هنگام نصب قالب مواجه می شوید. برای حل این مشکل بهتر است که یکبار فایل را از حالت فشرده خارج کرده و خودتان دوباره با فرمت zip. آن را فشرده سازی نمایید.

رفع مشکل پیدا نشدن style.css در قالب وردپرس4. داخل پوشه باید فایل های اصلی قالب قرار گرفته باشد

معمولا در فایل های دانلودی شما در کنار فایل اصلی فایل های دیگری مثل راهنما، آموزش تصویری، لایسنس و موضوعات جانبی دیگری را نیز مشاهده خواهید کرد. اگر فایل فشرده ای که روی وردپرس خود آپلود می کنید این فایل ها را نیز درون خود داشته باشد، در هنگام تلاش برای نصب قالب با خطا مواجه می شوید. برای رفع این مشکل باید در ابتدا فایل دانلودی را از حالت فشرده خارج کرده و پوشه مربوط به قالب مورد نظرتان را پیدا کنید. سپس همان پوشه را دوباره با فرمت zip. فشرده و آپلود نمایید.

5. فایل style.css باید در مسیر اصلی قالب باشد

یکی دیگر از دلایلی که برای مشکل پیدا نشدن style.css در قالب وردپرس می توان در نظر گرفت این است که فایل style.css در مسیر اصلی قالب قرار نگرفته است. این فایل باید دقیقاً در پوشه اصلی قالب باشد و در صورتی که در جایی دیگر قرار گرفته باشد، شما با خطا در هنگام نصب مواجه می شوید. برای رفع این مشکل تنها کافی است فایل style.css را پیدا کرده و به مسیر اصلی قالب برگردانید.

در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا سعی کرده ایم با ارائه آموزشی کامل در زمینه خطای پرونده style.css را کم دارد هنگام نصب قالب و روش رفع آن در این مسیر در کنار شما همراهان عزیز باشیم. در صورتی که در این زمینه به مشکلی برخورده یا سوال و ابهامی برایتان پیش آمده است، از طریق بخش دیدگاه های این مقاله با ما همراه باشید.

آموزش رایگان وردپرس

نوشته آموزش رفع خطای پرونده style.css را کم دارد هنگام نصب قالب اولین بار در پایگاه دانش میزبان‌فا پدیدار شد.

آموزش ساخت منو در وردپرس

$
0
0

ساخت فهرست در وردپرس در واقع امکان ساخت همان منوهای سایت ما است که با استفاده از آن می توانیم یک مسیر برای دسترسی ساده ‌تر کاربران به صفحات مختلف را فراهم کنیم. این صفحات می توانند در قالب دسته ‌بندی، برگه‌ های سایت، نوشته خاص و … باشند که در وردپرس به عنوان فهرست یا منو شناخته می شوند. فهرست ‌ها یا همان منوهای وردپرس می توانند در بخش‌ های گوناگونی از سایت بسته به کدنویسی انجام گرفته روی قالب انجام بگیرند که عمده ‌ترین بخش برای منوها، هدر سایت و ستون های کناری خواهد بود. با ساخت فهرست در وردپرس این امکان برای شما فراهم خواهد شد تا لینک‌ های خودتان را به صورت زیر منوهای متعددی تعریف کرده و در سایت نمایش دهید. حال که با مفهوم کلی از فهرست ‌ها در وردپرس آشنا شدید در ادامه این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا به آموزش ساخت منو در وردپرس و همچنین تغییر آنها در وردپرس می ‌پردازیم. پس تا انتها همراه ما باشید.

با استفاده از فهرست ‌ها، می توانید در سایت خودتان منوهای متنوعی ایجاد کنید و آنها را در بخش ‌های مورد نظر نمایش دهید. منوهایی که با استفاده از این امکان ایجاد می ‌شوند، می توانند دارای چندین مرحله باشند که این مراحل در وردپرس با عنوان زیرمنو شناخته می شوند. به عبارت دیگر منوهای وردپرس مشابه ul و li در زبان html هستند که به صورت یک لیست چند گزینه‌ ای می توانید چند منوی اصلی تعریف کرده و برای هر کدام از این منوها نیز یک زیر منو انتخاب کنید.

نکته: برای اینکه به بخش فهرست ها دسترسی داشته باشید، باید نقش کاربری مدیر کل را داشته باشید. برای ساخت منو و مدیریت فهرست های وردپرس باید به شکل زیر پیش بروید:

  1. در ابتدا به کمک آموزش ورود به پیشخوان وردپرس و با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور خود وارد پیشخوان وردپرس شوید.
  2. سپس در پیشخوان از طریق منو «نمایش» روی زیر منو «فهرست ها» کلیک کنید.آموزش ساخت منو در وردپرس
  3. با مراجعه به این بخش با صفحه زیر مواجه خواهید شد. در این مرحله لازم است اقدام به ساخت فهرست در وردپرس کنید تا بتوانید اولین فهرست خودتان را داشته باشید. برای اینکار باید در فیلد قرار گرفته در رو به روی «نام فهرست» اسمی که برای فهرست خود در نظر گرفته اید را وارد کرده و سپس روی «ساخت فهرست» کلیک کنید.
    آموزش ساخت فهرست در وردپرس و تغییر منو در وردپرس
    🟢🔵 نکته: در نظر داشته باشید که بسته به قالبی که از آن استفاده می کنید امکان استفاده از یک یا چند نوع فهرست در سایت برای شما وجود خواهد داشت. به عنوان نمونه می توانید همزمان از چند فهرست در بخش ‌های هدر سایت، منوی بالایی سایت، سایدبار چپ یا راست و فوتر سایت استفاده کرده و از هر یک از مکان ‌هایی که در قالب برای نمایش فهرست تعیین شده برای موارد مورد نظر استفاده نمایید.
    بعد از ساخته شدن فهرست خواهید دید که منوی سمت راست به نام «افزودن گزینه های فهرست» که شامل «برگه ‌ها»، «نوشته ‌ها»، «پیوندهای دلخواه»، «دسته‌ها» و … است برای شما فعال و در زیر فهرست ساخته شده هم تنظیمات مربوط به یک فهرست نمایش داده می شود.
    مدیریت فهرست ها در وردپرس
  4. همانطور که در تصویر بالا مشاهده می کنید برای ساخت هر فهرست در وردپرس این بخش از تنظیمات به شما نشان داده خواهد شد که در مرحله اول قبل از هر کاری برای افزودن لینک ‌های دلخواه به فهرست باید تکلیف آنها را مشخص کنید.
    • اضافه شدن خودکار برگه‌ها: در صورت فعال بودن این گزینه هرگاه که یک برگه جدید در وردپرس ایجاد و در سایت منتشر کنید به صورت خودکار و بدون اینکه شما کاری انجام دهید به این فهرست اضافه خواهد شد. در صورتی که تمایل ندارید برگه‌های گوناگونی که در سایت اضافه می کنید به فهرست اضافه شوند این گزینه را به حالت غیرفعال باقی بگذارید.
    • نمایش موقعیت: این گزینه نیز برای تعیین موقعیت نمایش فهرست مورد استفاده قرار می گیرد که بسته به قالب شما می تواند شامل گزینه‌های دیگری هم باشد. بنابراین برای اینکه فهرستی که ایجاد می‌کنید در چه بخشی از سایت باید نمایش داده شود از این قسمت یکی از آنها را انتخاب کنید. در این مثال قالب رایگان وردپرس استفاده شده که امکان نمایش دو نوع فهرست را در اختیار ما قرار می دهد. یکی برای فهرست اصلی و دیگری برای نمایش شبکه‌های اجتماعی که در صورت انتخاب هر کدام از این گزینه‌ها فهرست مورد نظر در مکان تعیین شده نمایش داده می شود.

به منظور اضافه کردن منو جدید به فهرست وردپرس باید مشابه تصویر زیر روی دکمه «تنظیمات صفحه» کلیک کنید و سپس هر یک از بخش‌ هایی که می خواهید تا برای افزودن در فهرست مشابه چیزی که در ستون سمت راست تصویر قبل وجود دارد، نمایش داده شده را انتخاب نمایید. برای اینکار تنها کافی است تیک گزینه مورد نظر را فعال نمایید.

نحوه اضافه کردن منو جدید در فهرست وردپرس

🟢🔵 نکته: بسته به افزونه ‌ها و پست ‌تایپ ‌های مختلفی که دارید می توانید موارد بیشتری را از بخش تظیمات انتخاب کنید تا در فهرست‌ها نمایش داده شوند.

حال برای اضافه کردن منوی جدید به فهرست ساخته شده است کافی است به ترتیب زیر عمل کنید.

  1. ابتدا از قسمت جعبه ‌ها روی برگه‌ ها، دسته ‌ها، برچسب ‌ها، پیوندهای دلخواه و… که قصد دارید تا هر یک از آنها را به فهرست مورد نظر خودتان اضافه کنید، کلیک کنید تا به صورت دسته‌ ای به شما نمایش داده شوند.
  2. سپس مشابه تصویر زیر هر یک از آنها را که قصد دارید تا به فهرست شما اضافه شوند را انتخاب نمایید و روی دکمه «افزودن به فهرست» کلیک کنید و چند لحظه‌ای منتظر باشید تا فهرست اضافه شده و در سمت چپ در زیر عنوان «ساختار فهرست» به شما نمایش داده شوند.نحوه اضافه کردن منو جدید در فهرست وردپرس
  3. حال کافی است روی دکمه «ذخیره فهرست» کلیک کنید تا فهرست در سایت نمایش داده شود.
  4. با کلیک روی باکس ایجاد شده در بخش «ساختار فهرست» می توانید «نشانی اینترنتی» و «متن» را نیز بررسی و در صورت تمایل تغییر دهید.
    اضافه کردن منو جدید در فهرست وردپرس

نکته: همانطور که می ‌بینید در قسمت برگه ‌ها سه سربرگ با عناوین تازه ‌ترین ‌ها، دیدن همه و جستجو وجود دارد که با کلیک روی هر یک از این تب ‌ها می توانید دسترسی سریع تری به برگه مورد نظر که قصد دارید به فهرست اضافه کنید داشته باشید. برای دسته ‌ها، برچسب ‌ها، نوشته ‌ها و… نیز می توانید به همین شکل عمل کرده و آیتم‌ های موجود در هر کدام از آنها را با استفاده از این سه تب به راحتی پیدا کرده و به فهرست خودتان اضافه کنید.

یکی دیگر از قابلیت ‌هایی که می توانید بعد از ساخت فهرست در وردپرس از آن استفاده کنید، این است که با ابزاری که به صورت پیش فرض در وردپرس وجود دارد خصوصیات پیشرفته به منوی خودتان اضافه کنید. برای این منظور باید به شکل زیر عمل کنید:

  1. در ابتدا باید روی باکس «تنظیمات صفحه» که در بالای صفحه در سمت چپ قرار دارد، مراجعه کرده و سپس همانند تصویر از طریق بخش «نمایش خصوصیات پیشرفته فهرست» مواردی که قصد دارید تا آنها را برای برای منو های خود مدیریت کنید را فعال کنید.
    تغییر خصوصیات پیشرفته در فهرست وردپرسدر حال حاضر شما می توانید ویژگی ‌های زیر را برای آیتم‌ های اضافه شده به فهرست وردپرس شخصی سازی و مدیریت کنید:
    • هدف پیوند: این گزینه امکان تعیین باز کردن لینک در زبانه جدید را به شما خواهد داد. با فعال کردن تیک این گزینه از فهرست قادر خواهید بود تا کاری کنید وقتی کاربر روی منو کلیک کرد، لینک در پنجره جدیدی باز شود. پیشنهاد می ‌کنم در صورتی که منوهای شما به سایت دیگری لینک داده می شوند حتما از این گزینه استفاده کنید تا بانس ریت سایت خودتان را کنترل کنید.
      نرخ پرش یا bounce rate وب سایت چیست؟
    • صفت عنوان: این گزینه به شما این امکان را خواهد داد تا نام دلخواهی را برای منوی مورد نظر وارد کنید. نام انتخاب شده به عنوان title برای لینک مورد نظر در منو اضافه می شود.
    • کلاس CSS: اگر در برخی سایت ‌ها دقت کرده باشید هر یک از منوهای موجود در فهرست دارای رنگ متفاوتی هستند. این رنگ‌ ها با استفاده از این بخش اضافه می شوند. برای این کار کافی است نام کلاسی که در فایل استایل شما برای رنگ ‌بندی منو مورد استفاده قرار گرفته است را وارد کنید. به عنوان نمونه اگر در فایل استایل کلاسی برای منو با عنوان menu-class-social تعریف شده باشد که با استفاده از آن رنگ منوی شبکه‌ های اجتماعی متفاوت باشد، می توانید با وارد کردن آن در فیلد مربوطه، رنگی که در استایل تعیین شده را استفاده کنید.
    • پیوندهای هم‌ سو (XFN): این بخش هم برای تعیین نوع لینک ‌ها به صورت follow و یا nofollow هستند که کافی است با وارد کردن یکی از گزینه‌های ذکر شده نوع ساختار پیوند را مشخص کنید. در صورت خالی بودن این گزینه حالت کلیه لینک ‌ها در ساختار پیش فرض روی حالت Follow قرار دارد.
    • توضیح: در بخش توضیح می توانید توضیح کوتاهی برای منوی ساخته شده خودتان وارد کنید. این توضیح تنها زمانی به نمایش در می آید که قالب شما از این امکان پشتیبانی نماید.
  2. در زیر تصویری از بخش ‌های توضیح داده شده برای منوی ساخته شده را مشاهده می ‌کنید که می توانید بر همین اساس تنظیمات پیشرفته برای منوی خودتان را سفارشی ‌سازی کنید.
    خصوصیات پیشرفته در فهرست وردپرس
  3. در نهایت بعد از اینکه منوی شما به صورت کامل تکمیل شد، می توانید با کلیک روی دکمه «ذخیره فهرست» آن را منتشر کنید.

همانطور که در ابتدای مقاله اشاره ای داشتیم می توانید تا با استفاده از خاصیت کشیدن و رها کردن منوهای ساخته شده را به صورت زیرمنو ایجاد کنید و برای هر منو مادر چندین منو فرزند انتخاب نمایید. برای هر یک از این فرزندها نیز قادر خواهید بود تا مجدداً چندین فرزند دیگر تعیین کنید تا در سایت نمایش داده شوند. به این صورت که با بردن نشانگر ماوس روی منوهای مادر به ترتیب منوهای فرزند نمایش داده شوند و یا اینکه اگر فهرست شما در سایدبار نمایش داده می شود از یک ساختار درختی پیروی کرده و منوهای فرزند در زیر منوهای مادر نمایش داده شوند. بنابراین به منظور تعیین منوی مادر و فرزند کافی است به شکل زیر پیش بروید:

  1. نشانگر ماوس را مشابه تصویر زیر روی منوی مورد نظر گرفته و با کمی جا به جایی آنها را به صورت درختی مرتب کنید و یا به جایگاه دیگری از یک منوی مادر دیگر انتقال دهید. دقت کنید اگر منویی فرزند است باید کمی سمت چپ تر یا داخل تر از منوی بالایی خود یا منوی مادر قرار گیرد.
    مدیریت زیرمنوها در وردپرس
  2. حال بعد از اینکه جایگاه هر آیتم را تغییر دادید و منوهای مادر و فرزند به درستی و دلخواه خودتان مرتب شدند، روی دکمه «ذخیره فهرست» کلیک کنید تا منوی شما ذخیره شده و در نهایت مشابه تصویر زیر به صورت مادر و فرزند نمایش داده شوند. به عنوا مثال در تصویر زیر میزبان فا منوی فرزند یا زیرمنویی از منوی خانه است. در واقع خانه نقش مادر و میزبان فا نقش فرزند دارد.
    مدیریت زیرمنو در فهرست وردپرس و تغییر چیدمان منو وردپرس

حال که کار روی فهرست ‌ها در وردپرس تمام شده و اقدام به ساخت فهرست در وردپرس کردید، بسته به نوع قالب می توانید چند فهرست را در قسمت های مختلف وب سایت خود نمایش دهید. به منظور مدیریت جایگاه ها باید به شکل زیر پیش بروید:

  1. از طریق منو «نمایش» زیر منو «فهرست ها» را انتخاب کنید.
  2. سپس روی تب «مدیریت جایگاه‌ها» کلیک کنید تا صفحه‌ ای مشابه تصویر زیر برای شما نمایش داده شود.
  3. از بین گزینه ‌های موجود فهرستی را که برای بخش‌ های مختلف ساخته اید را انتخاب کنید تا در آن نمایش داده شود.
    مدیریت جایگاه‌ها در فهرست وردپرس
  4. حال بعد از اینکه جایگاه تعیین شده برای فهرست‌های ساخته شده را انتخاب کردید روی دکمه «ذخیره تغییرات» کلیک کنید. منوهای مشخص شده در سایت در مکان تعیین شده نمایش داده می شوند.

نکته: شما می توانید از طریق «مدیریت با پیش نمایش زنده» هم نتیجه کار خود را مشاهده و هم در صورت نیاز تغییرات مورد نظرتان را اعمال نمایید.

آموزش های پیشنهادی ما به شما:

امیدوارم که این آموزش هم مورد توجه و پسند شما قرار گرفته باشد و با استفاده از آن توانسته باشید به راحتی نسبت به آموزش ساخت فهرست در وردپرس و تغییر منو در وردپرس اقدام کنید و هر تعداد فهرست که قالب شما از آن پشتیبانی می کند را شخصی سازی و مدیریت کنید. در صورتی که در رابطه با این آموزش سوالی داشتید و یا مشکلی در هنگام کار با فهرست‌ها دارید می توانید تا در بخش دیدگاه‌ها مطرح کنید تا در کوتاه‌ ترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشیم.

بهترین هاست برای وردپرس

نوشته آموزش ساخت منو در وردپرس اولین بار در پایگاه دانش میزبان‌فا پدیدار شد.

آموزش تغییر سایز تصاویر بندانگشتی در وردپرس

$
0
0

مدیریت یک وب سایت وردپرسی یکی از اهدافی است که بسیاری از علاقه مندان به فعالیت در دنیای اینترنت به آن فکر کرده و برای آن برنامه ریزی دارند. برای راه اندازی یک وب سایت وردپرسی به طور معمول بعد از خرید دامنه و خرید هاست با کیفیت باید اقدامات لازم برای راه اندازی یک وب سایت را داشت. این هاست می تواند از میان پلن های موجود در هاستینگ های مختلف مثل هاست ایران که یک هاست اشتراکی مناسب است یا هاست وردپرس ایرانی که مخصوص وب سایت های وردپرسی می باشد، انتخاب شود. بعد از آن به راحتی می توان با نصب وردپرس وب سایت خود را با این سیستم مدیریت محتوا راه اندازی کرد. اما بعد از این مرحله کار شما تازه آغاز می شود. شما باید به مدیریت برگه ها، مدیریت نوشته ها یا تصاویر درون وب سایت خود بپردازید. در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تصمیم داریم آموزش تغییر سایز تصاویر بند انگشتی در وردپرس را در اختیار شما همراهان عزیز قرار دهیم.

تصویر بند انگشتی یکی از مواردی است که باید در زمینه مدیریت وب سایت وردپرسی خود به آن دقت لازم را داشته باشید. چرا که تصاویر نقش بسیار مهمی روی ظاهر وب سایت شما دارند و اگر به درستی انتخاب و اندازه گذاری نشوند جذابیت بصری وب سایت شما را از بین می برند. به همین دلیل می توانید با کسب دانش لازم در خصوص تنظیمات رسانه در وردپرس و نحوه تغییر سایز تصاویر بندانگشتی به شکلی مناسب این بخش را مدیریت نمایید.

موضوعاتی که در این مقاله به آنها پرداخته خواهد شد، به شرح ذیل است:

آموزش رایگان وردپرس

مدیریت تصاویر بند انگشتی در وردپرس

به طور کلی زمانی که شما یک وب سایت وردپرسی را نصب و راه اندازی می کنید، این امکان را دارید که از 3 سایز مختلف عکس برای مدیریت محتوای صفحات مختلف وب سایت خود استفاده کنید. این سه سایز عبارتند از:

  • تصاویر بند انگشتی
  • تصاویر میانه
  • تصاویر بزرگ

هر یک از این سایزها ویژگی های مربوط به خود را دارند و شما می توانید با مراجعه به بخش تنظیمات رسانه در وردپرس خود تنظیمات مربوط به آنها را انجام داده و با توجه ویژگی های هر یک از تصاویر از آنها در بخش های مختلف وب سایت خود استفاده نمایید. با این وجود باید توجه داشته باشید که مدیریت تصاویر بند انگشتی در وردپرس از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و شما باید اطمینان حاصل کنید که این تصاویر ریسپانسیو بوده و در تمامی قالب ها و وسایل ارتباطی به خوبی نمایش داده می شوند. خوشبختانه فرآیند تغییر سایز تصاویر بند انگشتی در وردپرس تنها چند دقیقه زمان می برد. در ادامه به بررسی دقیق تر این شکل از تصاویر در وردپرس و نحوه مدیریت آنها خواهیم پرداخت.

تصویر بند انگشتی چیست؟

تصاویر بند انگشتی که با نام تصاویر ویژه (featured images) نیز شناخته می شود تصاویری را شامل می شود که برای هر نوشته یا صفحه تعیین می شود. زمانی که شما قالب خود را نصب می کنید این امکان را خواهید داشت که از تصاویر بند انگشتی در بخش های مختلف وب سایت خود مثل صفحات آرشیو، هدر سایت یا بالای هر نوشته استفاده نمایید. در واقع نوع نمایش این تصاویر به قالب شما بستگی دارد و با توجه به هر قالب شما می توانید از این تصاویر در بخش های مختلف استفاده نمایید.

با استفاده از این قابلیت وردپرس شما می توانید به تصاویر بخش های مختلف وب سایت خود ظاهری یکسان دهید و این امر باعث می شود تا وب سایت شما ظاهر زیباتری را داشته باشد. در گذشته لازم بود برای مدیریت تصاویر از افزونه های مختلف موجود در مخزن وردپرس استفاده کرد اما در حال حاضر این قابلیت در خود وردپرس قابل دسترس است و شما به راحتی و تنها با چند کلیک ساده می توانید تصاویر بند انگشتی سایت خود را از طریق بخش تنظیمات رسانه در وردپرس مدیریت نمایید.

نحوه تغییر سایز تصاویر بندانگشتی در وردپرس

اگر می خواهید برای تغییر سایز تصاویر بندانگشتی در وردپرس اقدام کنید، باید مسیر زیر را دنبال نمایید:

  1. در اولین مرحله شما باید برای ورود به پیشخوان مدیریت وردپرس خود، نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمایید.
  2. سپس در پیشخوان وردپرس منو «تنظیمات» را پیدا کرده و زیر منو «رسانه» را انتخاب نمایید.
    نحوه تغییر سایز تصاویر بندانگشتی در وردپرس
  3. در صفحه ای که به شما نمایش داده می شود شما امکان مدیریت سایز تصاویر مختلف به ویژه تصویر بند انگشتی را دارید. سایز تصویر بند انگشتی به صورت پیش فرض 150 در 150 بوده و ظاهری مربعی دارد. اما شما می توانید با توجه به نیاز خود ین سایز را تغییر دهید.
  4. همچنین در بخش اندازه بند انگشتی بخشی تحت عنوان «بریدن تصاویر بند انگشتی» وجود دارد. با استفاده از این بخش شما به وردپرس این دستور را می دهید که تنها سایز بند انگشتی انتخابی شما را در نظر گرفته و هر کسی که آپلود می شود را با توجه به این سایز ببرد. بهتر است برای منظم تر شدن وب سایت خود و یکدست بودن تصاویر تیک این گزینه را فعال کرده و در نهای روی دکمه «ذخیره تغییرات» کلیک کنید.
    مدیریت تصاویر بند انگشتی در وردپرس
  5. بدین ترتیب شما می توانید به راحتی سایز تصاویر بند انگشتی خود را تغییر داده و ازین پس از مشاهده سایز مورد نظر اعمال شده لذت ببرید.

در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تلاش ما بر این بوده است که آموزشی جامع در خصوص بخش تنظیمات رسانه در وردپرس و به ویژه بخش تصویر بند انگشتی سایت در وردپرس ارائه دهیم. با کمک این آموزش شما می توانید با دانش کافی اقدام به تغییر سایز تصاویر بندانگشتی در وردپرس نموده و ظاهر وب سایت خود را مدیریت نمایید. در صورت داشن هر گونه سوال یا ابهامی در خصوص موضوع این مقاله می توانید از طریق بخش دیدگاه ها با ما همراه باشید.

خرید هاست مخصوص وردپرس

نوشته آموزش تغییر سایز تصاویر بندانگشتی در وردپرس اولین بار در پایگاه دانش میزبان‌فا پدیدار شد.

آموزش نحوه نصب قالب در وردپرس

$
0
0

پس از خرید هاست ایران یا خارج و راه اندازی سایت باید توجه ویژه ای چه از لحاظ فنی و کدنویسی و چه از لحاظ ظاهری و طراحی آن داشته باشیم. به هر میزانی که در سایتتون از کدنویسی اصولی و با قاعده استفاده کرده باشید اما ظاهر مناسبی نداشته باشه و به اصطلاح User Friendly نباشه کاربران سایت شما رو نمی‌پسندند و خیلی از اونها بعد از اولین مراجعه به وبسایت سریعا ممکنه خارج شده و دیگه حتی به سایت شما هم برنگردند.  در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا قصد دارم تا به آموزش مدیریت و نصب قالب وردپرس بپردازم تا با استفاده از این آموزش به کلیه اقداماتی که برای  تغییر قالب وردپرس ، آشنایی با محیط سفارشی‌سازی، آشنایی با ویرایشگر قالب و در نهایت نصب قالب وردپرس از بسته نصب آسان و گیت ‌هاب استفاده کنید.

تصور کنید که شما یک فریلنسر و آزادکار هستید و حالا تصمیم گرفتید تا اتاق کارتون را به شکلی که برای کار شما مناسب باشه تغییر چیدمان بدین مطمئنا اگر هر وسیله‌ای که توی اتاق هست در جای نامناسبی باشه به درستی نمیتونید کار کنید و حواس شما رو پرت خواهد کرد، از سوی دیگه یک بی نظمی به وجود میاد که وقتی اتاق کار بقیه را با خودتون مقایسه کنید کاملا از طرح و چیدمانی که برای اتاق خودتون در نظر گرفتید ناامید خواهید شد. بنابراین در یک وبسایت هم باید به همین شکل عمل کنید و از قالب و پوسته مناسب در اون استفاده کنید تا کاربران از طراحی انجام شده نهایت لذت را داشته باشند و ازش استفاده کنند.

آموزش نصب قالب وردپرس روی هاست

بخشی تحت عنوان پوسته ها برای نصب قالب، شخصی سازی و فعال و غیر فعال کردن قالب ها در پیشخوان وردپرس وجود دارد. با مراجعه به این بخش لیستی از قالب‌های موجود در سایت خودتونو مشاهده می‌کنید که در ادامه به بررسی همه این موارد خواهم پرداخت. از طریق بخش پوسته ها قادر هستید که:

  • هر کدوم از قالب‌هایی که قصد دارید استفاده کنید به راحتی با استفاده از دکمه فعال کردن اونو فعال کنید تا ظاهر سایت شما تغییر داده بشه.
  • با استفاده از دکمه سفارشی‌سازی بر اساس تنظیماتی که قالب شما در این بخش در اختیارتون قرار میده اقدام به شخصی سازی تمامی بخش‌های قالب خودتون بکنید.
  • و…

حتما دقت داشته باشید اگر بسته نصبی آسان در اختیار دارید دیگر نیازی به نصب وردپرس نیست و روال نصب با این آموزش متفاوت خواهد بود. در صورت داشتن بسته نصبی آموزش های زیر را مطالعه نمایید. در صورتی که حین نصب با مشکلی مواجه شدید راهنمای تصویری رفع مشکلات موجود در نصب بسته نصبی وردپرس را دنبال نمایید.

راه‌اندازی بسته نصبی قالب وردپرس در هاست سی پنل راه اندازی بسته نصبی قالب وردپرس در هاست دایرکت ادمین

بخش مدیریت قالب های وردپرس

اولین قدم برای مدیریت قالب و یا همون پوسته وردپرس اینه که به صفحه اختصاص داده شده برای اون مراجعه کنید. بنابراین مراحل زیر را دنبال نمایید:

  1. به کمک آموزش ورود به مدیریت وردپرس و با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور، وارد پیشخوان وردپرس شوید.
  2. سپس به مسیر نمایش> پوسته‌ها مراجعه کنید.
    آموزش نحوه نصب قالب در وردپرس
  3. در صفحه باز شده لیستی از تمام قالب های نصب شده روی وردپرس را مشاهده می کنید. به صورت پیش فرض همراه وردپرس چند قال نیز نصب و در اختیار شما قرار می گیرد.
    آموزش تغییر قالب وردپرس و نصب قالب وردپرس
  4. همونطور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید در این صفحه قادر هستید تا به مدیریت هر یک از قالب‌هایی که روی سایت فعال هستند بپردازید و یا اینکه با استفاده از بخش‌های افزودن پوسته تازه قالب جدیدی را به وردپرس اضافه کنید و از اون استفاده کنید. در ادامه نحوه نصب قالب روی وردپرس را تشریح خواهیم کرد.

آموزش نصب و تغییر قالب وردپرس

برای تغییر قالب وردپرس ابتدا باید قالب خودتون را در هاست بارگزاری کنید و بعد از اینکه قالب شما آپلود شد اقدام به فعال سازی اون کنید. به صورت کلی برای نصب قالب وردپرس دو راهکار پیش روی شما خواهد بود. که شامل موارد زیر هستند.

  1. نصب قالب از مخزن وردپرس
  2. نصب قالب سفارشی

1- نصب قالب از مخزن وردپرس

برای نصب قالب از مخزن وردپرس که در آدرس wordpress.org/themes در دسترس قرار داره میتونید تا بر اساس انواع دسته‌بندی و فیلتر کردن ویژگی‌های گوناگون یک قالب اقدام به جستجو کرده و قالب مد نظر خودتون را پیدا کنید. البته از اونجایی که ما کاربر فارسی زبان هستیم باید حتما از قالب‌های راست‌چین شده استفاده کنیم بنابراین باید از فیلتر پشتیبانی از زبان‌های راست به چپ برای پیدا کردن پوسته‌هایی که راست‌چین شده هستند استفاده کنیم. اما اگر قالبی که اونو پسندیدید راست‌چین شده نبود میتونید تا خودتون اقدام به راست‌چین و فارسی سازی اون کنید. برای نصب قالب از مخرن وردپرس میتونید به ترتیب زیر عمل کنید.

  1. ابتدا به مسیر نمایش> پوسته‌ها مراجعه کنید.
  2. روی دکمه افزودن کلیک کنید تا به صفحه زیر هدایت شوید.
    آموزش فعال کردن قالب وردپرس
  3. با استفاده از گزینه‌های ویژه، محبوب، تازه ترین، علاقه‌مندی‌ها و یا فیلد جستجو اقدام به یافتن قالب مد نظر در دسته‌بندی‌های دلخواه خودتون بکنید تا قالبی که مد نظر شما هستش رو پیدا کنید و یا اینکه روی دکمه صافی خصوصیات کلیک کنید تا پنجره زیر برای شما نمایش داده بشه.
  4. از میان ویژگی‌های موجود قالبی که میخواید ویژگی‌های تعیین شده را داشته باشد را پیدا کنید.
    دانلود قالب رایگان وردپرس
  5. حالا همونطور که در صفحه مشاهده می‌کنید بر اساس فیلترهایی مثل حالت قالب و تعداد ستون آن، ویژگی های قالب و موضوع قالب به دنبال قالب‌هایی که چنین ویژگی‌هایی را دارند بگردید تا قالب مد نظر خودتون را پیدا کنید.
    دانلود قالب رایگان وردپرس
  6. حالا بعد از اینکه قالب دلخواهتون را پیدا کردید می‌توانید تا با بردن نشانگر ماوس روی قالب مورد نظر نسخه پیش‌نمایش اونو مشاهده کنید و یا اینکه با کلیک روی دکمه نصب قالب مورد نظر رو نصب کرده و پس از فعال سازی ظاهر سایت رو به قالب جدید تغییر دهید.
  1. دقت داشته باشید بعد از کلیک روی دکمه نصب، فرآیند نصب آغاز می گردد و پس از ان دکمه به “فعال نمایید” تغییر می یابد. این بار وی دکمه فعال نمایید کلیک کنید.

اکنون قالب رایگانی که از مخزن وردپرس انتخاب کردید برای شما نصب و راه اندازی شد. این روش مناسب اشخاصی بود که تمایل داشتند از مخزن وردپرس قالبی را انتخاب و نصب کنند.

2- نصب قالب سفارشی

برای نصب قالب سفارشی که خودتون اونو طراحی کردید، از فروشگاه‌های قالب وردپرس خریداری کردید یا دانلود کرده بودید و روی سیستمتون ذخیره داشتید هم کافیه تا از قسمت افزودن پوسته تازه قالب خودتون را آپلود کرده و بعد از اتمام آپلود اقدام به فعال سازی و استفاده از قالب مورد نظر کنید. برای این منظور به ترتیب مراحل زیر عمل کنید.

  1. ابتدا به مسیر نمایش> پوسته‌ها مراجعه کنید و روی دکمه افزودن پوسته تازه کلیک کنید.
    آموزش تغییر قالب وردپرس و نصب قالب وردپرس
  2. سپس در صفحه بعدی روی دکمه بارگزاری پوسته کلیک کنید تا قسمت آپلود قالب برای شما باز شود.
  3. روی دکمه Choose File کلیک کنید و قالب مورد نظر خودتون که اونو خریداری و یا دانلود کردید و در قالب یک فایل با فرمت Zip. هستش رو از رایانه خودتون انتخاب کنید. حالا بعد از انتخاب فایل روی دکمه هم‌اکنون نصب کن کلیک کرده و بسته به حجم قالب منتظر بمونید تا قالب شما آپلود شود.
    نصب قالب در وردپرس
  4. بعد از آپلود قالب به صفحه بعدی هدایت خواهید شد که در اون میتونید روی دکمه‌های پیش‌نمایش زنده و یا فعال کردن کلیک کنید تا نسخه نمایشی قالب را مشاهده کنید.
    نصب قالب در وردپرس
  5. در صورت نبود مشکلی در قالب با کلیک روی دکمه فعال کردن پوسته مورد نظر رو برای نمایش در سایت انتخاب کنید.

آموزش شخصی سازی قالب وردپرس

با استفاده از گزینه سفارشی سازی قالب قادر خواهید بود تا بخش‌های مختلف قالب را ویرایش و شخصی سازی کنید. گزینه سفارشی سازی در وردپرس درواقع یه بخش کلی هستش که امکان دسترسی به تغییرات در ابزارک‌های استفاده شده در قالب، تغییر تنظیمات مربوط به عنوان و توضیحات سایت، تغییر پس زمینه، تغییرات فهرست و منو در وردپرس، انتخاب برگه و یا نوشته برای صفحه اصلی، تعریف استایل دلخواه و… را در قالب خودتون اعمال کنید. بنابراین برای این منظور ابتدا به مسیر نمایش> سفارشی‌سازی مراجعه کنید و سپس مشابه تصویر زیر با مراجعه به هر یک از بخش‌های ذکر شده اقدام به ویرایش و شخصی سازی اون کنید.

سفارشی سازی قالب

قابلیت دیگه‌ای که بخش سفارشی سازی پوسته در اختیار شما قرار میده اینه که با کلیک روی آیکون‌های موبایل، تب‌لت و دسکتاپ میتونید تا سایت رو برای اندازه نمایشگرهای تعیین شده مشاهده کنید تا ببینید قالب شما در چه حدی استاندارد شده هستش و آیا برای انواع نمایشگرها به صورت ریسپانسیو طراحی شده است یا خیر!

چگونه قالب وردپرس را ویرایش کنیم؟

با استفاده از ویرایشگر قالب وردپرس هم قادر خواهید بود تا به فایل‌های مربوط به قالب دسترسی داشته و اونها را ویرایش کنید. این بخش از اهمیت بالایی برخوردار هستش و اگر هر گونه تغییری در قالب اعمال می‌کنید حتما یک نسخه کپی از تمامی فایل‌های قالب به عنوان نسخه پشتیبان داشته باشید تا در صورت بروز مشکل بتونید سریعا اون را برطرف کنید. برای تغییر و ویرایش قالب وردپرس از این بخش به مسیر نمایش> ویرایشگر پوسته در پیشخوان وردپرس وارد شوید.

ویرایش قالب وردپرس

سپس نسبت به ویرایش بخش‌های مختلف قالب که میتونه شامل هدر، فوتر، سایدبار، نوشته‌ها، برگه‌ها، فانکشن قالب و… باشه اقدام کنید.

ویرایش قالب وردپرس

به صورت پیشفرض با مراجعه به این قسمت قالبی که روی سایت فعال هستش برای ویرایش در دسترس شما قرار میگیره اما اگر قصد ویرایش قالبی رو دارید که رو سایت فعال نیست میتونید از بخش پوسته‌ای را برای ویرایش برگزینید اونو انتخاب کنید و نسبت به ویرایش و مشاهده نسخه پیش‌نمایش در اون اقدام کنید.

آموزش نصب قالب وردپرس در cpanel

یکی از سوالاتی که برخی کاربران می‌پرسند اینه که بعد از تهیه یک قالب وردپرس میبینن که قالب مورد نظر در حالت بسته نصب آسان قرار داره و یا اینکه به دلایلی قادر به نصب قالب از پیشخوان وردپرس نیستید، به همین دلیل اگر بخواهید از اون قالب استفاده کرده و بسته نصبی قالب وردپرس را نصب کنند به صورت کلی مطالب و داده‌هایی که تا حالا روی سایت وجود داشته از بین خواهد رفت. پس برای اینکه بتونید از قالب موجود در بسته نصبی وردپرس استفاده کنید لازمه تا قالب رو از درون بسته نصبی خارج کنید.

  1. برای این منظور بسته نصبی قالب خودتون رو باز کنید و سپس به پوشه‌های اون وارد بشید در میان پوشه‌ها و فایل‌هایی که مربوط به وردپرس هستند شما باید به مسیر /wp-content/themes/ مراجعه کنید.
  2. حالا در اینجا ممکنه تا چندین پوشه وجود داشته باشه که هر کدوم از این پوشه‌ها در اصل یک قالب هستند، حالا پوشه قالب مورد نظر رو انتخاب کرده و وارد اون بشید.
  3. خواهید دید که فایل‌ها و پوشه‌های مختلف دیگه‌ای توی اون وجود دارن، حالا با راست کلیک کردن روی پوشه قالب یک فایل فشرده با فرمت zip. ازش بسازید تا اقدام به نصب قالب وردپرس در cpanel کنید.
  4. برای نصب قالب وردپرس در خصوص ورود به هاست سی پنل اقدام کنید.
    آپلود در سی پنل
  5. به مسیر /public_html/wp-content/themes/ در File Manager هاست مراجعه کرده و قالب خودتون را که در حالت زیپ قرار داره در این پوشه آپلود کنید.
  6. بعد از اینکه عملیات آپلود تموم شد روی فایل zip قالب راست کلیک کرده و گزینه Extract را انتخاب کنید تا قالب شما از حالت زیپ خارج شده و در اصلاح در وردپرس نصب بشه.
  7. حالا فایل زیپ را پاک کرده و به وردپرس برگردید.
  8. به مسیر نمایش> پوسته‌ها در پیشخوان وردپرس مراجعه کنید.
    آموزش نحوه نصب قالب در وردپرس
  9. خواهید دید که قالب وردپرس از طریق هاست سی پنل نصب شده و کافیه تا اونو فعال کنید.

فعال کردن قالب وردپرس

آموزش نصب قالب وردپرس از گیت‌هاب

گیت‌هاب به عنوان یک سایت برای برنامه‌نویسان و توسعه‌دهندگان هر نوع زبان برنامه‌نویسی هستش که با مراجعه به اون میتونید تا به یک آرشیو بسیار وسیعی از انواع قالب و افزونه وردپرس هم دسترسی داشته باشید و از اونها استفاده کنید. حالا برای اینکه بتونید تا از قالبی که در این سایت وجود داره و کاربران اونو به صورت رایگان قرار دادند استفاده کنید ابتدا به صفحه دایرکتوری قالب مورد نظر مراجعه کنید، سپس روی بخش سبز رنگ Clone Or Download کلیک کنید و در نهایت با کلیک روی دکمه Download ZIP فایل قالب را دانلود کرده و در سیستم رایانه‌ای خودتون ذخیره کنید.

نصب قالب وردپرس از گیت هاب

حالا مشابه توضیحاتی که در بالا برای نصب قالب سفارشی توضیح داده شد قالب دانلود شده از گیت‌هاب را نصب و فعال کنید.

حل مشکل نصب نشدن قالب وردپرس

گاهی اوقات پیش میاد که هنگام نصب قالب با خطاهایی مواجه میشیم که نمیتونیم اقدام به نصب و فعال کردن قالب خودمون بکنیم. این خطاها عموما در سه حالت پیش میان که در زیر به توضیح هر یک از اونها خواهم پرداخت. اگر خطایی جز این سه مورد مشاهده کردید کافیه تا از بخش دیدگاه‌ها اونو مطرح کنید تا ضمن به روزرسانی مقاله مشکل شما رو هم برطرف کنیم.

1- رفع خطای پیدا نشدن فایل style.css قالب وردپرس

بیشترین خطای نصب نشدن قالب وردپرس به دلیل پیدا نشدن فایل style.css در پوشه اصلی قالب هستش که عموما برای نصب قالب های سفارشی رخ میده و برای رفع اون کافیه تا از قانون زیر تبعیت کنید تا بتونید قالب رو نصب کنید. مطمئنا قالب شما این فایل رو داره و دلیل خطا به خاطر فشرده‌سازی نامناسب فایل قالب هستش. هنگامی که شما قالبی رو در سایت نصب می‌کنید به صورت خودکار از حالت فشرده خارج میشه و پوشه‌ی قالب به دایرکتوری /wp-content/themes/ اضافه میشه، حالا شما باید طوری از فایل قالبتون یک نسخه فشرده zip برای نصب در سایت استفاده کنید که وقتی از حالت زیپ خارج شد پوشه قالب به این دایرکتوری اضافه بشه و فایل‌های موجود در پوشه هم شامل فایل‌های وردپرس از جمله style.css باشه، بنابراین اگر قالب شما در چند پوشه مختلف قرار داره باید برین و به آخرین پوشه‌ای که فایل‌های وردپرس در اون وجود داره برسید تا نسخه فشرده رو از اون پوشه تهیه کنید. حالا که این کار رو به درستی انجام بدین بعد از فشرده سازی قالب در هاست پوشه قالب به هاست اضافه شده و وقتی وارد پوشه بشید فایل style.css و سایر فایل‌های وردپرس را خواهید دید.

به کمک آموزش زیر می توانید تمامی دلایل پیدا نشدن فایل style.css قالب وردپرس و روش های رفع آن را به صورت تصویری مشاهده نمایید.

رفع خطای پرونده style.css را کم دارد هنگام نصب قالب

2- رفع خطای محدودیت حجم آپلود در نصب قالب وردپرس

به دلیل اعمال محدودیت توسط میزبانی در هاست شما نمیتونید تا بیش از یک حد مجازی آپلود در وردپرس انجام بدین، حالا وقتی حجم قالب شما از این حد بیشتر شده باشه عملا قادر به آپلود قالب از پیشخوان وردپرس نخواهید بود و باید به صورت دستی از طیق هاست اقدام به نصب قالب کنید. بنابراین برای این کار

  1. ابتدا وارد هاست سی پنل و یا دایرکت ادمین که دارید شده و به قسمت File Manager مراجعه کنید.
  2. سپس در صفحه مدیریت فایل هاست خودتون به دایرکتوری /public_html/wp-content/themes/ مراجعه کنید.
  3. روی دکمه آپلود در این مسیر کلیک کنید تا فایل قالب رو در این مسیر آپلود و بارگذاری نمایید.
  4. سپس فایل قالب خودتون را که در حالت ZIP قرار داره از کامپیوتر انتخاب کرده و آپلود کنید.
  5. حالا بعد از آپلود باید اونو از حالت فشرده خارج کنید، بنابراین در هاست سی پنل روی فایل مورد نظر راست کلیک کرده و گزینه Extract رو انتخاب کنید و برای هاست دایرکت ادمین هم روی دکمه Extract که مقابل فایل قرار داره کلیک کنید و در صفحه بعدی مجددا دکمه Extract Files رو انتخاب کنید تا فایل قالب از حالت فشرده خارج شود.
  6. حالا به مسیر نمایش> پوسته‌ها در پیشخوان وردپرس مراجعه کنید، خواهید دید که قالب آپلود شده در اینجا نمایش داده خواهد شد، حالا میتونید نسخه پیش‌نمایش اونو ببینید و در صورت نبود مشکلی با کلیک روی دکمه فعال کردن قالب رو در سایت فعال کنید.

در صورتی که تمایل دارید سقف مجاز آپلود فایل در وردپرس را افزایش دهید می توانید راهنمای زیر را مطالعه نمایید.

آموزش افزایش حجم آپلود در وردپرس

3- رفع خطای نصب نشدن قالب وردپرس به دلیل خطای ناشناخته

این خطا هم عموما به دلیل سطح دسترسی میتونه رخ بده که در هاست شما تغییر داده شده است. بنابراین برای رفع این مشکل وارد File Manager هاست شده و سپس در مسیر /public_html/wp-content/themes/ سطح دسترسی تمامی مسیرهای این پوشه را بررسی کنید که روی 755 قرار داشته باشه و در صورتی که این سطح دسترسی چیزی به غیر از 755 بود در هاست سی پنل با راست کلیک کردن روس پوشه و انتخاب گزینه Change Permissions سطح دسترسی را تغییر دهید.

تغییر مجوزهای هاست

برای هاست دایرکت ادمین هم پس از ورود به دایرکتوری /public_html/wp-content/themes/ سطح دسترسی تمامی مسیرهای این پوشه را بررسی کنید که روی 755 قرار داشته باشه و در صورتی که این سطح دسترسی چیزی به غیر از 755 بود در هاست دایرکت ادمین با ماوس روی پوشه مربوط به قالب مورد نظر بروید و گزینه Set Permissions را انتخاب کنید.

تنظیم پرمیشن هاست دایرکت ادمین

عدد 755 رو برای سطح دسترسی پوشه مورد نظر انتخاب کرده و روی همین دکمه کلیک کنید.

تنظیم پرمیشن هاست دایرکت ادمین

برای کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با انواع مجوزهای دسترسی پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را مطالعه نمایید تا معنای دقیق ارقام موجود در مجوزها را بهتر درک کنید.

تعیین سطح دسترسی فولدر و فایل ها در هاست

امیدوارم که این آموزش مورد توجه و پسند شما قرار گرفته باشه و با استفاده از اون بتونید به راحتی اقدام به نصب قالب وردپرس کنید. در صورتی که در رابطه با این آموزش، سوال و یا مشکلی داشتید از بخش دیدگاه‌ها مطرح کنید تا در کوتاهترین زمان ممکن پاسخگوی شما دوستان وردپرسی باشم.

خرید هاست مخصوص وردپرس

نوشته آموزش نحوه نصب قالب در وردپرس اولین بار در پایگاه دانش میزبان‌فا پدیدار شد.

راهنمای انتخاب قالب مناسب برای سایت

$
0
0

امروزه راه اندازی یک وب سایت حرفه ای برای بسیاری از افراد به یکی از هدف های اصلی تبدیل شده است. اما موضوعی که در اینجا مطرح می شود این است که چگونه باید یک وب سایت با جذابیت بصری بالا را راه اندازی نمود؟ یکی از موضوعاتی که ظاهر سایت را تحت تاثیر قرار می دهد و در هنگام راه اندازی یک وب سایت وردپرسی باید به آن توجه لازم را داشت، قالب وب سایت است. در واقع قالب انتخابی شما تاثیر مستقیمی روی جذابیت بصری سایت شما و جذب مخاطبین دارد. در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تصمیم داریم به شما بگوییم که فاکتورهای انتخاب قالب وردپرس چیست؟ امید است که با استفاده از آموزش های قرار گرفته در این مقاله بتوانید بهترین و مناسب ترین قالب وردپرسی را برای وب سایت خود انتخاب نموده و روی هاست خود نصب کنید.

موضوعاتی که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت، به شرح ذیل است:

فاکتورهای انتخاب قالب وردپرس چیست؟

وردپرس یکی از اصلی ترین سیستم های مدیریت محتوا است که توسط طراحان سایت مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از اصلی ترین ویژگی های این سیستم مدیریت محتوا که باعث شده تا وردپرس به انتخاب اول بسیاری از وبمستران تبدیل شود، قابلیت استفاده از قالب های مختلف روی آن است. در واقع شما می توانید با استفاده از این قالب ها ظاهر وب سایت خود را زیباتر کنید. در واقع شما بدون اینکه نیاز داشته باشید تا یک وب سایت را از صفر تا صد کدنویسی کنید، می توانید با استفاده از این قالب ها و شخصی سازی آنها یک سایت زیبا و منحصر به فرد را داشته باشید.

آموزش رایگان وردپرس

با توجه به اینکه وردپرس از طرفداران بسیاری برخوردار است، روز به روز به تعداد قالب های رایگان و پولی طراحی شده برای این سیستم مدیریت محتوا افزوده می شود. از قالب های بلاگ، مجله گرفته تا قالب های خبری، ویدیویی و غیره. همین تعدد بسیار زیاد قالب های ورپرسی سبب شده تا انتخاب قالب مناسب به یکی از جنبه های بسیار مهم راه اندازی وب سایت وردپرسی تبدیل شود. اما قالب وردپرس چیست و دقیقا چه کاری را انجام می دهد؟

قالب وردپرس چیست؟

وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا رایگان است که توسط بسیاری از افراد مورد استفاده قرار می گیرد. افراد برای بهبود ظاهر این CMS و زیباتر کردن آن در دید بازدیدکنندگان از قالب های وردپرسی استفاده می کنند. با استفاده از یک قالب ظاهر وب سایت و در واقع آنچه که بازدیدکنندگان در هنگام ورود به وب سایت شما و گشت و گذار در آن مشاهده می کنند را تحت تاثیر قرار می دهد. قالب های وردپرس امکان شخصی سازی را دارند. یعنی شما می توانید آنها را مطابق با نیازهای خود ویرایش و مدیریت نمایید.

راهنمای انتخاب قالب وردپرس

در حال حاضر شما این امکان را دارید که به مخزن وردپرس به آدرس WordPress.org مراجعه کرده و از میان قالب های رایگان یا پولی قرار گرفته در آن یکی را انتخاب نمایید. هر یک از آنها از طراحی، ساختار و ویژگی ها منحصر به فردی برخوردار هستند. به همین دلیل نیز یک کاربر برای با توجه به سلیقه و نیازهای وب سایت خود یکی از آنها را انتخاب کرده و مورد استفاده قرار دهد. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا مهم ترین فاکنورهایی که باید در زمینه انتخاب قالب وردپرس به آنها توجه داشته باشید را با شما در میان بگذاریم.

اگر در خصوص نحوه نصب و راه اندازی قالب وردپرس سوالی دارید می توانید راهنمای جامع زیر را مطالعه نمایید.

نصب و راه اندازی قالب وردپرس

نحوه انتخاب قالب وردپرس

اگر قصد دارید از یک قالب مناسب برای وب سایت وردپرسی خود استفاده کنید و نمی دانید دقیقاً از کدام یک از موارد موجود استفاده کنید باید سه اقدام اصلی را داشته باشید:

  1. در گام اول شما باید نیازهای وب سایت خود را شناسایی کرده و به شناخت خوبی درباره وب سایت خود و هدفی که پشت آن قرار گرفته است، دست پیدا کنید.
  2. مرحله بعد شما یاید از نظرات متخصصان و افراد دارای تجربه و تبحر لازم در زمینه وردپرس و قالب های آن استفاده کنید. این افراد به دلیل داشتن دانش لازم می توانند به خوبی در این زمینه شما را راهنمایی کنند.
  3. بعد از پشت سر گذاشتن دو مرحله قبل و در گام آخر شما باید به بررسی ویژگی های قالب های انتخاب شده پرداخته و با استفاده از راهنمای انتخاب قالب وردپرس بهترین و مناسب ترین قالب را انتخاب و مورد استفاده قرار دهید.

با پشت سر گذاشتن این مراحل شما می توانید به راحتی قالب مناسب وب سایت خود را انتخاب کرده و مورد استفاده قرار دهید. اکنون این سوال مطرح می شود که یک قالب خوب باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟

ویژگی های قالب مناسب وردپرس

یک قالب وردپرسی باید در همان ابتدای کار یکسری ویژگی های اصلی و پایه های را داشته باشد. از جمله مهم ترین فاکتورها به شرح زیر است:

  • 1. تناسب ویژگی های قالب با نیازهای وب سایت شما
  • 2. بررسی بودجه برای انتخاب قالب وردپرس مناسب
  • 3. تاثیر قالب روی سئو سایت
  • 4. زیبایی و جذابیت بالای قالب انتخابی

    قالب وردپرس چیست؟

  • 5. پیشتیبانی و آپدیت منظم قالب
  • 6. ریسپانسیو بودن و موبایل فرندلی بودن قالب
  • 7. قابلیت شخصی سازی قالب
  • 8. پشتیبانی قالب از صفحه سازهای محبوب
  • 9. سرعت و امنیت بالای قالب
  • 10. سازگار بودن قالب با افزونه های پر استفاده
  • 11. پشتیبانی از افزونه های چند زبانه کردن سایت قالب وردپرسی
  • 12. رابط کاربری آسان برای قالب وردپرسی
  • 13. سهولت نصب و راه اندازی قالب
  • 14. سبک بودن قالب وردپرسی
  • 15. ساختار کدنویسی مناسب قالب وردپرسی
  • 16. فعال بودن افزونه های استفاده شده در قالب
  • 17. راست چین بودن قالب برای فارسی زبانان

در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.

1. تناسب ویژگی های قالب با نیازهای وب سایت

اولین و اصلی ترین موضوعی که شما باید به آن توجه داشته باشید این است که قالب های موجود تا چه اندازه با نیازهای وب سایت شما تناسب دارند. در واقع در اولین گام شما باید یک لیست از نیازهای وب سایت خود تهیه کرده و با توجه به آن در مخزن وردپرس به دنبال قالب های موجود با ویژگی های مورد نظر بگردید. شما می توانید از میان قالب های موجود آنهایی را که ویژگی های مورد نیاز وب سایت شما را دارند و از امتیاز بالاتری برخوردار هستند را انتخاب کرده و سپس مواردی که در ادامه اشاره می شود را یک به یک بررسی نمایید تا در نهایت بتوانید اقدام به انتخاب قالب وردپرس مناسب خود نمایید.

2. بررسی بودجه برای انتخاب قالب وردپرس مناسب

موضوع دیگری که باید در همان ابتدای مسیر به آن توجه داشته باشید این است که قصد دارید تا چه میزان برای قالب وردپرس خود هزینه کنید. شما می توانید قالب های رایگان و پولی بسیاری را در مخزن وردپرس مشاهده نمایید. به طور معمول قالب های رایگان ساده تر بوده و قابلیت های کمتری را نیز در اختیار کاربران خود قرار می دهند. برخی از این قالب های رایگان دارای نسخه پریمیوم نیز هستند که برای برخوردار شدن از قابلیت های بیشتر نیاز است که نسخه پولی آنها را خریداری نمایید. اما گاهی ههان نسخه های رایگان نیز می توانند جوابگوی نیازهای شما باشند. پس با بررسی نیازهای خود و همچنین بودجه ای که می توانید برای این کار در نظر بگیرد، قالب های موجود را فیلتر کنید.

جالب است بدانید در برخی از سرویس های هاست میزبان فا، قالب رایگان ارائه می شود. به عنوان مثال روی پلن های ویژه به بعد از هاست ایران یک قالب از میان لیست ارائه شده به انتخاب شما روی هاستتان نصب و راه اندازی می شود.

هاست ایران

ویژگی های قالب مناسب وردپرس3. تاثیر قالب روی سئو سایت

شما حتی اگر بهترین و حرفه ای ترین قالب را نیز شناسایی و تهیه نمایید تا زمانی که مخاطبین مورد نظرتان وب سایت شما را نبینند هیچ ارزشی ندارد. برخی از قالب ها ویژگی هایی دارند که سبب می شوند از همان ابتدای مسیر وب سایت شما به شکل مناسبی برای موتورهای جستجو بهینه شود. پس باید مطمئن شوید  قالبی که انتخاب می کنید به خوبی بهینه شده باشد. سئو سایت به موضوعاتی مثل سرعت بارگذاری، کدنویسی حرفه ای و خیلی موارد دیگر بستگی دارد و قالبی مناسب است که در همان مرحله طراحی این موضوعات در نظر گرفته و اعمال شده باشد.

4. زیبایی و جذابیت قالب انتخابی

یکی دیگر از فاکتورهای بسیار مهمی که باید در زمان انتخاب قالب وردپرس خود به آن توجه داشته باشید، جذابیت بصری آن است. ترکیب رنگ قالب یکی از موضوعاتی است که شما باید در هنگام انتخاب قالب به آن توجه کنید. چرا که رنگ روی ظاهر یک وب سایت تاثیر بسیار زیادی را می گذارد و همچنین روی اعتبار نام تجاری نیز اثرگذار خواهد بود. شما می توانید از میان قالب های برگزیده موردی را انتخاب کنید که رنگ های استفاده شده در نام برند شما را دارا می باشد.

5. پیشتیبانی و آپدیت منظم قالب

یکی دیگر از ویژگی های مهم یک قالب پشتیبانی 24 ساعته در 7 روز هفته و بروزرسانی مرتب آن است. این موضوع زمانی از اهمیت بیشتری برخوردار می شود که شما نسخه پولی یک قالب را تهیه کرده باشید. در واقع کاربران انتظار دارند که در قبال پولی که پرداخت می کنند از پشتیبانی لازم نیز برخوردار شوند. همچنین نیاز دارند اطمینان حاصل کنند که قالب به صورت منظم بروز رسانی می شود و متناسب با نیازهای روز بهبود پیدا می کند. در زمان انتخاب قالب وردپرس به طور قطع به این نکته توجه کافی را داشته باشید.

ریسپانسیو بودن و موبایل فرندلی بودن قالب

6. ریسپانسیو بودن و موبایل فرندلی بودن قالب

قالبی ارزشمند است که به راحتی از طریق تمامی وسایل ارتباطی مثل سیستم های خانگی، تبلت یا موبایل قابل دسترسی باشد. در واقع شما باید قالبی را انتخاب کنید که برای گوشی های تلفن همراه نیز بهینه سازی شده باشد. ریسپانسیو بودن قالب استفاده شده روی رتبه وب سایت در نتایج موتورهای جستجو تاثیر بسیار زیادی را دارد. چرا که می توان با اطمینان گفت که بخش اعظمی از ترافیک موتورهای جستجو از سمت گوشی های تلفن همراه و تبلت به سمت موتورهای جستجو می آیند. پس در هنگام انتخاب قالب وردپرس خود به این نکته توجه لازم را داشته باشید.

7. قابلیت شخصی سازی قالب

موضوع دیگری که مسیر انتخاب قالب مناسب وردپرس باید به آن توجه داشته باشید این است که قالب انتخابی شما به شکلی طراحی شده باشد که قابلیت شخصی سازی را به شما بدهد. اگر شما نتوانید وب سایت خود را به شکلی مناسب شخصی سازی کنید، در ادامه یک وب سایت مثل هزاران وب سایت موجود در اینترنت داشته و نمی توانید در چسم بازدیدکنندگان به عنوان یک وب سایت خاص و حرفه ای به نظر برسید. پس در زمان انتخاب قالب وردپرس خود مطمئن شوید که امکان شخصی سازی قالب را خواهید داشت.

8. پشتیبانی قالب از صفحه سازهای محبوب

صفحه سازها به طور کلی روی عملکرد یک وب سایت تاثیر بسزایی دارند. در واقع از آنها برای مدیریت بهتر و سریع تر صفحات وب سایت استفاده می شود. آنها در قالب یک افزونه روی وردپرس شما نصب می شوند و به شما کمک می کنند تا صفحات وب سایت خود را به شکل بهتری ویرایش نمایید. همچنین با قابلیت هایی که در اختیار شما قرار می دهد روی زیبایی وب سایتتان نیز تاثیر مستقیم دارد. شما باید در هنگام انتخاب قالب وردپرس خود اطمینان حاصل کنید که از صفحه ساز مورد نظرتان به خوبی پشتیبانی می شود.

سرعت و امنیت بالای قالب وردپرسی9. سرعت و امنیت بالای قالب

سرعت و امنیت موضوعاتی هستند که با قالب انتخابی وب سایت وردپرسی شما رابطه مستقیم دارند. برخی از قالب ها برای موتورهای جستجو بهینه شده اند و همین امر سبب می شود که دارای سرعت بالایی باشند اما این امکان نیز وجود دارد که قالب مورد نظرتان نه تنها سئو سایت را بهبود نبخشد که تاثیر منفی نیز داشه باشد.

در کنار آن نیز گاهی ممکن است سازندگان یک قالب از کدهای موجود در اینترنت برای توسعه قالب خود استفاده کرده باشند که این امر می تواند سلامت و امنیت وب سایت شما را به خطر بیندازد. چرا که این کدها بیشتر از اینکه روی مسائل امنیتی تمرکز داشته باشند، روی ایجاد یک قابلیت جدید روی وب سایت ها متمرکز هستند. پس در زمان انتخاب قالب وردپرس خود به این موضوع توجه لازم را داشته باشید.

10. سازگار بودن قالب با افزونه های پر کاربرد

یکی از مهم ترین ویژگی هایی که سبب شده وردپرس به یک سیستم مدیریت محتوا محبوب تبدیل شود، قابلیت نصب افزونه های مختلف روی آن به منظور شخصی سازی قالب است. در حال حاضر هزاران افزونه طراحی شده و در اختیار عموم قرار گرفته است به شما کمک می کنند تا وب سایت خود را به بهترین شکل شخصی سازی کنید. با این حالت ممکن است برخی از این پلاگین ها با قالب شما همخوانی نداشته باشند. در نتیجه نیاز است که اطمینان حاصل کتید قالبی که انتخاب می کنید از افزونه های مختلف به ویژه افزونه های اصلی و پر استفاده مثل افزونه Yoast به بهترین شکل ممکن پشتیبانی می کند.

11. پشتیبانی از افزونه های چند زبانه کردن سایت

چند زبانه کردن وب سایت یکی از اقداماتی است ک وب سایت های مختلف به ویژه وب سایت های حرفه ای روی آن تمرکز زیادی دارند. به همین دلیل روی این افزونه تاکید زیادی را داریم. اگر شما جزء آن دسته از افرادی هستید که قصد دارید یک وب سایت بین المللی داشته باشید در همان ابتدای مسیر اطمینان حاصل کنید قالب انتخابی از افزونه های چند زبانه کردن وب سایت به خوبی پشتیبانی می کند.

رابط کاربری آسان برای قالب وردپرسی12. رابط کاربری آسان برای قالب وردپرسی

برخی از قالب ها دارای رابط کاربری بسیار پیچیده ای هستند. در واقع شما زمانی که آنها را روی وردپرس خود نصب می کنید با رنگ ها، طراحی ها، ویجت ها و موارد این چینینی بسیار زیادی رو به رو می شوید و نمی دانید دقیقا به چه شکلی از آنها استفاده کنید. به همین دلیل به شما توصیه می کنیم قالب هایی را انتخاب کنید که دارای یک پلتفرم ساده بوده و به جای نمایش جزئیات زیاد و گیج کننده تنها روی موارد اصلی تمرکز کنند. هر چقدر که قالبی که مورد استفاده قرار می گیرد ساده تر و کاربردی تر باشد، به طور قطع می تواند روی عملکرد وب سایت شما تاثیرگذار باشد.

13. سهولت نصب و راه اندازی قالب

برخی اوقات فرآیند نصب یک قالب روی وردپرس پیچیده بوده و نیاز به کسب آموزش های مختلفی است. به همین دلیل توصیه ما به شما این است که زمانی که قالب مورد نظرتان را انتخاب کردید، کمی تحقیق کنید و مطمئن شوید که امکان نصب بدون مشکل آن برای شما وجود دارد. در غیر این صورت شاید مجبور شوید دردسرهای نصب یک قالب پیچیده را تحمل کنید. در حال حاضر می توانید قالب های معروف و شناخته شده را تنها در چند دقیقه نصب کرده و به راحتی از آنها استفاده کنید.

14. سبک بودن قالب وردپرسی

یکی از موضوعاتی که باید در زمان انتخاب theme در نظر بگیرید سبک بودن آن است. قالب های سنگین هم در زمان نصب شما را دچار مشکل می کنند و هم در ادامه مسیر روی سرعت وب سایت تاثیر می گذارد. تمامی این عوامل نیز در نهایت روی سئو وب سایت شما اثرگذار خواهد بود. در واقع همیشه در نظر داشته باشید که هر قدر یک قالب سبک تر باشد، بهتر است.

ساختار کدنویسی مناسب قالب وردپرسی15. ساختار کدنویسی مناسب قالب وردپرسی

قالب وردپرسی که از نظر کدنویسی ضعیف باشد به طور قطع روی عملکرد کلی وب سایت شما تاثیر منفی زیادی را خواهد داشت. این امر باعث می شود که سرعت شما پایین آمده، اطلاعات وب سایتتان دچار مشکل شده و حتی این امکان وجود دارد که هکرها بتوانند به شکل راحت تری به محتوای وب سایت شما دسترسی پیدا کنند. به همین دلیل توصیه می شود قالبی را انتخاب کنید که در آن از آخرین استاندارهای کدنویسی استفاده شده و از امینت مناسبی برخوردار باشد.

شاید این سوال برای شما مطرح شود که از کجا باید متوجه این موضوع شوید که قالب انتخابی از ساختار کدنویسی مناسبی برخوردار است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که اصلی ترین کاری که شما می توانید در این زمینه انجام دهید، تهیه قالب از مخزن ورپرس یا وب سایت های رسمی قالب مورد نظر است. اگر هم تصمیم دارید از نسخه های رایگان استفاده کنید، سعی کنید مواردی را انتخاب کنید که تعداد دانلود بالایی را دارند.

16. در دسترس بودن افزونه های استفاده شده در قالب

در اکثر قالب ها از یکسری افزونه ها در زمان طراحی استفاده شده و این افزونه ها به صورت پیش فرض روی قالب قرار گرفته اند. موضوعی که باید به آن توجه داشته باشید این است که این افزونه فعال بوده و به صورت منظم به روز رسانی می شوند. در غیر این صورت شما با قالبی رو به رو خواهید شد که برای قابلیت های اصلی خود افزونه هایی را ارائه کرده که دیگر در دسترس نیستند و مدت زمان بسیار  طولانی از آپدیت آن ها گذشته است. این امر شما را در مسیر دچار مشکل خواهد کرد. پس در هنگام انتخاب قالب وردپرس خود به بروز و در دسترس بودن افزونه های نصب شده روی آن دقت لازم را داشته باشید.

17. راست چین بودن قالب برای فارسی زبانان

به طور کلی زبان انگلیسی و بسیاری از زبان های زنده جهان به صورت چپ چین یعنی از چپ به راست نوشته می شوند. این موضوع باعث می شود  زمانی که یک قالب بر پایه زبان انگلیسی که زبان بین المللی و اصلی تمامی قالب ها است، نوشته شود به صورت چپ چین باشد. با توجه به اینکه وب سایت های ما فارسی هستند و مخاطبین ما نیز فارسی زبانان هستند پس نیاز است که قالبی را انتخاب کنید که قابلیت راست چین شدن را داشته باشد.

قالب یکی از مهم ترین بخش هایی است که در هنگام راه اندازی وب سایت خود باید به آن توجه داشته باشید. در واقع با انتخاب یک قالب مناسب می توانید زیبایی و جذابیت وب سایت خود را چندین برابر کنید. در این مقاله از پایگاه دانش میزبان فا تلاش ما بر این بوده است تا با ارائه یک آموزش کامل در زمینه انتخاب قالب در وردپرس در کنار شما همراهان عزیز باشیم. در صورت داشتن هرگونه سوال یا ابهامی می توانید از طریق بخش دیدگاه های همین مقاله با ما در ارتباط باشید.

خرید هاست وردپرس

نوشته راهنمای انتخاب قالب مناسب برای سایت اولین بار در پایگاه دانش میزبان‌فا پدیدار شد.

Viewing all 405 articles
Browse latest View live